BÜLENT BİRİCİK

bulentbiricik@yahoo.com
TÜM YAZILARI
Bağcılar Zabiti’nden akıl almaz talep! Bağcılar Zabiti köşesinden buyurmuş: “Sokak röportajları yasaklansın!” Sen değil miydin 2015’te sesini kesmek isteyenler tarafından öldüresiye darp edilen? Şimdi kalkmış sokak röportajcılarının sesinin kesilmesinden bahsediyorsun. Üstelik de sosyal medyaya ve basına sansür getirecek olan tasarının görüşmelerinin Meclis’te devam ettiği bir dönemde… İtiraf et zabit bey! Asıl derdin basit bir mikrofonla dandik bir kamera değildir herhalde?
Gazeteciler itibarsızlık endeksinin zirvesinde! Gazetecilik meslek onurunun bugün ayaklar altında olmasının en büyük sebeplerinden birinin de “medya patronları” olduğunu söylersek sanırım yanlış olmaz. Bir hanım kızımızın çalınan(!) gazetecilik hayali Kimin hakkı olabilir bir genç kızın gazetecilik hayallerini çalmaya?
Yabancı gazeteciler neden saldırganlaşıyor? Türkiye, geçmiş yıllarda yabancı gazetecilerin algı operasyonlarına maruz kalmış ve bu durumdan yıllarca büyük zararlar görmüştür. TV kanallarının gelmiş geçmiş en saçma uygulaması! Ekran yüzlerinin bu uzun tatilleri, kuşkusuz Türk televizyonlarında yıllardır süregelen en saçma uygulamalardan biridir. Gazetecilerin tartışılması algıyı etkiliyor mu? Gündemde konuşulması gereken birçok önemli konu varken, tartışmaların büyük bir bölümünün odağında gazeteciler var. Dijital çağın gazetecileri ile yüzleşme vakti! İbrahim Haskoloğlu'nun tutuklanması aslında medyanın dijitalleşmesi ve dijital çağın gazeteciliği gibi konular üzerinden gazeteciliğin tanımının yeniden revize edilmesini gündeme getirmesi anlamında bir vesile oldu.   Televizyonların içerikleri Ramazan'da neden aynı? Gerçekten çok ilginçtir, bu ülkede Ramazan denilince akla gelen şey iftar, sahur, yemek, içmek, hurma, kola, güllaç gibi beslenmeye dair konular oluyor. Halkın gazeteciliğinden mahalle gazeteciliğine! Gazetecilik; tüm etkenlere rağmen yeri geldiğinde hem iktidarı, hem de muhalefeti eleştirebilmektir. Aksi takdirde halkın gazetecisi olmak yerine kendi mahallenizin gazetecisi olursunuz. Muhaliflere de muhalif olan TV kanalı Kanala yakın geçmişte yolu düşen çok sayıda gazeteci bir sebeple ayrıldılar. Durum böyle olunca ortaya adeta Kavimler Göçü’nü andıran bir durum çıktı. Gazetecilerin haberin öznesi olması doğru mu? Gazetecilik ilkeleri bize şöyle der: “Gazeteciler olayların tarafı değil tanığıdırlar, görevleri kamuoyuna bilgi aktarmak ve tarihe not düşmektir…” Türk medyasının yeni icadı: Savaş Magazini... Normal bir ülkede ancak ‘savaş magazini’ kategorisinde değerlendirilebilecek bazı haberleri herkesin gözüne sokmak sadece Türk medyasına nasip oldu. Gazeteciliğin tanımı revize edilmeli mi? Gazeteciler ve meslek örgütleri tarafından fazlaca dillendirilmese de bir soruyu tartışmanın artık zamanı geldi… Gazeteciliğin tanımı revize edilmeli mi? İşte yeni Türkiye'nin yeni 'tür' gazetecileri! “Gazetecilik bitmiş!” diye oturduğu yerden hayıflanan gazeteci dostlarıma duyurumdur…Ne bitmesi? Yeni ve güncel modelleriyle her geçen gün giderek çoğalıyorlar… Ünlülerle magazin gazetecilerinin sorunlu ilişkisi Gazetecilere kötü davranmak, onları itibarsızlaştırmak ve mesleki açıdan sorgulamak kimsenin haddi değildir.