Magazin
10 Mar 2010 10:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:08

"BAŞROLDE 20'LİKLER VAR, KADIN SÜBYANLAŞTIRILDI!.."

Bir dönem dizilerin aranılan oyuncusu olan İpek Tuzcuoğlu, yapımcıları topa tuttu.

Başrolde 20'likler var 'kadın' sübyanlaştırıldı

Bir dönem dizilerin aranılan oyuncusu olan İpek Tuzcuoğlu, yapımcıları topa tuttu. 'Asmalı Konak'taki performansıyla çok konuşulan Tuzcuoğlu, 'Oyunculuk, reyting hazretlerinin karşısında el pençe divan durmak değildir' diyor. Dizilerde başrol oynayan kadınların yaşlarının 20'ye kadar düştüğü belirten oyuncu, yapımcıları suçluyor: Genç nesili tercih ederek kadın figürünü bozdular. Kadın figürünü sübyancılık boyutuna çektiler.

- Uzun süredir sunucu olarak ekrana çıkıyorsunuz... Oyunculuğu geri plana mı attınız?

Sunuculuğu keyifle yapıyorum. İyi ve keyifli bir senaryo gelirse tabii ki oynarım. Birkaç dizi teklif geldi, kabul etmedim. Takip ettiğim kadarıyla da bu diziler reyting kurbanı oldu. Reyting alamayan yapımlar yayından kaldırılınca, olan oyunculara oluyor. Oyunculuk denilen şey, reyting hazretlerinin karşısında el pençe divan durmak değildir. Sistem değişti; iyi oyuncuysan başarılı değilsin, doğru projeyi seçersen iyi oyuncusun.

- Peki eskiden nasıldı?
13 bölüm üzerinden anlaşma yapılırdı. 13 bölüm oyuncuyu hem maddi hem de manevi yönden doyururdu. Şimdi öyle değil. Yapımcılar genellikle 'No name' isimlere yöneliyor. Genç nesili tercih ederek kadın figürünü bozdular. Başroldeki kadın oyuncuların yaşı 20'ye düştü. Yapımcılar kadın figürünü sübyancılık boyutuna çekti. Kadın karakter anlayışıma uygun, hem yaş hem de tip olarak Nurgül Yeşilçay ve Şebnem Bozoklar var. Bir de eskiden starlık sistemi vardı. O zaman da aradan sıyrılmak zordu. O zamanlar Ebru Gündeş, Muazzez Ersoy, Sibel Turnagöl ve Aydan Şener gibi isimlere dizi yapılırdı.

- 'Halk bunu istiyor' diyebilir miyiz?
Türkiye'de maalesef halkın istediği bir şey yok. Halka ne sunuyorsan... Aslında çok kanaatkar halkımız var. Fikirlerini cesaretle ortaya koyan ya da kişisel eylemler yapabilecek bir halk yok. Beğenmediğin bir diziyi seyretmeyeceksin, seyrediyorlar. Beğenmediğin sanatçıyı alkışlamayacaksın, alkışlıyorlar. Halkın önüne ne koyarsan kabul ediyor.
n İlyas Salman'ın 'Barlarda takılmıyorum ki bir yapımda yer alayım' şeklinde bir demeci olmuştu. Artık sistem bu şekilde mi ilerliyor?
Eskiden çok inanırdım. Şimdi ise inanmıyorum. Faal olmak gerekiyor ama Cihangir'e gitmek gerekmiyor.

Evlenmeyi düşünmüyoruz evlenirsek haber vermeyiz

- Sevgiliniz Aziz Birsin'in şarkı söyleme tutkusu herkesçe biliniyor. Ona eşlik ediyor musunuz?
Benim için şarkı söylemek onunla güzel! Özel hayatımı paylaşmayı sevmiyorum ama birbirimizi tamamladığımızı düşündüğümüz bir ilişkimiz var. 2 yıldır birlikteyiz. Şu an için evlenmeyi düşünmüyoruz. Olursa da sürpriz olur. Aziz Bey hep arkadaşlarına diyor ki: Biz haber vermeyeceğiz. Ama bir gün evlenirsek haberiniz olur.

Türkiye'de 'çakma' entelektüeller var!
ENTELEKTÜEL görünmeye çalışmak gibi bir derdim yok. Türkiye'de gerçek entelektüeller ve entelektüel olmaya çalışanlar arasında fark var. Gerçekten aydın olan insanları ayrı tutuyorum. Türkiye'de çakma entelektüeller var. Kendini bambaşka göstermeye çalışan, insanları hakir gören, yukarıdan bakan, ukala, suratsız, kendi alfabesini oluşturmuş birtakım kişiler...

Kabul etmediğim ama çok tutan projeler oldu
HERKESE 'kader planı' doğrultusunda şans sunuluyor. Kimi bunu görüyor, kimi ise göremiyor. Ben de zaman zaman göremedim. Çünkü bana teklif edilen ve kabul etmediğim çok tutan işler de oldu. Kendi etik ve ahlaki sınırlarıma göre kapasitemin en üst seviyesine kadar çaba sarf ederim, ısrarcı olurum ama beklemesini de bilirim.


Erçin DAĞ EYSEN/Akşam

ETİKETLER
#ipek tuzcuoğlu