Politika
13 Nis 2023 15:21 Son Güncelleme: 13 Nis 2023 18:19

Eski HDP'li Ayhan Bilgen'den bomba iddia: Yeşil Sol Parti seçime sokulmayacak

Ayhan Bilgen’den dikkat çeken HDP paylaşımı geldi. “Türkiye’yi 3 kriz bekliyor” diyen Ayhan Bilgen’in sözleri sosyal medyada gündem oldu.

Eski HDP sözcüsü ve SES Parti Genel Başkanı Ayhan Bilgen, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Yeşil Sol Parti'yi "HDP'nin devamı sayarak" kapatma ihtimali olduğunu ileri sürdü.

Türkiye'nin Sesi Altınçağ Partisi'nin (SES Parti) Genel Başkanı Ayhan Bilgen, Twitter hesabından 'üç krizin Türkiye'yi beklediğini söyledi.

"Nur toplu gibi 3 kriz bizi bekliyor" diyen Bilgen şunları yazdı:

1. HDP kapatılırsa SPK 96 ile 'devamı' sayılarak YSP'nin seçime sokulmaması.

2. Oy sayımında seçim günü yaşanabilecek kaos ve provokasyonlar.

3. Meclis'le Cumhurbaşkanı farklı ittifaklardan olursa yönetim krizi.

Kriz yönetimi hepimizin büyük sınavı.

Bilgen'in bahsettiği Siyasi Partiler Kanunu'nun (SPK) 96'ncı maddesinde şöyle deniyor:

"Anayasa Mahkemesince temelli kapatılan veya siyasi parti siciline kayıtlı bulunan siyasi partilerin isimleri, amblemleri, rumuzları, rozetleri ve benzeri işaretleri aynen veya iltibasa mahal verecek şekilde başka bir siyasi partice kullanılmayacağı gibi, daha önce kurulmuş Türk devletlerine ait topluma mal olmuş bayrak, amblem ve flamalar da siyasi partilerce kullanılmaz."

Bu maddede 2012 yılında, yani HDP'den de önce kurulan YSP'nin kapatılmasına dayanak olabilecek herhangi bir düzenleme bulunmuyor.

Kapatma davası açılan HDP, 14 Mayıs'taki seçim öncesi kapanması halinde risk almamak için Yeşil Sol Parti listesiyle sandığa gidiyor.