Gündem
28 Mar 2010 10:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:11

'AT BİNENİN, KILIÇ KUŞANANIN' DEDİ, GÖZÜNÜ İRLANDA'YA DİKTİ!

Perakendede dünyada 2 bin noktada satılan AVVA erkek giyim markasının sahibi, şimdi de İrlanda'dan at ithal edip, yetiştirip dünyaya satacak.

Yönetim Kurul Başkanı Volkan Atik, “Biz yılda 150 at yetiştiriyoruz, kendi çiftliğimizde de 50 atımız var. Atçılığa meraklı bir aileyiz” diyor.

2001’de New York’a ilk mağazayı açıp konsept mağaza sayısını 35’e çıkaran AVVA, bugün dünyada toplam 2 bin noktada satılıyor. Aralarında İtalya, Suriye, Azerbeycan, Almanya, Rusya, Romanya, Lübnan, Irak’ta mağazası olan 50 üzerinde ülkeye ihracat yapan firma haline geldi.

Yurt genelinde 20 mağazaya sahip olduklarını söyleyen Volkan Atik, geçen yıl 1 milyon’un üzerinde adet ürün sattıklarını dile getirdi. İşadamı, bu yılki satış hedeflerinin yüzde 20 daha fazla olacağını ifade etti. 120 ülkede tescillenen AVVA Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, “Modanın merkezi İtalya’da bir mağaza açarak, İtalya’ya kendi moda anlayışımızı ihraç ettik. İtalya’dan gelen distribütör adayları bize ‘Bu markada bir İtalyan mı var’ sorusunu yöneltiyor. 

Atik, genç yaşta yakaladığı  başarının aslında büyük bir hayal kırıklığı ile başladığını  anlatıyor: “Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finansman mezunuyum. 2000 yılında, babam İsmail Atik’in 1970’de kurduğu Dido Tekstil’de çalışmaya başladım. AVVA adını verdiğim erkek giyim markasını kurdum ve iç piyasaya satış yapmaya çalışırken kriz patladı, iç piyasa tamamen durmuştu. Büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Yaz koleksiyonundaki ürünleri satmak için Amerika’ya gittim ve orada önemli satış noktalarının kapısını açacak distribütörle tanıştım. Amerika’da gördüğümüz büyük ilgi markanın diğer ülkelerde de hızlı bir şekilde tanınmasına yardımcı oldu. Bugün Amerika’da 600 noktada varız” diyor.

İTKİP yönetim kurul üyesi Volkan Atik ile, adı ve soyadının baş harfleriyle oluşturduğu AVVA ve atlara olan tutkusu konusunda konuştuk. 

VOLKAN ATİK

Yabancı  markalara üretim yapıyor musunuz?

Yurtdışından 4 uluslararası  markaya ihracatımız var. Gizlilik anlaşmamız var, bu yüzden marka adlarını veremiyorum. Bizim tasarımlarımızı kullanıyorlar. Hazırladığınız koleksiyon içinden seçim yapıyorlar. Ben tabii aynı koleksiyonu kendim de kullanmıyorum. Bu iş total hacmin içerisinde yüzde 5-10 civarında, çok fazla bir şeyi yok. 


Ekonomik kriz ile ilgili ne yaptınız?

Krizden iyi etkilendik. İyi oldu kendimize geldik diyorum. Verimlilikle ilgili tekrar çalışıldı. Nerelerde kaçak var bunları gördük. İşini doğru yapıp yapmayan görüldü. Keşke böyle bir dönem hiç olmasaydı. Ama kendi firmam adına konuştuğumda bizde bir farkındalık yarattı. 

Yurtdışında mağazalarınız etkilenmedi mi?

İlk 6 aylık dönemde mağazacılıkta yüzde 15 ile yüzde 30 arasında bir düşüş oldu. Ama ikinci 6 aylık dönemde bir önceki senenin 6 ayına göre yüzde 20-25 büyüme oldu. Bunlar da birbirini sıfırladı ve sene sonunu küçük bir farkla kapattık. O anlamda bizi çok fazla etkiledi diyemem. 

Şu anda hangi çalışmalarınız var?

