Gündem
15 Eyl 2013 14:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:39

BAŞBAKAN DAVAYI KAYBETTİ! 'ARTİSTLİK YAPMA LAN'A TAZMİNAT YOK!

Erdoğan'ın Cumhuriyet Gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek aleyhine açtığı 50 bin liralık tazminat davası reddedildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek aleyhine açtığı 50 bin liralık tazminat davası reddedildi.
 
“Artistlik yapma lan” sözünü hakaret olarak değerlendirmeyen mahkeme, Başbakan’ın hoşgörülü olmak zorunda olduğuna işaret etti.
 
Başbakan’ın avukatları, gazetemiz yazarı Cüneyt Arcayürek’in 28 Şubat 2013 tarihli “Artist” başlıklı yazısında, Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle 50 bin liralık tazminat davası açmıştı. Dava dilekçesinde, yalnızca “lan” sözcüğünün bile kişilik haklarına saldırı olduğu savunularak “Basın özgürlüğü, kişilerin şeref ve haysiyetinin ihlali aracı olarak kullanılamaz” denilmişti.
 
Arcayürek’in avukatı Elif Tığlı Özcihan, müvekkilinin Erdoğan’ın konuşmasından alıntı yaparak yorum yaptığını, yazının ifade özgürlüğü sınırları içinde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Başbakan’ın tazminat istemini reddetti. Mahkemenin kısa kararında, Başbakan’ın, Arcayürek’in değerlendirmelerini tahamülle karşılaması gerektiği belirtilerek “... Irak savaşı sırasında Amerika’da ve İngiltere’de o dönemin başkanı ve başbakanı aleyhine kendi ülkelerinde yürütülen kampanyalarda gösterilen protestonun seviyesi hoşgörü konusunda ilmi içtihatlarda yer alarak örnek gösterildiğinden, ağır da olsa veya kendi sözlerinin tekrarı da olsa tahammül ve hoşgörü ile karşılanması AİHM’nin emsal kararlarında daha ağır sözler ile muhatabın mevkiine göre ifade hürriyeti içinde ve hoşgörü ile karşılanacak sözler olarak değerlendirildiği görüldüğünden davanın reddine” değerlendirmesi yapıldı.

CÜNEYT ARCAYÜREK’İN DAVAYA KONU OLAN KÖŞE YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Cumhuriyet