Gündem
05 Nis 2014 19:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:04

Beyoğlu'nda tarihi Emek Sineması için eylem

Yıkılan 100 yıllık Emek Sineması için düzenlenen eyleme polis müdehale etmedi. Protestocular inşaatı sembolik olarak mühürledi.

Hukuki süreç devam ederken Kamer İnşaat tarafından yıkılan 100 yıllık Emek Sineması için dün protesto eylemi düzenlendi ve inşaat sembolik olarak mühürlendi. 33. İstanbul Film Festivali’nin ilk gününde yapılan protestoda Serkildoryan binasının önünde toplanan yüzlerce sinemasever arasında sinemacılar Özgür Doğan, İlksen Başarır, Mehmet Güleryüz, Önder Çakar da vardı. “Bu inşaat duracak, Emek’in kapısı sokağa açılacak”, “Eller yukarı, bu inşaat kaçak”, “Emek mücadelesi sandığa sığmaz”, “Tuncel Kurtiz aramızda” yazılı olduğu dövizleri dikkat çekerken ilk konuşmayı Bandista grubundan Seçkin Erdi yaptı: “Ranta, yağmaya, nefes alamamamıza geçit yok. Buradayız çünkü bizim hesabımız, öfkemiz, inancımız insan olmaya dair.”
Ardından okunan basın açıklamasında hukuki süreç ve inşaat hakkında Koruma Kurulu ve Mimarlar Odası tarafından yapılan suç duyuruları hatırlatıldı. Oyuncu Defne Halman, sözlerine “Emek’in yerinde yapılmasını öngörmeyen hiçbir projeye onay vermiyoruz” diyerek başladı. İnşaatın durdurulması talebini dile getiren Halman, “Sorumlular bu inşaatı mühürlemezse, biz mühürlüyoruz” dedi. Ardından Serkildoryan’ın kapısına “Bu inşaat İstanbul halkı tarafından mühürlenmiştir” yazılı kağıtlar asıldı.

Demirören’e pankart

Eylemin sonlarına doğru Demirören AVM’nin balkonuna çıkan bir grup, “Sermaye’nin mekanları yıkılacak. Emek’le Sermaye Uzlaşmayacak” yazılı pankart açtı. Görevlilerin pankartı indirmesi üzerine, eylemciler içeri girerek görevlilerin elinden pankartı almaya çalıştı. Kısa bir tartışmanın ardından pankartı alan eylemciler balkona pankartı yeniden astı.
Geçen yıl 7 Nisan’daki Emek Sineması protestosuna polis gaz ve biber gazıyla müdahale etmişti. Dünkü protestoda ise bir polis müdahalesi gerçekleşmedi.