Gündem
15 Eki 2022 15:16 Son Güncelleme: 15 Eki 2022 15:21

Bartın’da maden ocağındaki son işçiye ulaşıldı! Can kaybı 41’e yükseldi…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, patlamanın yaşandığı Amasra'daki maden ocağında son işçiye de ulaşıldığını, hayatını kaybedenlerin sayısının 41 olduğunu bildirdi.

Dün akşam saat 18.00 sularında Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında patlama meydana geldi.

Patlamanın yerin 350 metre aşağısında meydana geldiği ve yer altında işçilerin mahsur kaldığı öğrenildi. Ekipler, işçileri kurtarmak adına acilen çalışma başlatırken, maden ocağında toplamda 400 işçinin çalıştığı ve patlamanın 4-12 vardiyasındaki işçilerin çalışmaları sırasında meydana geldiği kaydedildi.

ERDOĞAN İNCELEMELERDE BULUNDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün patlama olan Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında incelemelerde bulundu.

Bartın'ın Amasra ilçesinde patlamanın olduğu maden ocağına gelen Erdoğan, ilk olarak maden sahasında inceleme yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, incelemelerinin ardından açıklama yaptı:

Sizleri saygıyla selamlıyorum. Maden ocağında dün akşam saatinde meydana gelen patlama nedeniyle milletçe üzgünüz. Devletimiz madenin -300 ve -350 kodlarında yaşanan patlamanın hemen ardından kaza mahalindeki çalışmalara başlamıştır. Arama kurtarma faaliyetleri yürütülürken bir yanda da yaralı işçilerimiz çeşitli illerimizdeki sağlık kuruluşlarımıza nakledilmiştir. Tüm kurumlarımız bir an önce işçilerimize ulaşmak için adeta zamanla yarışmışlardır. Bakanlıklarımız olay yerine gelen çalışmaların koordinasyonlarını yürütmüşlerdir.

 

"SON İŞÇİMİZE DE ULAŞTIK, MERHUMLARIMIZIN SAYISI 41 OLDU"

Biz de sürekli olarak İçişleri Bakanı'mla irtibat halinde olduk, gece boyunca telefon görüşmelerimizi sürdürdük. Yapılması gereken, atılması gereken adımları sürekli atmanın peşinde olduk. Diyarbakır programımızı iptal ederek Amasra'da çalışmaları yerinde görme kararı aldık. Sorumluların kimler olduğu soruşturmayla ortaya çıkacaktır. Bu soruşturmalar çok yönlü olarak başlamıştır. Şu anki önceliğimiz işçilerimize ulaşmaktı. 41'inci işçimize ulaştık. O da rahmetli olmuş. Merhumlarımızın sayısı böylece 41 oldu. Hepsine Allah'tan rahmet diliyoruz.

Artık madenlerimizde risk görmek istemiyoruz. Bu alandaki sendika kolunda faaliyet gösteren arkadaşlarımız son 1 ay içinde ocağa indiler, yerinde tetkiklerini yaptılar. Bizim ocaklarımızın içinde Amasra Kömür İşletmeleri bizim en ileri imkanlara sahip ocak olmasına rağmen, birileri dalga geçebilir ama biz kader planına inanmış insanlarız. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım.

"ŞEHİTLERİMİZİN EMANETİNE SAHİP ÇIKMAK BOYNUMUZUN BORCU"

Yerli ve milli imkanlarımızın bu konuda da bize ihtiyacımız olan değişimi sağlamakta yeterli olacağına inanıyorum. Kaybettiğimiz işçilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Buradan ambulanslarla bir kısmını Bartın'a götürürken diğer kısmını da İstanbul'a nakledip tedavilerini yürüttük. Maden şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak bizim boynumuzun borcudur. 500 + 500 olmak üzere, sendikamız 200, bir diğer Bakanlığımız 100, Aile Bakanlığımız da 50 bin olmak üzere ailelere desteğimizi vermiş olacağız. Devlet olarak yapmamız gereken desteği de Kabine Toplantımızda berlirleyip onun da adımını atacağız.