Televizyon
15 Eyl 2013 11:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:39

BİR İŞKENCE YÖNTEMİ OLARAK AYNI DİZİYİ ÜÇ KEZ İZLETMEK?

Yeni başlayan dizileri tutturmak için seyirci kobay olarak mı kullanılıyor? Murat Tolga Şen, işkenceye dönüşen "aynı bölümü peşpeşe yayınlama" uygulamasını değerlendiriyor.

Sevmediğiniz bir akrabanız, ödünç aldığı parayı bir türlü ödemeyen arkadaşınız, size işyerinde kötü davranan bir amiriniz ya da bir şekilde sizi mutsuz eden biri mi var?

Üzülmeyin, intikam ayağınıza geldi!

En kibar halinizle onu herhangi bir dizinin ilk bölümünün yayınlandığı bir akşam evinize davet edin. İkramdan kaçınmayın ve TV’ye en yakın rahat bir koltuğa yerleştirin. Sonra da açın televizyonu…

Mesela Cuma akşamı harika bir fırsatı kaçırdınız.

Kanal D’nin iddialı dizisi “Kayıp” dün akşam ilk bölümüyle seyirci karşısına çıktı. Bana fena halde “Kızım Nerede”yi hatırlatsa da kanalın bel bağladığı işlerden. Gerçi uzun izleme süreleri yüzünden bu cinayet/entrika/gerilim dizileri riskli yapımlar arasına girdi ama…

Dizinin analizini ve kader tahminini birkaç bölüm sonra yaparız. Tekrar işkence metodu olarak kullanabileceğimiz uygulamaya gelelim.

“Kayıp” dün akşam yayınlandı ve bitti. O sırada The O.C uyarlaması olan Çağatay Ulusoy’lu “Medcezir” Star’da arz-ı endam etti. Bu rekabette izleyici kaybedebileceğinden korkan “Kayıp” dizisi biter bitmez yeniden aynı bölümü yayınladı. Bunu bir yere kadar anlayabilirim ama tekrar bittikten sonra dizinin bir kez daha yayınlanması!

Özür dilerim ancak dünyanın hiçbir yerinde böyle kepaze bir televizyonculuk anlayışı yok. İnsanları “Pavlov’un Köpeği” gibi şartlandırmaya çalışıyorlar. TV kanallarındaki beyaz yakalılar bu saçmalık için yıllarca okumuşlarsa hiç gerek yokmuş!

-Patron… İlk bölümün yayını bitti, reyting sürünüyor, ne yapalım?

-Bir daha yayınla…

-O da bitti. Şimdi?

-Bir daha!

-Sen bir dahisin patron!

Dizileri 60-90-120 dk yayınladınız, sesimiz çıkmadı ama aynı bölümü üç kez göstermek saçmalığından bir an önce vazgeçin. Eskiden “devamlı matine” yapan seks sinemaları vardı. Aynı filmleri araya parça atarak sürekli gösterirlerdi. Millet girer, işini bitirir çıkardı. Bu mudur yani?

Dizilerde oynayan oyuncuların da bu tekrarlara isyan etmesi gerekir. “Yüzün eskimesi” dediğimiz olay var ya hani, yüzleri paramparça oluyor bu uygulamayla…

Türk TV’leri iyice izlenemez bir hale gelene kadar seyirciyi zorlamaya devam edecek sanırım. İnanın eski tek kanallı TRT günlerini özlüyorum. O günlerde siyah beyaz TV izlemek bile büyük bir keyifti. Şimdi televizyonu sevmediklerinize işkence etmek için kullanabilirsiniz.

MURAT TOLGA ŞEN / murattolga@gmail.com