Gündem
12 Oca 2024 09:15 Son Güncelleme: 12 Oca 2024 09:42

Beyoğlu’nda üç dükkândan biri ruhsatsız! Sayıştay ortaya koydu: Belediye otoparkı da dahil…

İstanbul’da metrekare fiyatlarının yüksek olduğu Beyoğlu’nda üç dükkândan birinin ruhsatsız olarak faaliyet gösterdikleri ortaya çıktı. Skandal bununla da sınırlı değil. Sayıştay’ın tespit ettiği usulsüzlüklerden biri de otopark ve günlük kiralık evlerle ilgili… Beyoğlu’nda 67 otopark işletmesinin ruhsatsız olarak çalışırken, bin 288 günlük kiralık evin ruhsatsız bir şekilde işletildiği belirlendi. Ruhsatsız olarak işletilen otoparklardan birinin de Beyoğlu Belediyesi’ne ait olması dikkat çekti.

AK Parti’de yeniden aday gösterilmeyeceği konuşulan Haydar Ali Yıldız yönetimindeki Beyoğlu Belediyesi’yle ilgili hazırlanan 93 sayfalık rapor, kamunun milyonlarca lira zarara uğratıldığını gözler önüne serdi. MedyaRadar’ın ele geçirdiği raporda çok sayıda usulsüzlük belirlendi.

İşte o rapordan tespit edilen usulsüzlükler…

4937 İŞLETME RUHSATSIZ

Belediye sınırları içerisindeki bazı işletmelerin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmadan faaliyette bulundukları görülmüştür. Yapılan incelemede; Beyoğlu Vergi Dairesi kayıtlarına göre Belediye sınırları içerisindeki ruhsata tabi aktif iş yeri sayısının 13.866 adet olduğu ve bu iş yerlerinin 4.937 adetinin ise ruhsatsız şekilde faaliyetlerine devam ettiği tespit edilmiştir. Ruhsatsız çalıştığı tespit edilen iş yerlerine güncellenmiş yılı idari para cezasının uygulanması ve işyeri açma izni harcının tahsil edilmesi gerekmektedir.

 

BELEDİYENİN İŞLETTİĞİ OTOPARKIN BİLE RUHSATI YOK

Beyoğlu Vergi Dairesi kayıtlarına göre Belediye sınırları içerisindeki ruhsata tabi aktif otopark işletme sayısının 107 adet olduğu ve bu işyerlerinin 67 adetinin ruhsatsız bir şekilde faaliyetlerini sürdürdükleri ve Belediye tarafından işletilen 1 adet otoparkın da yine ruhsatsız bir şekilde faaliyette bulunduğu tespit edilmiştir.  Ruhsatsız çalıştığı tespit edilen iş yerlerine güncellenmiş yılı idari para cezasının uygulanması ve işyeri açma izni harcının tahsil edilmesi gerekmektedir.

 

EMNİYETTE KAYDI VAR AMA….

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nden alınan kayıtlara göre idare sınırları içerisinde 1.288 adet günübirlik kiralanan evin ruhsatsız şekilde faaliyette bulunduğu tespit edilmiştir. Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından gerekli çalışmaların yapılmaya başlandığı ifade edilmiştir. İdarenin yetki ve görev alanındaki bu işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının bulunup bulunmadığının takibinin sağlanması ve işyeri açma izni harcının tahsil edilmesi gerekmektedir.

 

KALDIRIMLAR İŞGAL ALTINDA

Yol ve kaldırımların masa, sandalye vb. koyularak işgal edildiği ve yukarıda yer verilen tabloda örnek olarak seçilen yerlerden de görüleceği üzere (İdare kayıtlarında toplam 1.226 adet yerdir.) bu işgallere aylık dönemler halinde işgal harcı tahakkuk edilip geçici olarak uygulanması gereken işgal harcının kira niteliğine dönüştürülerek işgallere süreklilik kazandırıldığı ve bu alanların uzun sürelerdir işgal edildiği ve bu işgaller sonucu bazı yerler için halk tarafından ulaşımın güç şekilde sağlanabildiği ve yine bazı yerlerde kaldırımların çok büyük bir bölümünün işgal edilmesi suretiyle halk tarafından kaldırımların sağlıklı şekilde kullanılmasının kısıtlandığı, İdare tarafından işgal harcı için izin verilen yerlerden bazılarının izin alınan alandan daha büyük bir alanı fiili olarak işgal ettiği ve geçici olması gereken bu işgallerin uzun sürelerdir devam ettiği tespit edilmiştir.