Gündem
27 Ara 2023 07:23 Son Güncelleme: 27 Ara 2023 08:37

AYM’nin Can Atalay kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı!

AYM‘nin ikinci Can Atalay kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM gerekçesinde karara uymayan Yargıtay’a Yargıtay kararıyla yanıt verdi.

Yargıtay’ın kararıyla tahliye edilmeyen TİP Hatay Mİlletvekili Can Atalay’ın durumuna ilişkin basın açıklaması yapan Anayasa Mahkemesi’nin ikinci ‘hak ihlali’ kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı.Yüksek Mahkeme gerekçeli kararında Atalay ile ilgili ilk hak ihlali kararını uygulamayan ve Anayasa Mahkemesi üyelerini Anayasa’ya aykırı davranarak “suç işlemek”le itham eden Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa’nın açık hükümlerini göz ardı ettiğini vurguladı.

Kararda Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlalini denetlerken hangi mercinin bu ihlali gidereceğini belirlemekle de yetkilendirildiğini hatırlattı. Karara rağmen dosyayı Yargıtay’a gönderen yerel mahkemenin de Anayasa’ya aykırı davrandığını belirten AYM, açık biçimde Atalay dosyasını yerel mahkemenin karara bağlamasının zorunlu olduğunu vurguladı. Anayasa koyucunun iradesine aykırı yorum ve uygulama yapıldığını belirten AYM, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığının yargısal makamlar tarafından tartışılamayacağının altını çizdi.

YARGITAY’IN KARARIYLA YANIT: AYM KARARLARININ BAĞLAYICILIĞI TARTIŞMASIZDIR

Gerekçeli kararında süreci ve ilk kararın uygulanmamasının hukuksuzluğunu anlatan AYM, Yargıtay’a da kendi kararıyla yanıt verdi. Yüksek Mahkeme, bireysel başvurular üzerine verdiği kararların Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 28.04.2015 tarihli kararına atıf yaptı:

“Anayasa Mahkemesi’nin diğer kararları gibi, bireysel başvuruları inceleyen bölüm kararları da yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlamaktadır. Bu itibarla Anayasa Mahkemesi’nin emsal niteliğindeki bu kararı karşısında mevcut içtihadların yeniden gözden geçirilmesi gerekmiştir.’ şeklinde açıklandığı üzere Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı ve içtihadi anlamda yol gösterici niteliği tartışmasızdır.”

GÖZLER ARTIK YEREL MAHKEMEDE

Gözler gerekçeli kararın Resmi Gazete’de birlikte Can Atalay’la ilgili incelemeyi yapacak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çevrildi.

AKŞAM DA YARGITAY’I ‘ANAYASA AYKIRI DAVRANMAK’LA SUÇLAMIŞTI

AYM, akşam saatlerinde de Can Atalay dosyasına ilişkin web sitesinden açıklama yapmış, “Yargıtay’ın Anayasa hükümlerini gözardı ederek verdiği kararla şekillenen süreç Anayasa’nın sözüne açıkça aykırı” demişti.