Medya
04 Kas 2010 08:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:46

''BENİ ÜZEN SALİH'İN AKP'CİLİK YAPACAĞIM DİYE ESPRİ ANLAYIŞINI YİTİRMESİ!''

“Çizdiğin şeyin gerçekten komik olduğuna inanıyorsan senin espri duyguna ne oldu Salih”

Espri duyguna ne oldu Salih?

SALİH Memecan, atv’de yayımlanan “çizgi filminde” CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu “dansöz kılığında” çizdiği için eleştiriliyor, istifasını isteyen bile var.

Dikkat ettim, bu eleştirileri yapanların önemli bölümü daha önce karikatüristlere dava açan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı “hoşgörüsüzlükle” suçlayan isimler.
“Çifte standartlar cumhuriyetinde” sıkça yaşadığımız bir durum!

Salih Memecan’ın çizdiği şey karikatürdür. Eleştirisini çizgiyle yapar, sözünü çizgiyle söyler. Bu sanat, doğası itibariyle abartılı ve incitici de olabilir. İngiliz gazetelerinde Tony Blair, yıllarca Bush’un “finosu” olarak çizildi, ne kimse mahkemeye verildi, ne parti üyeleri gazetelerin kapısına siyah çelenk bıraktı!

Bu olayda Salih Memecan’ı elbette eleştirebiliriz. Ama eleştirimizin sınırı “Çizdiğin şeyin gerçekten komik olduğuna inanıyorsan senin espri duyguna ne oldu Salih” demekten bir adım ileri olmamalıdır.

Elbette, “Aynı şeyi Başbakan Erdoğan için de çizebilir miydin, çizseydin başına ne gelirdi” diye sormak da mümkün.
Salih Memecan ile arkadaşlığım 25 seneyi geçmiş olmalı. Beni üzen şey, Salih’in espri anlayışının “AKP’cilik yapacağım” diye sürekli geriliyor olması. Güçten yana olarak karikatür çizmeye çalışanların ne acıklı durumlara düştüklerini eski Sovyetler döneminden biliyoruz.

İktidarı eleştiremeyen ama sadece muhalefetle uğraşan bir karikatürcülük anlayışının kaderi de ona benziyor.
Korkarım, AKP iktidarı bitene kadar Salih’in de karikatürcülüğü bitecek!

Mehmet Y. YILMAZ / HÜRRİYET