Medya
22 Ağu 2012 17:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:03

BİRGÜN YAZARI MEDYA DERNEĞİ'Nİ TOPA TUTTU!

BirGün yazarı Ümit Alan, köşesinde Medya Derneği için Alternatif Sektör Sorunlarını kaleme aldı.

Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen Medya Derneği yönetiminin hapisteki gazetecilerden, hükümet üyelerinin gazeteciler için sarfettiği sözlere, Başbakan Erdoğan’ın yazarları partonlara şikayetinden sansüre  kadar hiç bir konunun konuşulmaması medyada eleştirilmeye devam ediyor.

BirGün yazarı Ümit Alan, köşesinde "Medya Derneği için Alternatif Sektör Sorunları" nı yazdı.

İşte o yazıdan çarpıcı bölümler:

Dernek kurma deyince ülkemizde akan sular durur. Hemşericilik derneklerini geçiyorum; Uçucu, Ötücü Kuşlar Derneği’nden Hamamda Kese Attırmayı Sevenler Derneği’ne kadar her türlü ilgi ve eğilimin derneği mevcuttur.

Bu derneklerin pek çoğunun lokal açma için kurulduğu da bilinenler arasındadır. (...) neyse ki, amacına hizmet eden topluma "faydalı" dernekler de var. Bunlardan bir tanesi de hiç kuşkusuz Medya Derneği.

Birçok seminer ve etkinlikle medya sorunlarının üzerine büyük bir kararlılıkla giden Medya Derneği, son olarak geçen hafta sektörün sorunları için Başbakan’la buluşmuş. Dernek Başkanı Salih Memecan’dan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’e, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’dan Akif Beki’ye derneğin tüm ağır toplarının hazır bulunduğu toplantıda güncel olmamak kaydıyla medyanın genel sorunları ve telif hakları masaya yatırılmış. Yani basın özgürlüğü tutuklu gazeteciler, hedef gösterilen gazeteciler, Başbakan tarafından patrona şikâyet edilen gazeteciler, sansür vs. gibi konular Başbakan’a çekinerek de olsa sorulmamış. Onun yerine genel sorunlar adı verilen birtakım sorunlar konuşulmuş.

Öncelikle medyada yukarıda saydığım sorunlardan öncelikli bir sorun bulabilerek üzerine giden Medya Derneği’ni kutlamak isterim. Sonra, hem Medya Derneği’nin bu özverili çalışmasına katkıda bulunmak, hem de "Nedir bu genel sorunlar?" sorusuna bir cevap aramak için bu haftaki Köşe Vuruşu’nda alternatif sektör sorunlarının üzerinde durmak isterim.

YUMURTLAYAN KALEM SORUNU
Birçok gazete küçük promosyonlarla okuruna sürprizler yapıyor biliyorsunuz. Bir süre önce yine böyle bir gazetenin "yumurtlayan kalem" promosyonu vardı. Yumurtlayan kalem birçok bayiye gelmedi biliyor musunuz? Bir gazetede yazdığımı bilen komşum, bu durumu haber vermeseydi, benim bile haberim olmayacaktı.
Vaat edilip bazı bayilere verilmeyen "yumurtlayan kalem" sorununa Medya Derneği el atmak istemez mi? Bence atmalı. Genel bir sorun zira. (...)

GAZETE KAĞITLARININ EL BOYAMASI
Baskı teknolojilerindeki muazzam gelişmelere rağmen hâlâ el boyayan gazeteler var farkında mısınız? Hele ki, şu yaz sıcaklarında eller terliyse filan o kadar büyük sorun oluşturuyor ki, Medya Derneği’nin bu sorunu öncelikli olarak ele almasını istiyoruz. (...)

GAZETE STANDLARINDAKİ DİZİLİM SORUNU
Gazete bayilerinde gazetelerin standlara dizilmesi konusunda bir türlü standart sağlanamadı. Çoğu kez bayicinin insafına kalan bir dizilim var. Ne bileyim Zaman gazetesini ararken standın en tepesinde AMK gazetesini gören okurun psikolojisi filan yani önemli dertler bunlar.

 KUŞE GAZETE KAĞIDIYLA CAM SİLİNEMEMESİ
Esnaf dükkânında çalışmış ya da dışarıdan gözlemiş olanlar bilir ki, vitrin camları genellikle gazete kağıdıyla silinir. Gazete kağıdı bez gibi iz bırakmadığı ve neredeyse maliyetsiz olduğu için esnafın dostudur. Ancak son dönemde kuşe gazete kağıdının yaygınlaşmaya başlaması, önemli bir tehlike arz ediyor. Çünkü kuşe kağıdı, normal gazete kağıdı gibi cam silerken kullanılamıyor. O yüzden gazete kağıdında kuşeleşmenin önüne geçilmeli ve esnafın vitrin camı silme hakkı elinden alınmamalıdır. Medya Derneği’nin bu ciddi sorun üzerinde de durması elzem.

MEDYA DERNEĞİ ÇOK ÇALIŞMALI
Birkaçını örneklediğimiz üzere medyanın birçok genel sorunu var. Medya Derneği, Başbakan ile daha sık görüşmeli, bu ve benzer sorunlar bir an önce çözülmeli. Yoksa basın özgürlüğüydü, sansür yasasıydı, tutuklu gazetecilerdi, hedef gösterilen gazetecilerdi, gibi detayın detayı sorunlarla uğraşılarak vakit geçmez.

Örneğin; "Gaziantep’teki insanlık dışı saldırının haberi neden haber kanallarında hemen çıkmıyor?", "Yayın niye aniden kesiliyor?" diye düşünmek yerine haber yapmak için hükümetin talimatlarına odaklanmalı, boş vakitlerimizde ise bu yazıda bir örneğini gördüğünüz üzere, Medya Derneği’nin çalışmalarına katkıda bulunmalıyız.