Endemol Shine Türkiye'den sonra bir yapım şirketinde daha sular ısındı!

Hollanda merkezli yapım şirketi Endemol Shine Türkiye'nin iflasının ardından büyük umutlarla Türkiye pazarına giren bir firmada daha tehlike çanları çalmaya başladı.

EKRAN KEDİSİ editor@medyaradar.com

Bugün sizlere suyu ısınan bir yapım firmasını ve bunun nedenlerini anlatacağım. Türkiye uzun televizyon izlenme oranları ve kanal sayısının fazlalığı nedeniyle yurt dışındaki yapım firmaları için büyük bir pazar. Bu nedenle birçok yapım firmasının gözü bizim üzerimizde ve ülkemiz pazarına girmek için can atıyorlar ya da atıyorlardı diyelim. Çünkü Endemol Shine fiyaskosundan sonra ülkemizde bu işin o kadar da kolay olmadığını anladılar. Büyük umutlarla Türkiye pazarına giren format firmalarından birinde daha sular ısınmaya başladı!

Bahsettiğim firma Karga 7 Yapım. Format piyasasının bilinen firmalarından Red Arrow geçen sene büyük umutlarla ülkemizde yapım işlerine girmek için Karga 7 yapımı kurdu. Amaçları hem ellerinde bulunan formatları ülkemizde kendileri yapmak hem de dizi yapımcılığına soyunmaktı. Ne de olsa televizyonlarımızda diziden başka bir şey yok!

Bunun için şirketin başına Türkiye’den bir genel müdür ve uygulayıcı yapımcı koyarak bir ekip oluşturdular. Tabii hata burada başladı. Eğer Türkiye’de bir yatırım yapıyorsanız iyi bir ekip ve bunların başına da bana göre yabancı bir genel müdür koymalısınız. Çünkü bizim piyasada eğer para dışarıdan geliyorsa bu firmalar deyim yerindeyse har vurup harman savuruyorlar.

Burada da aynen öyle oldu.

Büyük bir gazla piyasaya girip ilk olarak Fox TV’ye “Gönder Gitsin” isimli yarışmayı yaptılar. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı ve büyük umutlarla başlanan bu iş beklenen başarıyı sağlayamadı. Bana göre bu işin tutmamasında iki sebep var. Birincisi dünyada çok iş yapan bir format olmaması, ikincisi ise yanlış sunucu seçimiydi. Format yapımında hüsran yaşayan firma bu sezon yine büyük bir gazla dizi işine girdi ve Fox TV’nin büyük umutlar bağladığı Kayıtdışı isimli diziyi yaptı. Ama şu anda dizi beklenen başarıyı yakalayamamış durumda. Büyük ihtimalle de Ocak ayında yayından kalkar. Çünkü reytingleri düşük ve kar etmek bir yana zarar eden bir dizi. Kadrosunda o kadar çok iyi ismi barındırıyor ki bu oyuncuların maliyetleriyle zaten bu diziden kar etmek imkansız. Nasılsa para yurt dışından geliyor diye bol bol para harcamanın geleceği nokta da bu zaten.

Uzun lafın kısası Karga 7 dizi sektöründe de hüsran yaşıyor. Firma format için oluşturduğu ekibi zaten tasviye etti ve bu gidişle de Türkiye’deki ömürleri çok uzun olmayacak.

ekrankedisi@gmail.com
Twitter : @ekran_kedisi


Tüm yazılarını göster