Şu an birkaç ay içinde Rusya mağazamızı açıyoruz. Moskova’da şık bir alışveriş merkezi (Vegas Mall) oluşturuldu. Orada bir mağaza yapıyoruz. Suriye ile bir anlaşmamız oldu 10 mağazalık. 1 tanesi Halep’te açıldı. 2.si Şam’da açılıyor. 2012 sonuna kadar 10 mağaza şeklinde bir anlaşma imzaladık ve çok iyi gidiyor.

Bu arada o bölgede ilginç bir sirkülasyon başlamış. Benim Antep’te mağazam var. Lübnan’da da 4 tane mağazamız var. Suriye’dekiler biz Antep ile Lübnan ile birlikte kampanyalar düzenleyelim diyorlar. O coğrafya içinde öyle bir sirkülasyon olmuş ki aynı anda kampanya yapmalıyız diyorlar. Orada da ciddi bir hacim oluşuyor. 

Mağazalaşma konusunda agresif hareket etmiyorsunuz, bunun nedeni var mı?

Ülkemizde yanlış bir algı var. Büyük markaların büyük adette mağazası olmak zorunda değildir. Gucci’nin Türkiye’de bir tane mağazası vardır. Çünkü kontrol etmekten endişe ederler. Gidip de bir sürü dükkan açıp bu mağazaları finanse etmektense markalarını büyütmeye çalışırlar. Ben buna dikkat ediyorum. Doğru yerde 1 mağazamızın olması, yanlış yerde 10 mağazamız olmasından iyidir. 

“İRLANDA’DAN AT İTHAL EDECEĞİZ”

Yılda 150 at yetiştiriyor, kendinize ait de 50 atınız varmış. Bu konuyla ilgili hikayenizi dinleyebilir miyiz?

Bizim serüvenimiz dededen başlıyor. Benim dedem hipodromda sabah karşı 5’de vefat etti. Atçılığa meraklı bir aileyiz. Eskiden beri atçılık alt yapımız var. Şimdi daha çok ilgilenen babam oluyor. Son 5 yıldır bu işi profesyonelce yapıyoruz. Hem yetiştiriciliğini yapıyoruz, hem bakıyoruz. Çatalca Ortaköy’de bir çiftliğimiz var. Onun dışında Ankara, Adana, İzmir ve İstanbul’da 50 atımız var. Biz daha çok safkan olan değerli atları yetiştiriyoruz. Çünkü iyi olmayan atı tuttuğunuz zaman ağır bir gider haline gelir. En basiti bir atın ilaçları 3 bin TL tutuyor. 

Yarış kazanan atınız var mı?

Her yıl bin attan bir tanesi Gazi’yi kazanır. Daha bize nasip olmadı. Çok yarış kazandığımız oldu. Arap atlarımızın başarısı oldu. Ama Gazi koşusu bizim de içimizde ukdedir. 

Profesyonelliğinizi büyütüyor musunuz?

Önümüzdeki ay İrlanda’ya gidiyoruz. Orada birtakım bağlantılar var. İthalat anlamında anlaşma yaptık. At ithal edip, yetiştiricilik olarak işleri büyütüyoruz. 

Siz ne kadar atlarla ilgileniyorsunuz?

Hafta sonları çiftliğe gidip ata biniyorum. Ata binmek motosiklet kullanmak yapmayı sevdiğim şeyler. Ata bindiğim zaman parmaklarımın içinden kollarından bacaklarına kadar her yerin ağrıyor. Düşmemek belli bir formda tutuyorsun kendini... Çok ciddi ve iyi bir spor... Yetiştirdiğimiz hiçbir atı bugüne kadar satmadık. 

Osmanbey’den çıkıp Amerika’da Jim Carrey ile ünlendi

AVVA 5 yıl önce Hollywood’un ünlü komedyeni Jim Carrey ile Amerika’da önemli bir çıkış yapmıştı. New York ve Miami’de mağazaları olan AVVA, New York mağazası aracılığıyla sinemacı Jim Carrey ile ortak çalışmalar yaparak kısa sürede ünlenmişti.

Sinan Özedincik/SABAH


ETİKETLER
#avva #volkan atik