Gündem
19 Haz 2011 08:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:28

BALYOZ DAVASINDA ŞAŞIRTAN BİLİRKİŞİ RAPORU! CD'LERDEKİ YAZILAR KOPYA MI?

Balyoz davasında, ele geçirilen 19 cd, davanın en önemli delilleri arasında kabul edildi.

Özellikle 11, 16 ve 17 nolu cd’ler, suç unsuru içerdikleri için tartışmalara neden oldu. 11 nolu cd’nin içinde yer alan “Balyoz Güvenlik Eylem Planı, Oraj, Suga, Çarşaf, Sakal Eylem Planı, tutuklanacak gazeteciler ve politikacılar, el konulak ve kapatılacak dernekler, el konulacak hastaneler, güvenilir emhişet personeli listesi” en dikkat çeken dosyalar arasında yer aldı. 11 nolu cd’nin ise emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’ye ait olduğu iddia edildi.

Oluşturulan dosyalarda Tanyeri’nin adının görünmesinin dışında, 11 ve 17 nolu cd’lerin üzerinde el yazısı bulunduğu ve bu yazıların da sahibinin Süha Tanyeri olduğu iddia edildi. Bu iddia özellikle basında haber olurken şimdiye kadar dava dosyasına girmedi. Basında yer alan iddialarda, 26 ve 66 nolu delil klasörlerinde Süha Tanyeri’ye ait not defteri olduğu ve bu defterdeki el yazıları ile cd üzerindeki el yazılarının birebir benzerlik gösterdiği iddia edildi.

El yazısı Tanyeri’ye ait olduğu iddiasının basında yer almasından sonra Tanyeri’nin avukatı, Celal Ülgen, söz konusu cd’lerin üzerindeki yazıların ve not defterinin kopyalarını adli tıp uzmanları ile paylaştı. Uzmanlardan ise bu el yazılarının Tanyeri’ye ait olup olmadığı ve orjinal olup olmadığının araştırılması istendi. İlk rapor 2 Haziran 2011 tarihinde tamamlandı ve altında Amerikalı Adli Tıp uzmanı Grant R. Sperry’in imzası bulunuyor. İkinci rapor ise 13 Haziran 2011 tarihli ve Adli Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Bafra imzası bulunuyor. İki raporda da cd üzerindeki yazıların Tanyeri’ye ait olduğu ancak not defterindeki yazılardan türetildiği belirtildi.

Bafra tarafından hazırlanan raporda bu durum şu ifadelerle anlatılıyor: “Şüpheli yazılar içerisinde yer alan harf ve harf kombinasyonlarının örnek yazılardaki aynı harf ve harf kombinasyonlarının bazılarıyla üst üste çakışacak şekilde ayniyet gösterdiği belirlenmiştir. Bir yazının, bir imzanın, bir harfin ve çizginin bir diğeriyle tam olarak üst üste oturacak kadar benzemesi ne olağan ne mümkündür. Bu konudaki genel geçerli kural, üst üste çakışan yazı ve imzaların birinin diğerinden alıntı olduğudur.”