Gündem
02 Ara 2011 13:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:06

ARAP BASININA GÖRE "TÜRK MEDYASI YALAN YAZIYOR!"

Arap gazetecilere göre Türk ve Batı basını Suriye konusunda taraflı yayın yapıyor.

Cesur açıklama Türk Arap Medya Forumu'na katılan Suudi Arabistanlı gazeteci Usame O. Taha "Batı basını da Türk basını da Suriye'de olan bitenin hepsini değil, görmemiz gereken taraflarını veriyor. Nereden biliyorlar değişim istediklerini?" diyor. Kimi gazeteciler Erdoğan'ı bölgenin lideri olarak görmüyor.

Açılışı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yapılan iki günlük Türk Arap Medya Forumu, Arap dünyasından gazetecilerin Türkiye’ye ilişkin görüşlerinin sanıldığından farklı olduğunu gösterdi.


Foruma katılan kimi gazeteciler, Türkiye’nin Ortadoğu’da bir saygınlığı olmakla beraber, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgenin lideri gibi görülemeyeceğini vurguladı. Katarlı gazeteci Ahmed Ashur, Araplar olarak bir “kahraman” beklemediklerini belirterek Erdoğan’ın da bir kahraman değil, “Arap hassasiyetini” dile getiren cesur bir lider olduğuna dikkat çekti.


Erdoğan’a, Türkiye’ye ve medyaya ilişkin en ilginç değerlendirmeyi ise Suudi Arabistanlı gazeteci Usame O. Taha yaptı. Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada Türkiye’nin Ortadoğu’da yaptıklarını “iyi” olarak değerlendiren Taha, Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliğin de “doğal” olduğunu belirtti ancak buna açıklık getirmedi. Türkiye’nin, özellikle son on yıldır geleneksel Batı yanlısı politikadan uzaklaşıp Arap dünyasıyla daha yakın ilişki kurduğunu kaydeden Suudi gazeteci, medyayı sert bir dille eleştirdi. “Batı medyası da, Mısır medyası da, Türk medyası da yalancıdır” diyen Taha, sözlerinin Suudi basını için de geçerli olup olmadığı sorusuna “Evet, o da dahil” yanıtını verdi. “Gazetelerin, televizyonların, ajansların hepsi ticarethane. Her şeyi para için yapıyorlar” diyen Usame O. Taha, ülkesinin Suriye karşıtlığına ters düşen görüşler de dile getirdi.

“Batı basını da Türk basını da Suriye’de olan bitenin hepsini değil, görmemiz gereken taraflarını veriyorlar. Nereden biliyorlar Suriyelilerin ya da Ortadoğuluların değişim istediklerini?” diyen Taha, Suriye’deki gelişmelere ve adı geçen ülkeye yönelik yaptırımlara ilişkin ne düşündüğünü ise açıklamaktan çekindi.