Gündem
08 Mayıs 2015 12:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:32

Botokslu mozaikler 'toz'dan etkilenmiş

Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaik bilmecesi sürüyor.

Hatay Yeni Arkeoloji Müzesi’nde “İsis Mozaiği ve Talassa Mozaiği” olmak üzere birçok eserde yanlış restorasyon çalışması yapıldığı haberleri üzerine basın mensuplarına mozaiklerin son hali gösterildi. Basına yansıyan fotoğrafların restorasyonun ilk aşamasındaki fotoğraflar olduğunu savunan müze yetkilileri, mozaiklerin tozdan etkilendiği için orijinalinden farklı göründüğünü iddia etti.

Hatay Yeni Arkeoloji Müzesi’ndeki mozaiklerin yanlış restore edildiği iddialarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı restorasyonun durdurulduğunu, komisyon oluşturularak araştırma başlatıldığını açıklamıştı. Bakanlığın araştırma yapmak için müfettiş görevlendirmesinin ardından, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar da müzeye giderek incelemelerde bulundu.

Hatay Yeni Arkeoloji Müzesi yetkilileri, dün müzeyi gazetecilere gezdirdi.

Bakanlık: Art niyet var

Mozaiklerde restorasyon hatası olduğu yönündeki iddiaları yalanlayan müze yetkilileri, basına yansıyan fotoğrafların kişisel bir hesaplaşma sonucu, mozaiklerin ilk hallerinin fotoğraflarının paylaşılmasından kaynaklandığını ileri sürdü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “Basında kullanılan fotoğrafların, art niyetli kişiler tarafından fotoğrafların üzerinde oynama yapılarak kullanıldığı tespit edilmiştir” denildi.



Müze yetkilileri dün İsis Mozaiği’nin üstteki görüntüsünü dağıtıp “Mozaik bu halde” dedi. Yanda da, mozaiğin bulunduğu yerden taşınmadan önceki orijinal hali görülüyor. Aradaki fark için müze yetkilileri “Tozdan etkileni, zamanla düzelecek” diyor. 



Bu da, “Talassa Mozaiği” fotoğrafları. Üstte, mozaiğin dün dağıtılan fotoğrafı var. Yanda ise, taşınmadan önceki hali. Bilindiği gibi bu iki mozaik Hatay Eski Arkeoloji Müzesi’nde bulunuyordu.