Gündem
06 Oca 2024 09:13 Son Güncelleme: 06 Oca 2024 10:30

Bilinci kapalı halde: MİT Kontraterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür entübe edildi

Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür’ün kaldırıldığı hastanede solunum yetmezliği nedeni ile yoğun bakıma alındığı ve entübe edildiği öğrenildi.

SuperHaber’den Mevlüt Yüksel'in haberine göre, eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma alındı.  81 yaşındaki Eymür’ün entübe halde bilincinin kapalı olduğu ifade edildi.

Eymür, 70'li yılların başında İstanbul'da Ulaş Bardakçı ile Kızıldere'de Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü operasyonlara katıldı. 1983'te kurulan MİT Kaçakçılık Şubesi'nin başına müdür olarak atanan Eymür, suikast sonucu öldürülen MİT mensubu Hiram Abas'ın en yakın çalışma arkadaşı olarak tanındı. Hazırladığı eski Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ, Ünal Erkan ve Mehmet Ağar'ı hedef alan ünlü MİT Raporu nedeniyle 10 Haziran 1988'de MİT'ten ayrıldı.

Kısa süre sonra kuruma yeniden dönen ve 1995'te Kontrterör Daire Başkanı olarak çalışmaya başlayan Eymür, 1997'de Washington'a gönderilmiş, bir yıl sonra da merkeze çekildi.

MİT'ten uzaklaştırılıp Şeker Fabrikası'na atanan, daha sonra bu atamaya karşı dava açan ve emekliliğini isteyerek ABD'ye dönen Eymür'ün, 2002'de Türkiye'ye döndükten sonra kumarhane/casino sektörünün önde gelen isimlerinden Sudi Özkan'ın danışmanlığını yaptığı, hakkındaki iddialar arasındaydı. Eymür, ABD'deyken "atin.org" adlı internet sitesini açarak, kritik/tartışma yaratan bilgiler paylaştı.

Eymür, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın da aralarında olduğu 19 sanığın, 90'lı yıllardaki 18 faili meçhul cinayetle ilgili olarak yargılandığı davada, tanık olarak ifade verdi. 

BÜYÜK YANKI UYANDIRMIŞTI

Eymür'ün, 2021 yılında T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu'na verdiği söyleşi ise Türkiye kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. 

Tahincioğlu'nun söyleşisinde, 1970'lerden bu yana katıldığı operasyonlar, tartışmaların odağında yer aldığı olaylarla ilgili değerlendirmeler yapan Eymür, ilk kez MİT'te yapılan işkencelerden ve kendisinin de işkence yapmış olduğundan söz etmişti. 1980'lerde çok tartışılan, aralarında Dündar Kılıç'ın da bulunduğu yeraltı dünyasının ünlü isimlerini sorguladığı Babalar Operasyonu'nun kendi talebiyle değil, Genelkurmay'ın talimatıyla yapıldığını söyleyen Eymür, Gladio'nun Türkiye'deki yapılanması konusunda net işaretler vermişti. Eyöür, "Devlet görevlileri 18 kişiyi para için öldürdü; Çiller cinayetleri biliyordur, ama Ağar kim bilir nasıl takdim ediyordur!" demişti.

İŞKENCE SORUSUNA "YAPMIŞIMDIR" CEVABI

Eymür'ün, Tahincioğlu'nun işkenceye yapıp yapmadığına dair sorusuna "Yapmışımdır" cevabı ile "Pişmanlık duyuyor musunuz?" sorusuna verdiği, "Duymam, çünkü aşırı bir şey yapmadık. Daha çok taktikleri kullanmak istedim. Bizim hanım arkadaşları bağırtırdık. "Kızını aldık" derdik sonra suçluya. Bağıran bizim arkadaşımız. "Konuşacaksan konuş sıkıntıya girecekler yoksa" derdik mesela. Tiyatro yapardık biraz" yanıtı tarihi nitelikteydi. 

MEHMET EYMÜR KİMDİR?
MİT’in görev yaptığı dönemler ile sonrasında en çok konuşulan isimlerinden biri olan Mehmet Eymür, 1943 İstanbul doğumludur.MİT Kontrterör Dairesi eski başkanıdır.Babadan istibaratçı olan Eymür,9 Mart 1971 darbe teşebbüsünden sonra MİT'te Hiram Abas'la birlikte Ziverbey'de 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün'ün emrinde çalıştı.Kızıldere ve Ulaş Bardakçı'nın ölü elegeçirildiği operasyonlara katıldı.

1975'te Ankara MİT Bölge Dairesi Başkanlığı Takip Şube Müdürlüğü de yapan Eymür, 1980'de Bulgaristan'a gittikten sonra 1982'de Kenan Evren'in damadı Erkan Gürvit tarafından Köşk'e çağırıldı. ASALA'ya karşı eylemlerde görevlendirildi.

Türkiye'ye döndükten sonra Mardin MİT Bölge Müdürlüğü'ne getirildi. Daha sonra Ankara'da Kontrespiyonaj Dairesi içinde kurulan Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne tayin edildi. Başkan yardımcılığı görevine getirildikten sonra 1984'te Genelkurmay Başkanlığı'ndan alınan izinle “Babalar Operasyonu”nu başlattı.

Abdullah Çatlı'nın istihbarat amaçlı kullanıldığını ancak daha sonra kontrolden çıkıp kendisini bile görevden aldırmak istediğini ileri sürdü. MİT görevlisi Tarık Ümit'in kaçırılmasının ardından Mehmet Ağar'ı aradığını ve serbest bırakılmasını söylediğini açıkladı. Ergenekon çetesine sızan Tuncay Güney'in de MİT Kontrterör Dairesine bilgi aktardığı öne sürülmektedir.

70'li yılların başında girdiği MİT'te Alaattin Çakıcı'nın yakalanmasının ardından Washington'dan merkeze çağırıldı. Emeklilik kararına direnince MİT Yasası'nın 19. Maddesi işletildi ve Mesut Yılmaz'ın onayıyla Şeker Fabrikaları'na müşavir olarak atandı. Daha sonra emekliye ayrılarak Washington'a yerleşen Eymür, en son İnternet'te “atin.org” adlı açtığı sitede yaptığı açıklamalarıyla gündeme geldi.

Eymür, 2000'de bir gazeteye verdiği demeçte, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım konusunun MİT'le değil kendisiyle özdeşleştirilmesinden rahatsız olduğunu belirterek, "Teşkilatın elemanları arasında yüzlerce Yeşil var. Yeşil önce de vardı, yetkililer ne derse desinler, bundan sonra da olacaktır" dedi.

Eymür hakkında, e-mail yoluyla ve açtığı web sitesindeki açıklamaları nedeniyle basına "Devletin gizli sırlarını ifşa etmek" suçundan soruşturma başlatıldı. Sitede yer alan bilgiler üzerine MİT, Eymür hakkında Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu.

DGM Savcılığı yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Cumhuriyet Savcısı Kasım Hacıkamiloğlu tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, Eymür'ün adres tespiti ve kimlik bilgileri için Başbakanlığa yazı gönderildi.

MİT'in, adından en fazla söz ettiren isimlerin biri. Emekli olduktan sonra Washington'a yerleşen Eymür, yeniden İstanbul'da döndükten sonra,bir süre gazino,otel ve kumarhaneler zinciri sahibi Sudi Özkan'ın danışmanlığını yaptı.

Eymür emeklilik sürecin çeşitli anı kitapları çıkardı ve tv,gazete,dergi ile diğer medya kuruluşlarına çıkarak,bir çok konularda görüşlerini aktardı.