Gündem
21 Ara 2023 13:19 Son Güncelleme: 21 Ara 2023 14:41

AYM'den Can Atalay Kararı! İkinci kez 'hak ihlali' dedi…

AYM tutuklu Can Atalay dosyasında oy çokluğu ile hak ihlali olduğuna karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için bir kez daha hak ihlali kararı verdi.

AYM, Atalay hakkındaki ikinci ihlal başvurusunu görüştü. Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi.

NE OLMUŞTU?

Can Atalay, 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılmıştı.

Sürecin devam ettiği sırada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. AYM de başvuruyu kabul ederek oy çokluğuyla 25 Ekim'de Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kısa kararı Gezi davasına bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirterek AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da almıştı.

ETİKETLER
#can atalay #aym