Gündem
04 Mar 2010 11:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:08

AYDIN DOĞAN'DAN MERKEZ BANKASI BAŞKANI DURMUŞ YILMAZ'A ÖDÜL!..

Ekonomist'in "Yılın İş İnsanları" Ödülleri sahiplerini buldu. Törendeki en çarpıcı anlardan biri ise Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ödül aldığı andı.

Geçtiğimiz yıldan sonra bu yıl da Kara Efe (Efe 3 Distile Rakı) ana sponsorluğunda Ekonomist dergisi tarafından gerçekleştirilen ''Yılın İş İnsanları''nda zirveye çıkanlar belli oldu. Ekonomist'in 3 bine yakın kanaat önderiyle yaptığı anket, ''Yılın İş İnsanı'' kürsüsüne Ali Sabancı'yı çıkardı. ''Yılın Bürokratı'' geçen yıldan aşina olduğumuz bir isim, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz olurken, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de ''Yılın Profesyoneli'' seçildi. Aydın Doğan ve Ertuğrul Özkök'ün de konuşma yaptığı gecede Ali Sabancı Ekrem Demirtaş'ın elinden ödülünü alırken ikili başarıya birlikte kadeh kaldırdı.  

Ekonomist dergisi tarafından 6 kategoride yapılan ''Yılın İş İnsanları 2009'' araştırmasının sonuçları açıklandı. İş dünyasının önde gelen 3 bine yakın ismine yöneltilen sorulara verilen yanıtlar, 6 ismi zirveye taşıdı. Ekonomist'in Kara Efe ana sponsorluğunda, T-Systems alt sponsorluğunda düzenlediği yarışmada ''Yılın İş İnsanı'' kategorisinde son ana kadar büyük bir çekişme yaşandı. Son atakla oyların yüzde 33.1'ini alan Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, 2009'un en başarılı iş insanı seçildi. Pegasus'ta yaptığı atılımlarla öne çıkan Sabancı, özellikle Air Berlin'in hisselerini almasıyla fark attı. Bu kategorinin ikincisi Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, üçüncüsüz ise Acıbadem Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar oldu. Ali Sabancı'nın ödülünü Efe Alkollü İçecekler Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş verdi. Demirtaş yaptığı konuşmada şunları söyledi : ''Ali Bey uçaklarında yaptığı anonslarla yolculara kemerlerini koltukların üzerine çapraz bırakmalarını sağlar. Bu da zaman kazancıyla uçakların 5 dakika erken kalkması ve milyonlarca dolar kazanç demektir.'' Ali Sabancı ise yaptığı konuşmasında ''Ben müthiş bir girişimciyim. Hayata anamı ve babamı doğru seçerek başlamışım. Sonrasında eşimi seçmek de büyük bir başarı'' şeklinde konuştu. Ali Sabancı daha sonra Ekrem Demirtaş'la ''başarıya kadeh kaldırıyoruz'' diyerek tüm seçkin konuklarla birlikte Kara Efe kadehlerini kaldırdılar. 

''Yılın Profesyoneli'' kategorisi ise açık ara Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'in birinciliği ile sonuçlandı. Sektörde 3G ve mobil numara taşınabilirliği uygulamalarının başladığı değişimi iyi yönetmesiyle dikkat çeken Ciliv, bu kategorideki oyların yüzde 32.9'unu alarak kürsüye çıkarken, en yakın rakibi Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise oyların yüzde 21.8'ini alarak ikincilik koltuğunu aldı. Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de bu kategoride yüzde 19.7 oy aldı. Süreyya Ciliv ödülünü alırken yaptığı konuşmada şöyle konuştu :'' Bir çocuğa bütün köyün emeği geçer derler. Gerçekten bana bütün ailemin çevremin emeği geçti. Türkiye'nin geleceğinden çok umutluyum. Zorluklar bizi gelecekteki başarılara çok daha iyi hazırlayacak. İkinci olarak büyük işler yapmak için takım çalışması yapmak mutlaka gerekiyor. Artık Türkiye bölgenin merkezi haline geldi. Dünya pazarlarında rekabet edebilecek dev firmalara sahip olmalıyız.''

