Medya
01 Ağu 2012 11:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:59

ALTIN PORTAKAL'IN KUYUSUNU KİMLER KAZIYOR?

Jüri başkanı Hülya Avşar olunca yükselen tepkilerin ardından şimdi de hacizlerle uğraşan Aksav hedeflenerek festival engellenmeye mi çalışılıyor? Medyaradar sinema-Tv yazarı Murat Tolga Şen yazıyor.

Gazeteci sadece haber yapan, fikir yazan değildir, aynı zamanda meraklı bir okurdur. Dün okuduğum bir haberle irkildim. Bir sürü yerde “Altın Portakal’a Haciz Şoku” başlığıyla çıkan haberde Akın Factoring adlı firmanın Aksav’a yönelik haciz uygulamasından bahsediliyor.

Yazana göre, Altın Portakal Film Festivali’ni düzenleyen kurumlardan biri olan Antalya Kültür Sanat Vakfı’nda (AKSAV) 2009 yılında yönetici olarak çalışan Antalyaspor Kulübü Başkanı Hasan Yıldırım Akın Faktoring’e, 2009 yılında o dönem vakıfta yöneticiler Hasan Yıldırım Akıncıoğlu ile Erol İşbilir’in imzası bulunan 150 bin liralık çek veriyor. AKSAV’ın festivalle ilgili otel-ulaşım-uçak-rehberlik gibi harcamalarından dolayı veriliyor bu çek…

Çek ödenmiyor ve firma icra takibi başlatıyor. İcra takibi sonucu 150 bin lirayı ödemek zorunda kalan Akıncıoğlu, daha sonra dava açarak çeke, vakfı temsilen imza attığını, borçsuz olduğunu ve bu paranın geri iadesini istiyor.

Mahkeme de bu yönde karar verince Akın Faktoring, Akıncıoğlu’ndan tahsil edilen parayı, aradan geçen süredeki yasal faiziyle birlikte bu yılın haziran ayında geri ödüyor.

Alacağının bir şekilde tahsil etmek isteyen Akın Faktoring yeniden hukuki süreç başlatıyor ve Antalya 6. İcra Müdürlüğünden haciz kararı çıkartıp Aksav’ın yolunu tutuyor. Bazı malları haczedip bir de “Festival zamanı da buna devam edeceğiz” diye gözdağı veriyor.

Yaşanan gelişmelerin üzerine Aksav’da avukatları Ali Rıza Tıraş aracılığıyla bir basın açıklaması yolladı.

Buna göre Aksav 2007 ve 2008 yıllarında 44. Ve 45. Altın Portakal Film Festivali kapsamında Hürtur A.Ş ‘den uçak, otel rezervasyon, ulaşım, hosteslik ve rehberlik vb. hizmetler satın alıyor.

 Bu hizmetler karşılığında Hürtur Vakfa fatura düzenliyor ve fatura bedelinin tamamı ödeniyor.

Hürtur Firması tüm alacağını almış olmasına rağmen bir şekilde elinde bulundurduğu ve halen dava konusu olan 150.000.- TL’ lik çeki Akın Faktoring’e kırdırıyor. Bunun üzerine vakıf Hürtur aleyhine hala devam eden bir menfi tespit davası açıyor.

Sonra Akın Faktoring kırmış olduğu Aksav çekinin arkasını yazdırarak icra takibine geçiyor ve çek bedelini bu dosya ile Hasan Akıncıoğlu’ndan tahsil ediyor. 

Hasan Akıncıoğlu ödediği parayı geri almak için dava açıyor ancak Akın Faktoring’in söylediğinin aksine çek bedeli henüz kendisine ödenmiş olmayıp icra veznesinde yargıtay kararını bekliyormuş.  Bu durumda faktoring firması avukatının, çek bedelinin Hasan Akıncıoğlu’na geri ödendiği yönündeki açıklamaları gerçek dışı ve yanıltıcı… 

Gerçekten Aksav, Hürtur’a olan borcunu ödemiş ve buna rağmen Hürtur çeki Akın Faktoring’e vermişse bu yaşananların tek sorumlusu Hürtur olacaktır.

Her yıl festivale bir-iki ay kala eksi borçlar, senetler, sepetler ortaya çıkar ve festival ekibinin enerjisi itinayla kurutulur. Altın Portakal’la adını geçirmek güzel bir reklam aracı tabi bir yandan... Alacağındaki haklılığını sorgulamıyorum ama Akın Faktoring gazetelere reklam verse Aksav’dan alacağının on katını harcamadan bu kadar adından bahsettiremezdi doğrusu.

Festival zamanı Antalya’da mutlu, mesut dolanacak olan diğer sinema yazarları da bir el verse de yermek yerine desteklemeye başlasalar artık şu festivali. Koza’cı, Portakal’cı diye ayırarak takım tutar gibi festival tutuyoruz! Aslolan Türk sinemasıysa, onu yüceltmeye ve takdir etmeye yönelik tüm çabalar desteklenmelidir ki Altın Portakal Film Festivalinin artık kendisini ispatlamak gibi bir derdi yok! 49.cusu düzenlenen bir film festivalinden bahsediyoruz burada…

Ortalık karışık. Elimizde hepi topu üç önemli film festivali varken Altın Portakal’lın uğraşanı da, derdi de bitmiyor. Sanırsınız bir yerlerden düğmeye basılmış! Festival düzenlemek hiç kolay iş değil, Altın Portakal her yıl Odysseus’unkini aratmayacak kadar zorlu bir yolculuk yaptıktan sonra karşımıza çıkıyor. Bu yıl da her şeye rağmen pırıl, pırıl bir organizasyon tertiplenecektir, umudum tam. Ekim’de festivalde görüşmek üzere…

 Twitter.com/murattolga