Gündem
05 Haz 2010 19:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:21

BAŞBAKAN ERDOĞAN İNTERNET MEDYASI TEMSİLCİLERİNE SERT ÇIKTI! BUNLAR ADAMI KATİL EDER!

Başbakan Erdoğan, İnternet Medyası Temsilcileriyle zirvede buluştu onlardan demokratik açılıma destek istedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tıpkı diğer medyada olduğu gibi, internette de sansürü, kısıtlamayı kabul etmediklerini belirterek, ’’Ama otosansür, otokontrol noktasında internetin de kendisini artık daha sıkı denetlemesi gerektiğine inanıyoruz’’ dedi.

Başbakan Erdoğan, internet medyası temsilcileriyle Sütlüce’deki Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya geldi.

Burada bir konuşma yapan Erdoğan, 40 yıl önce, yalnızca 15 bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla ortaya çıkan internetin, bugün dünyayı tam anlamıyla bir ağ gibi ören, hayatın vazgeçilmez bir unsuru haline dönüştüğünü söyledi.

Erdoğan, 1994 yılında sadece 10 bin internet sayfası varken, bugün dünya genelinde kayıtlı tam 234 milyon adet web sitesi bulunduğunu vurgulayarak, dünya genelinde internet kullanıcılarının sayısının ise 1,7 milyar kişi olarak tahmin edildiğini kaydetti.

Geçen yıl boyunca 90 trilyon adet elektronik posta gönderildiğini dile getiren Erdoğan, yine dünya genelinde 1,4 milyar e-posta hesabı olduğunun ifade edildiğini belirtti.

Bunların çok büyük rakamlar ve internetin küresel ölçekte dünyayı nasıl değiştirdiğinin de rakamsal göstergeleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye’de 6,5 milyon civarında bir nüfusun internet abonesi olduğunu kaydetti.

Erdoğan, ’’Ancak internet kullananların oranı, nüfusumuzun yüzde 33’ü olarak tahmin ediliyor. Yani Türkiye, özellikle genç nüfus olmak üzere interneti çok yoğun şekilde kullanıyor’’ dedi.

’’NİMETLERİN YANINDA KÜLFETLER GETİREN BİR SÜREÇ’’

Önce telefon, ardından da radyo ve televizyonun yaygınlaşmasıyla dünyanın küresel bir köye dönüştüğünün ifade edildiğini, internetin bu küresel köyü çok daha küçülttüğünü ve sınırsız bir hale getirdiğini anlatan Erdoğan, küreselleşmenin, nimetler yanında külfetler de getiren bir süreç olduğunu kaydetti.

Sermayenin, mal ve hizmetlerin, bilginin, haberin çok kısa sürelerde yer değiştirmesinin, uzak kavramının ortadan kalkmasının, şeffaflığın artmasının küreselleşmenin nimetlerinden olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

’’Ancak, dünya genelinde internetle ilgili istatistiklere baktığımızda bir başka çarpıcı gerçeği de görüyoruz. Dünya genelinde 1,7 milyar kişi internet kullanıyor. Dünya nüfusunun 6,5 milyarı aştığı, 7 milyara yaklaştığı düşünülürse, halen çok büyük bir kesimin internete tıklamadığı, belki hayatında hiç internet görmediği anlaşılacaktır. Birileri için küçülen dünyanın, bir başka kesim için hiçbir ilerleme kaydetmediği gerçeğini her an aklımızda bulundurmamız gerekiyor. Birileri için refah artarken, birilerinin daha da yoksullaştığı belli bölgeler, belli coğrafyalar, 21. yüzyılı yaşarken başka bölgelerin hala 20. yüzyıla ulaşamadığı gerçeğini de kabul etmek durumundayız.’’