''Yılın Bürokratı'' alanında Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz neredeyse her üç katılımcıdan birinin oyunu alarak yüzde 58'lik oy oranıyla birinci oldu. Bir yıl önce de kürsüye çıkan Yılmaz, özellikle faiz indirimleriyle 2009'un en başarılı bürokratı seçildi. Bu alanda BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ikinci sırada kalırken, üçüncülüğü TMSF Başkanı Ahmet Ertürk aldı. Ertük oyların yüzde 23.3'ünü topladı. Yılmaz'ın ödülünü Aydın Doğan verirken, Doğan sözlerine ''Analar ne yiğitler doğuruyor'' şeklinde başladı. Durmuş Yılmaz'ın hayat hikayesinden çok etkilendiğini ifade eden Aydın Doğan ''Bir Anadolu çocuğu olarak kendisinin hayat hikayesinden çok etkilendim. Dört yıldır merkez bankamızın başında başarıyla hizmet veriyor.'' dedi. Durmuş Yılmaz ise yaptığı konuşmasında ''içinden geçmekte olduğumuz kriz bir çoğumuzun ezberini bozdu. Şu anda yepyeni bir dünyanın eşiğinde olduğumuzu düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde kurallar yeniden yazılacak'' dedi. Yılmaz sözlerine şöyle devam etti : ''Merkez Bankası da hızla kararlar alarak krizi en aza indirmek için üzerine düşenleri yerine getirdi. 2010 yılının da önemli ve zorlu bir yıl olacağını öngörüyoruz. Şubat ayında baz etkisiyle ve şiddetli seller nedeniyle artan sebze ve meyve fiyatlarından dolayı enflasyonda bir artış gözlemlendiğini ifade eden Yılmaz ''enflasyonda asıl düşüş yılın son çeyreğinde ve 2011 yılında gerçekleşecek'' dedi. 

2009'un girişimcileri Bayraktar ve Çelebioğlu 

Ekonomist dergisinin Kara Efe sponsorluğunda düzenlediği yarışmanın ''Girişimcilik''  kategorisinde büyük çekişme yaşandı. Kurtköy'e yaptığı  Viaport Outlet Shopping merkezi ile puanları toplayan Coşkun Bayraktar, ''Yılın Erkek Girişimcisi'' olarak oyların yüzde 28.5'ini aldı. Rixos Grubu'nun patronu Fettah Tamince yüzde 25.8 ile ikinci olurken, bu kategorinin üçüncüsü, başarılı inşaat projeleriyle oyların yüzde 20.8'ini alan Süleyman Varlıbaş oldu. 

Kadın girişimci seçiminde de benzer bir çekişme yaşandı. Son güne kadar birincinin belli olmadığı ankette Çelebi Holding Başkan Vekili Canan Çelebioğlu Tokgöz, zirveye çıkan isim oldu. Macaristan, Hindistan, Belçika, Almanya gibi birçok ülkede havaalanı yer hizmetleri, antrepo işletmeciliği işlerini üstlenen Çelebi Holding'i, ağabeyi Can Çelebioğlu ile birlikte yöneten Canan Çelebioğlu oyların yüzde 28.3'ünü aldı. Bu kategoride Aras Kargo'nun başına geçen Evrim Aras, oyların yüzde 26.4'ünü alarak ikinci oldu. Demsa'daki başarılı işleriyle dikkat çeken Demet Sabancı Çetindoğan oyların yüzde 23'5'ini alarak üçüncü oldu.

Önceki yıllarda da ''Yılın Sivil Toplum Önderi'' kategorisinde zirveye çıkan TEMA, bu yıl da Onursal Başkanı ile yine ilk sırayı aldı. TEMA Vakfı'nın Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit, yüzde 41.7'lik oy oranıyla rakiplerinden açık ara birincilik kürsüsüne çıktı. Bu kategorinin ikincisi yüzde 24.5' ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olurken, TÜSİAD Başkanlığı'nda son yılını geçiren Arzuhan Doğan Yalçındağ da yüzde 21.6 oranıyla oy alarak üçüncülük kürsüsüne çıktı. Ödül töreninde Nihat Gökyiğit ödülünü Şevket Sabancı'nın elinden aldı. Gökyiğit yaptığı konuşmada, ''Ben burada sadece ödül almıyorum, bu yola devam talimatını da alıyorum. İnsanlığa, ülkeme, doğaya ve bütün canlılara hizmet edebilmek için şükürler olsun ki ne kadar çok fırsatımız var'' dedi.

Gecede bir konuşma yapan Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök ise yaptığı konuşmasında ''başarıya giden yolda önümüzde güzel örnekler var'' derken sözlerini şöyle sürdürdü ''Aslında bazen hem Osmanlı'ya hem de Türkiye Cumhuriyeti'ne haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Türkiye değerlendirilirken bu kadar hoyratlık yapılmasını hak etmiyor. Cumhuriyetin yükselme eşitliğini sağlamış bir rejim olduğunu düşünüyorum.''