Gündem
16 Haz 2023 20:55 Son Güncelleme: 16 Haz 2023 21:06

Bakan Özhaseki'den İstanbul için kritik uyarı: Kimseyi tedirgin etmek istemeyiz ama vakit daraldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki Kahramanmaraş'ta katıldığı televizyon programında beklenen İstanbul depremi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. "İstanbul'da 6 milyon bağımsız birim var, 600 bini çok riskli" ifadelerini kullanan Özhaseki, "Kimseyi tedirgin etmek istemeyiz ama vakit daraldı" diye konuştu. Özhasekei deprem bölgesindeki çalışmalara ilişkin son durumu da anlattı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki Kahramanmaraş'ta CNN TÜRK'e önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Özhaseki'nin açıklamalarından başlıklar şöyle:

Hasarın giderilmesi için çaba içindeyiz. 350 bin konutu 1 senede teslim edeceğiz. Sabah Malatya'daydık. Şimdi Kahramanmaraş'tayız. Yarın da Hatay'da olacağız. Yaklaşık 850 bin bağımsız birimi yıkıp yeniden yapmak zorundayız. Yıkılmış binaların neredeyse tamamının hafriyatı kaldırıldı. Bir taraftan rezerv alanlar yapıyoruz ama bir yandan da şehrin merkezleri boşalıyor. Oraların canlanması gerekiyor. Bazı şehirler kadim şehirler. Zemin etütlerinde bir sıkıntı yoksa, bizim bir an önce o merkezlerini yapmamız gerekiyor. Ki hayat merkezden başlayıp yayılsın.

'YÜZLERCE MÜTEAHHİT DEVREYE GİRECEK'

Çabamız şehir merkezlerini canlandırma üzerine kurulu. 99 öncesinde yapılmış binalar, eski standartlara göre yapıldığı için yıkılıyor. Cumhurbaşkanımızın talimatı "Zemin artı 4'ü asla geçmeyin" diyor. Bu kriterlerle şehir merkezlerini canlandırmaya çalışıyoruz. İstihdamı sağlamaya çalışıyoruz. Bizim elimizdeki en iyi konutları yapan TOKİ, Emlak Konut kapasiteleri yettiğince başladı konutları yapmaya. Ancak onlar rezerv alanlarda başlayabiliyorlar. Aslında çok da güzel planlar çıkıyor. Caddeler, sokaklar belli. Şehirlerimizde çok iyi iş yapan çok fazla müteahittimiz var. Yüzlerce müteahhit arkadaş devreye girecek. Kendi yöresel özellikli binalarını yapacaklar. Onlar da işe başladığında şehirlerdeki canlılık başlayacak.

'DEPREMDEN DERS ÇIKARMALIYIZ'

99 depreminden sonra inşaat ile ilgili yönetmelikler baştan sona elden geçirildi. Bu tarihten sonra yapılan binalar sağlıklı. Şimdi büyük bir afet daha yaşadık buradan yeni dersler çıkarmamız lazım. Denetimlerin, kontrollerin çok daha sıkı bir şekilde yapılması lazım. TOKİ'nin binaları yıkılmadı, demek ki burada bir keramet var. Bu konularda taviz vermeye niyetimiz yok. İnşaatlarımızı normlara uygun yaparsak deprem geldiğinde insanlar sadece biraz sallanır uykusu kaçar.

VAKİT DARALDI

Marmara açıklarında fay kırıkları hareketli şekilde bizi bekliyor. Kimseyi tedirgin etmek istemeyiz ama vakit daraldı. Yaklaşık 6 milyon bağımsız birim var İstanbul'da. Bunlardan 600 bini çok riskli görünüyor. Bir takım rezerv alanlarda önce riskli alanları taşıyacağız. Hep birlikte seferber olacağız.