Erdoğan, son küresel ekonomik krizin dünya üzerindeki bu eşitsizliğin somut olarak görülmesine vesile olduğunu, dahası bu tablonun sürdürülebilir olmadığını da ortaya çıkardığını dile getirerek, ’’Kuzey ile güneyin, doğu ile batının aynı yeryüzünde, fakat farklı koşullarda yaşadığı bir dünyada bu tür krizler de her zaman yaşanacak, tedbir alınmadığı takdirde de bedeli bugünkünden çok daha ağır olacaktır’’ diye konuştu.

Başta G-20 Zirvesi olmak üzere her platformda bu gerçeğe dikkati çektiklerini kaydeden Erdoğan, süregiden dengesizliğin sadece ekonomik sonuçlar doğurmadığını, başta terör, göç, çevre kirlenmesi, çarpık kentleşme olmak üzere birçok soruna da zemin hazırladığını dile getirdiklerini ve bir an önce tedbirlerin alınması noktasında uyarılarını yaptıklarını bildirdi.

Erdoğan, ’’İnternet, evet tüm diğer iletişim araçları gibi dünyamızı küçük bir köye dönüştürüyor, ama kullananlar için, ona sahip olanlar için dünyayı küçültüyor. Küçülen ve birbirine yakınlaşan bir dünyanın tartışmasız şekilde iyi, olumlu olduğunu düşünürken, bu iletişim araçlarına sahip olmayanlarla aranın açıldığını da maalesef göremez hale geliyoruz’’ şeklinde konuştu.

’’İNTERNETİN BİR CANAVAR OLMASINI ÖNLEMEK DURUMUNDAYIZ’’

Bir başka sorunun internetin kullanımıyla ilgili olduğuna işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

’’Biz, hepimiz internetin doğuşuna, yaygınlaşmasına şahit olduk. Bu süreci adım adım izledik. Heyecan vericiydi, muhteşemdi, dünyayı değiştirecek, dönüştürecek, bilgi akışını, iletişimi hızlandıracak bir gelişmeydi. Ama zamanla, çok ciddi sorunları da beraberinde getirdiğini gördük. Amacı dışında kullanıldığında ki maalesef bunu acımasızca yaşıyoruz, toplumun tüm değerlerine de tepkiyle bir yaklaşım tarzı. Kötü niyetli kullanıldığında, bunu ben şöyle düşünüyorum; Bir bıçak var, bir neşter var. Neşterle hayat kurtarıyorsunuz, bir bıçak var, onu ekmek kesiminde vesaire kullanıyorsunuz. Ekmek keserken tamam güzel, ama aynı bıçağı kalkıp bir yanlış olayda, cinayette kullanabilirsin. Buradaki niyetler çok şey değiştiriyor. Neşterle hayat kurtarmak, öbür tarafta bıçakla insanı öldürmek. Gereğinden fazla kullanıldığında ekonomik, sosyal, psikolojik sorunlara yol açtığını müşahede ettik. Daha işin başında sayılırız ve bu noktada önlemleri şimdiden almak zorundayız. Önce aile, ardından eğitim kurumu, ardından oto kontrolle internetin bir canavar olmasını önlemek, son derece yararlı bir araç olarak kullanılır hale getirmek durumundayız.’’

Toplantıya katılanları, bu alanın iyi niyetli ve onurlu yaklaşım gösteren temsilcileri olarak gördüğünü vurgulayan Erdoğan, burada ortak bir yaklaşım içerisinde mücadelenin hep birlikte verilmesi gerektiğini kaydetti.

