Gündem
25 Eki 2023 12:30 Son Güncelleme: 25 Eki 2023 12:32

Bakan Fidan'dan dünyaya 'Gazze' uyarısı: Ya büyük bir savaşa ya büyük bir barışa gideceğiz!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'de devam eden İsrail-Hamas çatışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Olası bir kara harekatının vahşeti katliama çevireceği uyarısında bulunan Bakan Fidan, "Ya büyük bir savaşa ya büyük bir barışa gideceğiz!" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, temasları kapsamında Katar'ı ziyaret etti. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Fidan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi. Bakan Fidan; Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman ile ortak basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Bakan Fidan; İsrail'in Gazze'ye yönelik yapmayı planladığı kara harekatı konusunda tüm dünyayı uyardı.

Bakan Fidan'ın açıklamaları şöyle;

"DÜNYA BU VAHŞETE DUR DEMELİDİR"
"Gazze'de yaşananlar tüm insanlığın vicdanını sızlatmaktadır. Filistinli kardeşlerimiz çoluk çocuk demeden katledilmektedir. Dünya bu vahşete dur demelidir. İslam dünyası olarak da ortak tavır geliştirmek durumundayız. Bunun için yoğun bir mücadele içindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız da savaşın durması için yoğun çaba içinde.

"HEMEN ATEŞKES İLAN EDİLMELİ"
Gazze'ye karşı yapılması planlanan kara harekatı olayı vahşete sürükleyecektir. Hemen ateşkes ilan edilmeli ve insani yardımlar için koridor oluşturulmalıdır. Bölgemiz tam olarak bir dönüm noktasındadır. Ya büyük bir savaşa ya büyük bir barışa gideceğiz. Biz sağduyu telkin ederken kimileri yangına körükle gidiyor. İsrail'i cesaretlendirenler de bu suçun ortağıdırlar.

"DÜNYAYI ÇOK DAHA KÖTÜ GÜNLER BEKLEMEKTE"
Mevcut krizi önleyemezsek dünyayı çok daha kötü günler beklemekte. Eleştirmekle kınamakla bir yere varılamayacağını görüyoruz. Artık somut adım zamanı. Filistin meselesi çözüme kavuşturulmadığı sürece bölgede istikrar söz konusu olamaz. İsrail zulümle güvenliğini sağlayamaz. Çözümün yegane yeri 67 sınırları içerisinde bağımsız Filistin devletinin hayata geçirilmesidir. Herkes sorumluluk almalıdır.

GARANTÖRLÜK TEKLİFİ
Garantörlük mekanizmasını gündeme getirdik. Türkiye dahil bölgedeki Müslüman ülkelerin sorumluluk almasını öngörüyoruz. Filistin konusunda Katar'ın üstlendiği rol önemlidir."