Gündem
10 Kas 2012 09:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:21

ATATÜRK'Ü SAYGIYLA, ÖZLEMLE ANIYORUZ!

Büyük önder Atatürk'ün vefatının 74. yıldönümünde yüzbinler yine Anıtkabir'e koşacak...

1938'den bu yana ilk kez bir 10 Kasım töreni başbakan olmadan yapılacak.

Başkent'te olaylı 29 Ekim kutlamalarının ardından gözler Ulu Önder Atatürk'ün sonsuzluğa yürüyüşünün 74'üncü yıldönümü dolayııyla 10 Kasım'da yapılacak etkinliklere çevrildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışı gezisi nedeniyle Anıtkabir'deki törenlere katılamayacak. CHP örgütleri ise bulundukları il ve ilçelerde Atatürk anıtlarına çelenk koyacak.

Bugün yapılacak "Atatürk'ün 74. Ölüm Yıldönümü" anma törenleri Anıtkabir'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında devlet erkânının Atatürk'ün Mozolesine çelenk koymasıyla başlayacak. Törene yurtdışında bulunana Başbakan Erdoğan katılamazken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli Anıtkabir'de bulunacak.

Anıtkabir'deki törenler öncesi "emniyet tedbirlerinin kontrolü ve tören hazırlıklarının yapılabilmesi" amacıyla Anıtkabir saat 10.00'a kadar ziyarete kapalı olacak. Anıtkabir'de 10 Kasım etkinlikleri kapsamında, 16 Kasım'a kadar görülebilecek "Dolmabahçe'den Anıtkabir'e Atatürk Sergisi" düzenlenecek. Sergide, Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e nakli sırasında çekilmiş fotoğraflar ile Atatürk'ün alçıdan yapılmış orijinal yüz ve el maskları ile o dönemlere ait gazete manşetleri yer alacak.

CHP ÖRGÜTLERİ ATATÜRK ANITLARINA ÇELENK KOYACAK

CHP, 10 Kasım'da tüm örgütlerinin bulundukları yerlerde Atatürk Anıtlarına çelenk koyacak. CHP Genel Merkezi tarafından örgütlere gönderilen 10 Kasım konulu genelgede, "10 Kasım 2012 Cumartesi günü saat 09.05'te tüm örgütümüz, Valilik ve Kaymakamlıklara gerekli izin başvurusunu yaparak Ana Kademe Yönetimleri, Kadın ve gençlik Kolları, İl-İlçe Belde-Belediye Başkanları ve Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri ile eksiksiz katılımıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa kemal Atatürk'ün anıtına çelenk koymalıdır" denildi.

Şahin imzasıyla yayımlanan genelgede basın açıklamalarında şu esaslara uyulması istendi:

- Şiddet içermeyen, kamu düzenini bozmadan, makul sürede (iki saati geçmemek üzere) gürültü ve çevre kirlliğine yol açmadan, yaya ve araç trafiğine engel olmayacak sayıda katılımla gerçekleştirilen yazılı veya sözlü açıklamalar basın açıklaması olarak değerlendirilecek.

- Basın açıklaması yapmak amacıyla herhangi bir yerden başka bir yere kamu düzenini bozacak şekilde gösteri amaçlı toplu yürüyüş yapılamayacak.

- Mülki idare amirliği tarafından yargı kararları ile oluşan içtihat çerçevesinde basın açıklaması yapılamayacak yerler, önceden belirlenebilecek.

- Basın açıklaması öncesi yapılacak çağrılar ile basın açıklamaları sırasında el ile taşınabilir ses yükseltici cihazlar haricinde ses yükselten cihazlar kullanılamayacak. Bu amaçla sabit platform kurulamayacak.

- Sivil toplum kuruluşları, yönetim, denetim, genel kurul toplantıları ile üyelerine yönelik kendi tüzüklerine göre yapacakları etkinliklerin dışında halka açık düzenleyecekleri kapalı yer toplantılarında kamu düzeninin bozulması veya suç işleneceğine dair ciddi emarelerin ortaya çıkması halinde, mülki amirin izniyle ses ve görüntü kaydı alınabilecek.

- Genelgeye uyulmaması ve yapılan ikazlara rağmen ihlalin devam etmesi durumunda basın açıklamaları kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü olarak değerlendirilecek.

10 KASIM BAŞBAKAN'SIZ YAPILACAK

Başbakanlık kaynaklarının da doğruladığı bilgiye göre Erdoğan yarın öğlen saatlerinde Bali'den, Brunei Sultanlığı'na geçecek ve pazar günü Türkiye'ye dönecek. Atatürk'ün öldüğü 1938'den bu yana ilk kez bir 10 kasım töreni Başbakan olmadan yapılacak.

ANITKABİR SANAL ZİYARETE AÇILDI

Google Earth tabanlı yazılımıyla 3 boyutlu sektörel rehber hizmeti sunan "3DLocationEarth.com", 10 Kasım'a özel bir çalışmayla Anıtkabir'i sanal ziyarete açtı.

Google Earth'te 7 bin 500 adet 3 boyutlu bina sergileyen "3DLocationEarth.com", Türkiye ile özdeşleşen yüzlerce tarihi ve kültürel eserin ardından Anıtkabir'i de sanal ortama taşıdı.

"www.3DLocationEarth.com" adresine girenler, 3 boyutlu uygulama sayesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün kabrinin bulunduğu Anıtkabir'i orada gibi gezme fırsatına sahip olacak.

Tamamen Türk girişimi olan uygulama sayesinde ayrıca Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camisi ve Sultanahmet Medyanı, Ayasofya Müzesi, Mısır Çarşısı, Çırağan ve Dolmabahçe sarayları, Galata Kulesi, Kızkulesi, Ankara Kalesi, Bodrum Kalesi, Efes Antik Tiyatro, Meryem Ana Kilisesi, Aspendos, Mersin Kız Kalesi, Konya'daki Mevlana Türbesi gibi tarihi ve kültürel eserler 3 boyutlu olarak görülebiliyor.