’’BU NOKTADA HEPİMİZ SORUMLULUK SAHİBİYİZ’’

Erdoğan, şöyle devam etti:

’’Bu noktada hepimiz sorumluluk sahibiyiz. Özgürlüğün, şeffaflığın, açıklığın aracı olan internetin, kısıtlanmadan, ama kendi kendini de kontrol ederek büyümesini sağlamak, bizzat internet kullanıcılarının, bizzat internet sağlayıcılarının görevidir diye düşünüyorum. Bizim gelenek göreneklerimize, toplumun genel ahlak değerlerine saygı duyan bir anlayışı sürdürmemiz, bunu geliştirmemiz öyle zannediyorum bir Başbakan olarak benim de hatırlatmam gereken bir sorumluluğumdur. Ama bu alanın aktörleri olarak sizlerin de bu dayanışma içerisinde yer alması sizin de sorumluluğunuzu gerektirir. Tıpkı diğer medyada olduğu gibi, internette de sansürü, kısıtlamayı kabul etmiyoruz. Ama otosansür, otokontrol noktasında internetin de kendisini artık daha sıkı denetlemesi gerektiğine inanıyoruz.’’

İnternet medyasının Türkiye’de artık çok ciddi ve büyük bir sektör haline geldiğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

’’Ne gariptir ki, teknoloji hayatımızı kolaylaştırdığı ve hızlandırdığı oranda insanları da daha meşgul, daha fazla zaman fakiri yapıyor. Bunu 7’den 70’e görüyorsunuz. Evinizdeki ufacık çocukların bu noktada adeta farklı bir paranoya halinde odasının kapısını kilitleyip içeriye girdiğini ve ne ablasını ne annesini kimseyi içeri sokmadığını görüyorsunuz. Böyle bir durum var. Derslerine çalışmayan, ama oraya kilitlenen bir nesil geliyor. Bizim anne babalarımız kadar vaktimiz yok. Çamaşır makinelerimiz, bulaşık makinelerimiz, her türlü elektrikli ev aletlerimiz var, ama eskiye göre daha az vaktimiz var. Artık uçaklar, hızlı arabalar, hızlı trenler var, ama eskisinden çok daha fazla acelemiz var.’’

’’İNTERNET MEDYASI ALANINDA HIZLI İLERLEME KAYDETTİK’’

Bu vakit darlığının, haber alma, habere ulaşma noktasında da insanları hızlı davranmaya ittiğini ve internet kullanıcılarının büyük çoğunluğunun artık internet medyasını takip ederek habere ulaştığını vurgulayan Erdoğan, ’’Tabii şu hususta sizlere teşekkür etmek durumundayım. Türkiye kısa zamanda internet medyası alanında hızlı ilerleme kaydetti ve kullanıcıların vazgeçilmez internet adresleri oluştu’’ dedi.

Başbakan Erdoğan, tatlı ve bir o kadar da hızlı rekabetin artık haber sitelerine de hakim olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

’’Bu kaliteyi, bu seviyeyi yakaladığınız için sizleri kutluyorum. Ancak, bu rekabet ve bu hız arasında bazen sınırların zorlandığını, ciddi hatalar yapıldığını da üzülerek görüyoruz. Telif noktasında, özel hayatın mahremiyeti, çocukların korunması, haklar ve kişisel özgürlükler konusunda kimi zaman istenmeyen manzaralar, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Hükümet olarak, bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerimiz, hazırlıklarımız devam ediyor. Ancak bir kez daha tekrarlamak istiyorum; Esas olan otokontroldür, otosansürdür ve internet medyasının bu noktada çok daha hassas olmasını ben sizlerden rica ediyorum. Bizler, hepimiz aynı gemi içindeyiz ve aynı istikamete doğru yol alıyoruz. Bu konuda kimsenin tahrikine gelmemeniz lazım.’’

BUNLAR ADAMI KATİL EDER

Başbakan Erdoğan daha sonra internet medyası temsilcilerinin sorunlarını dinledi.. Burada bir konuya değinen Erdoğan "İnternet medyasında rekabet kötü sonuçlara yol açıyor. Geçen gün danışmanlarım bir haber getirdi, altında başbakana cumhurbaşkanına küfür hakaret var. Tamam basın özgür olsun ama kimseye hakaret etme hakkı veremeyiz. Bu tür yorum yapanlar insanı katil eder" dedi..