Gündem
06 Nis 2010 11:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:12

BASIN DİNLEMEYE ALINDI!.. MECLİS MUHABİRLERİNE TELEKULAK ŞOKU!..

TBMM Başkanlığı'nın, yerleşke içinde vatandaşla polis arasında yaşanabilecek olası tartışmaları gerekçe göstererek yaptığı uygulama tepkiye yol açtı.

TBMM Başkanlığı’nın, yerleşke içinde vatandaşla polis arasında yaşanabilecek olası tartışmaları gerekçe göstererek, metale duyarlı x-ray kapılarını gören noktalara kamera ve ses kaydı yapan hassas mikrofonlar yerleştirdiğinin ortaya çıkması muhalefetin tepkisine yol açtı.

TBMM’nin aldığı karar doğrultusunda kurulan sistem içinde yer alan ses ve görüntü kaydı yapan kamera ile mikrofonların dün itibarıyla devreye girdiği öğrenilirken, TBMM ana binasının basın koridoruna geçişi de sağlayan 4 no’lu kapısında tartışma yaşandı.

Gazetecilerin sorularını yerinde yanıtlamak için buraya gelen İdare Amiri Öz ile dinleme yazılımları hakkında bilgi sahibi olan CHP’li Tacidar Seyhan tartıştı. Sistemin, güvenlik gerekçesiyle, yerleşke girişi ve bahçenin yanı sıra iç mekânlardaki x-ray cihazlarının üstüne yerleştirildiğini belirten Öz, sistemin kamera ve hassas mikrofondan oluştuğunu söyledi. Cihazın 10-15 metreden kayıt yaptığını belirten Öz şunları söyledi:

"Artniyet yok, güvenlik amacıyla konuldu. Zaten kapılarda görüntüler kaydediliyor. Ancak bir tartışma anında ne konuşulduğu anlaşılmıyordu. Sadece kapılardan giren kişilerle güvenlik görevlilerinin konuşmaları kayıt altına alınıyor."

Vatandaşla tartışma olması halinde, polise verilecek ses kayıt cihazıyla kayıt yapılabileceğini anlatan Seyhan şöyle konuştu: "Böyle şeyi denemek yerine 50-60 metre  vakumlama mesafesi olan çok hassas alıcı cihaz takmışlar. Basın mensuplarının özgürlüğü elinden alınmamalı. Konuşulan her şey kayıt altına alınıyor. Anında dinleme özelliğine sahip. Buradan 50 metre mesafeye kadar vakumlama yapıyor. Meclis Başkanı’nı göreve çağırıyorum. Buradan vekiller, basın mensupları, vatandaş geçiyor. Özel telefon konuşmasını kimsenin kayıt altına alma hakkı yoktur. 15 günde kaldırılmazsa suç duyurusunda bulunacağım."

Seyhan Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

MUHABİRLER: ANAYASA’YA AYKIRI
Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Başkanı Göksel Bozkurt da uygulamaya tepki gösterirken şöyle konuştu: "İzinsiz ses kaydı hukuka, basın özgürlüğüne ve insan haklarına aykırıdır. Dinleme cihazının konulduğu yerde gazete TV büroları bulunmaktadır. Gazeteciler burada siyasilerle telefonda da konuşup kulis bilgisi alıyor, haberleştiriyor. Mesleğimizin en önemli ilkesi haber kaynağının deşifre edilmemesidir. Dinleme cihazıyla bu ilke ortadan kaldırılamaz. Bu genel dinleme Anayasa’nın haberleşme özgürlüğünü düzenleyen 22. maddesine aykırıdır. Meclis Başkanlığı’nın bu kararı gözden geçireceğine inanıyorum."


Milliyet


ETİKETLER
#telekulak #tbmm #basın