Gündem
12 Mar 2012 17:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:26

ANADOLU AJANSI MUHABİRİ 'ÖZGÜR SURİYE ORDUSU'NUN KAMPINDA!

AA muhabiri, Esad rejimine karşı mücadele veren "Özgür Suriye Ordusu" üyelerinin kampına girdi..

AA muhabirinin görüştüğü birliğin komutanı, önceden polis olarak görev yapmış olan İbrahim Toto, "Bulunduğumuz bölgede Suriye askerlerinden kopan ve Özgür Suriye Ordusu’na bağlı olarak savaşan ortalama 70 ayrı grup var. Biz de o gruplardan biriyiz. Buraya iki ayrı kamp kurduk. Birlikte hareket ediyoruz" diye konuştu.

Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bir bölgesindeki dağlık ve ağaçlık alana kurdukları iki ayrı kampta barınan Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Sugur Hurriye Tugayları kampının komutanı İbrahim Toto, şöyle konuştu:

"Silahımız ve askeri mühimmatımız çok az. Maddi manevi yardıma ihtiyacımız var, eğer bize yardım gelmezse çok daha fazla katliam yaşanacak. İçerde halkımız çok zor durumda, yiyecek ekmek dahi bulamıyorlar. Hatta size şunu söyleyeyim; Humus;a gönderilen insani yardımlar hiçbir şekilde asıl ihtiyaç sahiplerine ulaşmıyor. Asıl mağdurlar Humus’un Baba Amr semtinde yaşam mücadelesi verirken, Kızılhaç ve diğer yardım kuruluşlarından gelen yardımlar Esat güçleri tarafından kendilerine yakın olan Zehra bölgesinde göstermelik olarak dağıtılıyor. Biz halkımızı silahlarımızla korumaya çalışıyoruz; fakat maalesef açlıktan ölmelerine mani olacak hiç bir şeyimiz yok."

Mültecilerin geçmesini engellemek amacıyla Türkiye sınırının pek çok yerine Suriye askerleri tarafından mayın döşendiğine şahit olduklarını kaydeden Toto, "Bizi, ayaklanmamız için İsrail ve Amerika’nın organize ettiğine inanlar var. Siz görüyorsunuz, biz bu bölgenin insanlarıyız. Ailelerimizi, topraklarımızı korumak adına Suriye rejiminde bulunduğumuz görevleri terk ederek dağlara çıktık. Biz Beşşar Esad’ın kardeşi Mahir Esad’ın Netanyahu ile doğrudan görüştüğünü biliyoruz. Bugüne kadar Esad aslında bizim topraklarımız olan Golan Tepeleri için hiçbir girişimde bulunmadı. Suriyelilerin büyük çoğunluğu İsrail’in Esad’a yardım ettiğine inanıyor. Kimin İsrail ile ilişkisinin olduğu çok açık. Biz kimseye bağlı değiliz, sadece özgür ve güvenli bir ülkede yaşamak istiyoruz. Tüm istediğimiz bu."

Kampta zor şartlar altında yaşayan askerler, az sayıdaki silahlarıyla Suriye ordusunu saldırdıkları köylerden geri püskürtmeye çalıştıklarını kaydettiler. Köylerde büyük katliamların yaşandığına şahit olduklarını kaydeden Basim isimli bir muhalif, "Her gün bize yakın köyler bombalanıyor. Büyük katliamlar yaşanıyor. Bunların hepsini de gördük. Biz burada çok zor şartlar altında yaşasak da sabredeceğiz. Ya öleceğiz ya da bu savaşı kazanacağız. Her birimiz özgürlük için buraya çıktık. Bunun artık dönüşü yok" diye konuştu.

"SAVAŞIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"

İsmini Ebu Muhammed olarak veren eski bir asker, AA muhabirine yaptığı açıklamada kendilerine yöneltilen etnik ve mezhepsel iç savaş çıkartma suçlamalarına değinerek, "Biz kesinlikle din, mezhep veya ırk ayrımı gözetmiyoruz. Hepsi de bizim halkımız, hepsini de Esad’ın zulmüne karşı koruyacağız. Rejim Alevileri, bizim onları öldüreceğimizi söyleyerek korkutuyor. Böyle bir şey yok. Biz buna karşıyız. Sünni, Alevi ya da Hıristiyan fark etmiyor. Özgür Suriye Ordusu’na sığınan Alevi ve Hıristiyanlar da var. Ama her kim Sünni ya da Alevi, Esad’ın yanında durup halkını katlediyorsa, biz onlara karşı savaşımızı sürdüreceğiz" dedi.

Aralarında El Kaide veya aşırı grupların olmadığını söyleyen Özgür Suriye Ordusu’na bağlı adını açıklamak istemeyen bir başka eski asker ise, "Aramızda Hıristiyan olan askerler bile var, biz zaten yapılan kıyıma dayanamayarak Suriye ordusundan ayrılıp geldik. Bu suçlamalar Esad rejiminin Batıyı korkutmaya çalışmasından başka bir şey değil" diye konuştu.

SURİYE’YE OTOBÜS SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Bu arada Suriye’de rejime bağlı güçler ile muhalifler arasındaki çatışmalar nedeniyle Türkiye’den Suriye’ye otobüs seferlerinin iptal edildiği bildirildi.

Yerel otobüs firmalarından alınan bilgiye göre, Hatay’dan Suriye’nin Şam ve Halep kentlerine düzenlenen seferlerin, yollarda güvenlik olmaması nedeniyle iptal edildiği belirtildi.

Firma yetkilileri ayrıca, otobüslerin yolda durdurularak gasp edildiğini sözlerine eklediler.

İŞTE ÖZGÜR SURİYE ORDUSU KAMPI :