Gündem
02 Mayıs 2014 20:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:08

Berkin Elvan olayında kritik adım! Tanıklar "eşkalleri" verdi!

İstanbul'da, 14 yaşındaki Berkin Elvan'ın Gezi Parkı gösterilerinde biber gazıyla vurularak öldürülmesine ilişkin soruşturmada tanıklar, şüpheli polislerle ilgili eşkal tarifi yaptı.

İstanbul ’da, 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın Gezi Parkı gösterilerinde biber gazıyla vurularak öldürülmesine ilişkin soruşturmada tanıklar, şüpheli polislerle ilgili eşkal tarifi yaptı. Ayrıca, Elvan’ın vurulduğu noktaya en yakın yerde oldukları görülen 5 polisin ifadesi alındı. Polisler, kendilerinin herhangi bir silah ya da biber gazı kullanmadığını, sadece bir TOMA’nın göstericilere su sıktığını savundu.

Berkin Elvan’ın vurulduğu 16 Haziran günü saat 07.15 sıralarında, bir özel sağlık merkezinde çalışan doktor ve yardımcısı, binalarının önünde bekleyen polis grubunun fotoğrafını çekip savcılığa ulaştırmıştı. Savcı Faruk Bildirici, kimliğini tespit ettiği polis görevlilerini geçen 24 Nisan’da ifadeye çağırdı.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre Polis E.K., Çevik Kuvvet’te görevli olduğunu ve biber gazı silahı kullanmadığını söyledi. O resmin çekildiği an istirahatte olduklarını belirten E.K., “Biz herhangi bir müdahalede bulunmadık. (Orada) gösterici olup olmadığını hatırlamıyorum, müdahale edildiğini de hatırlamıyorum. Fotoğrafın çekildiği alanda bir müdahalede bulunulmadı. Ancak fotoğrafın çekildiği an caddede barikat kurulmuştu” dedi. M.G. sabah saatlerinde Okmeydanı’na geldiklerini ve gösterici bir grupla karşılaşmadıklarını anlattı. M.G., “Biz intikal etmeden önce polisin müdahale edip etmediğini bilmiyorum ancak yerlerde çöp konteynırlarını yakmışlardı. Yanılmıyorsam, barikat oluşturmuşlardı. Bu nedenle gece müdahale edildiğini düşündüm” diye konuştu. O.M.Ç. de kendileri gelmeden önce, gece saatlerinde müdahale olmuş olabileceğini, çünkü sabah barikat kaldırdıklarını anlattı. B.T. ise “Fotoğrafın çekildiği yakın bir yerde göstericiler vardı. Ancak bu da sabah 10-11 sıralarındaydı. Başımızdaki amirin ismini hatırlamıyorum” diye konuştu.

R.S. grubun gazcısı olduğunu fakat o gün kullanmadığını, çünkü ekip şefi olarak çalıştığını anlattı. Fotoğraftaki hiçbir polisi üzerinde gaz fişeği bulunmadığını savunan R.S., fotoğrafın çekildiği yerde bir TOMA’nın göstericilere su sıktığını kaydetti. R.S., “Bizim olduğumuz bölgeden göstericilerin bulunduğu yer gözükmemektedir. Bu nedenle gaz kullanımı yapmadık. Ancak TOMA suyla müdahale etti. TOMA’nın sürücüsünün adını bilmiyorum. İçerisini görmeyiz. Numarasını bilmiyorum. Yanımızda Aziz isimli komiserimiz vardı” diye konuştu.

Öte yandan, olaya karışan amir ve memurların, bizzat gören tanıklar tarafından yapılmış ayrıntılı tip ve eşkâl tariflerinin de soruşturma dosyasına girdiği öğrenildi.