Gündem
25 Ağu 2023 21:05 Son Güncelleme: 25 Ağu 2023 21:17

Bakan Fidan'dan dünyaya net mesaj! "Alternatifi yok"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Karadeniz Tahıl Girişimi ile ilgili alternatif güzergah arandığını bildiklerini söyledi ve "Ancak bu yolların orijinal girişime alternatif olamayacağını ve riskler barındırdığını görüyoruz" dedi.

Tahıl koridorunun devam etmesi için Türkiye, yoğun diplomasi trafiğini sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyaret kapsamında gittiği Kiev'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile yapacağı görüşme öncesi konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Volodimir Zelenski'in 7 Temmuz’da Türkiye’yi ziyaret ettiğini anımsatan Bakan Fidan, ziyaretinde Zelenskiy ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mutabık kaldıkları konuların takibi yapma imkanında bulunduğunu söyledi.

Mevkidaşı Kuleba ile de gündemlerindeki konuları da derinlemesine istişare edeceklerini belirten Fidan, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık çerçevesinde gelecek dönemde atılabilecek adımları ele alacaklarını ifade etti.

"HER DÜZEYDE DİYALOĞA DEVAM EDECEĞİZ"

Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in ara buluculuğunda hayata geçirilen ve 17 Temmuz'da sona eren Karadeniz Tahıl Girişimi sayesinde 33 milyon tondan fazla tahıl ve gıda ürününün küresel pazarlara ulaşmasının sağlandığını dile getiren Bakan Fidan, "Maalesef 17 Temmuz itibariyle bu girişim sona erdi. Şu anda tahıl ihracatı için alternatif yollar arandığını biliyoruz. Ancak bu yolların orijinal girişime alternatif olamayacağını ve riskler barındırdığını da görüyoruz. Karadeniz Girişimi’nin getirdiği kazanımlar kaybedilmeden sürecin bir an önce tekrar canlandırılmasına yönelik çabalarımızı sürdürüyoruz. Tüm taraflarla her düzeyde diyaloğa bu nedenle devam edeceğiz" dedi.