Medya
10 Oca 2011 09:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:57

"BAŞBAKAN'IN BİR MEZİYETİ DAHA ORTAYA ÇIKTI; SANAT ELEŞTİRMENLİĞİ!"

"Başbakan'ın başka özellikleri yanında bir de plastik sanatlar eleştirmeni olduğunu öğrendik!"

Sanat eleştirmeni kararını verdi: Yıkılsın!

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Kars’taki “İnsanlık Anıtı”nın bir “ucube” olduğuna karar verdi.
Erdoğan, Kars Belediye Başkanı’nın “görevini süratle yerine getireceğini”  söyledi ve “İlk gelişimizde bunu göreceğiz inşallah” dedi.

“Süratle yerine getirilecek görev” heykelin oradan kaldırılıp, bir depoya atılması olmalı. Kim bilir belki de Ankara Altınpark’taki gibi mahkeme kararıyla yeniden yerine dikilmesin diye heykel paramparça edilerek de sökülebilir.

Her iki heykel de Türkiye’nin yetiştirdiği önemli heykeltıraşlardan biri olan Mehmet Aksoy tarafından yapılmıştı.
Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da zaten talimatı anlamış, gerekeni yapacak. Anıtın sit alanına yapıldığını, yapı ruhsatı bulunmadığını ve hazine arazisinde olduğu için yıkmak istediklerini söylüyor.

Böylece Başbakan’ın başka özellikleri yanında bir de plastik sanatlar eleştirmenliğine eğilimi ve yeteneği olduğunu da öğrenmiş bulunuyoruz.
Ama bu öyle bir tür eleştirmenlik ki beğenmediği bir sanat eserini, yıkıp yok etmeye kadar varan bir öfkeyi de içeriyor!

Eğer tarih boyunca her eleştirmenin beğenmediği sanat eseri yok edilecek olsaydı, geçmişten günümüze hiçbir şey de kalmazdı.
Başbakan’ın bu tutumu hiç şaşırtıcı değil aslında.
Konumu gereği demokratmış gibi davranmak zorunda olsa da zaman zaman içindeki otoriterleşme eğilimlerini bastıramadığını biliyoruz.

Bu yaptığı da o içinde saklamaya çalıştığı otoriter tutumun dışavurumundan başka bir şey değil.
Sanattan anlayıp, anlamadığı ise elbette bir başka tartışma konusu olabilir ama bırakalım da onu da medyadaki liberal AKP kuyrukçuları yapsınlar!

Mehmet Y. YILMAZ / HÜRRİYET