Medya
17 Şub 2012 08:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:20

BAZI KANALLAR İSTEYİNCE HD OLUYOR, İSTEMEYİNCE OLMUYOR!

HD yayınları pek moda. Artık bu yayınları takip edecek teknolojiye sahip televizyonların sayısı da arttı. Ancak ...

BAZI KANALLAR İSTEYİNCE HD OLUYOR, İSTEMEYİNCE OLMUYOR!

HD yayınları pek moda. Artık bu yayınları takip edecek  teknolojiye sahip televizyonların sayısı da arttı.  Platformalara üye olanlar bu ‘ayrıcalıktan’ yararlanıyor. Ama söylemeden geçemiyorum. HD  yayınlar da sorunlu. Her iki platformdaki HD yayınlarına baktım. Çok izlenen kanallarımızın durumu pek bir karışık.

D-Smart HD tablosu
Bu platform içinde yer alan Show TV, TRT 1, TRT Haber,  CNN Türk, NTV, Habertürk,  CNBC-E (özellikle belirtiyorum, bu kanalın profili bu yayını gerektiriyor. Özellikle yayınlanan filmlerin kalitesine bakınca böyle bir yayın yapmamaları büyük eksiklik belirteyim), Bloomberg HT. Dar ekran yayın yapıyorlar. HD yayını  yapanlar; Kanal D ve A Haber.
Gündüz farklı, akşam farklı yayın yapanlar; Star ve ATV. Gündüz kuşağında ekran daralıyor! Gece tam ekrana geçiliyor! Ama kenarda mutlaka ‘HD yayın’ logosu yer alıyor.

Digitürk’te ekran geniş!
Digitürk’te ‘çok izlenen’ kanalların Show ve ATV hariç hiçbirinin HD yayını yok. Ama 16:9 ekran veriliyor. Böyle olunca oyuncular daha bir genişlik arzediyor kilo itibarıyla!
Digitürk’ün aboneleri açısından bir özel durumu var. Lig TV yer alan maçlar HD artık. Bir ayrıcalık bu. Platformun HD kanalları bölümünde çok izlenen kanallardan Show TV ve ATV mevcut. Ama  Show TV gündüz yok. Mesela dün açtığımda ekranda ‘M.U.C.K.’  dizisinin tanıtımı vardı. ATV ve  A Haber’in yayını HD olarak devam ediyor sadece.

NTV Spor bilmecesi!
D-Smart ve Digitürk’te NTV Spor var. Ama yayını HD değil. Bu platforma üye olanlar HDE kanalına gidip (ki her maç da verilmiyor) oradan izleyebiliyor. Ya da Digitürk’ü varsa oradan NTV Spor HD kanalına yolculuk yapıyor. Bu durum sanırım ‘Türk tipi  televizyon yayıncılığına güzel bir örnek’ teşkil ediyor.
Mutlakta mantıklı bir   açıklamaları vardır sorunca,  bunu anlatıyor yetkililer. Onlar  kabullenmiş, bizden de kabul  etmemizi istiyorlar!

HD yayında reklam olur mu?
Sonuç kısmında değineceğim konuya bu vesileyle girmiş oluyorum; şimdi dijital platforma üye olanlar bir de HD yayınları takip için ayrıca ücret ödüyor. Durum böyle olunca diğer abonelere göre ayrıcalık elde etmiş oluyorlar.
Özellikle LİG TV ve NTV Spor gibi spor karşılaşmaları yayını yapan kanallarda bu ‘ayrıcalık’ pek işlemiyor. Nasıl mı?
Lig TV aboneleri maçları reklamlı izliyor. HD olsun olmasın fark etmiyor. NTV SPor’da HD aboneliği olanlar karşılaşmaları (özellikle bu basketbol için geçerli) reklamsız izliyor. Doğrusu da bu. LİG TV’nin de HD yayınlarında reklamları kaldırması lazım.

Kanallar artık HD’ye geçmeli
 Çok izlenen kanallar ve haber kanalları da artık HD yayınına  geçmeli.
Platformlardaki HD yayını yapan ‘özel kanallar’ tamam, ama abonelerin büyük bölümü dizilerini de programlarını da haberleri de  HD kalitesiyle izlemek istiyor ve onun için bu parayı veriyor.

SİNA KOLOĞLU / MİLLİYET CADDE