Gündem
11 Eki 2011 09:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:53

ALİ TARAN'IN DERGAHINDA ŞOK! ÜNLÜLERİN DERGAHINI NASIL SOYDULAR?

Reklamcı Ali Taran'ın ve merhum Ahmet Ertegün'ün büyük dedelerinin şeyhlik yaptığı tekkeye hırsız girdi...

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bakımı yapılarak koruma altına alınan ve 300’den fazla paha biçilemez tarihi eserin bulunduğu Üsküdar’daki Özbekler Tekkesi’ne geçtiğimiz cumartesi gecesi kimliği belirsiz hırsız ya da hırsızlar girdi. Tadilat halindeki tekkeye mescit bölümündeki pencerenin demir parmaklıklarını keserek giren hırsızlar, ilk belirlemelere göre 3 adet el yazması Kur’an-ı Kerim ve çok sayıda tezhipli ferman alıp kaçtı.

POLİS İZ SÜRÜYOR

Geçmişte, reklamcı Ali Taran ve Ahmet Ertegün’ün dedelerinin şeyhlik yaptığı tekkedeki hırsızlık olayı, pazar sabahı ortaya çıktı. Durum hemen polise bildirildi. Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Mali Şube ve Hırsızlık Şube ekipleri olaya el koydu. Güvenlik kamerası bulunmayan tekkeye giren hırsızların izi sürülürken Vakıflar Genel Müdürlüğü de tarihi eserlerin sayımına başladı. Sayımdan sonra başka eserlerin çalınıp çalınmadığı da ortaya çıkacak.

SAKAL-I ŞERİF’İ ALMADILAR

İlk incelemede hırsız ya da hırsızların, tekkede bulunan Sakal-ı Şerif’i de gördükleri ancak anlamadıkları için almadıkları belirlendi. Ayrıca Şeyh Ethem Efendi’nin pergeli ile ebrularının da alınmadığı tespit edildi.

GÜVENLİK KAMERASI YOK

Üsküdar’da, Vakıflar’ın korumasındaki Özbekler Tekkesi’ne geçen cumartesi demir parmaklığı kesip giren hırsızlar 3 el yazması Kur’an ile tezhipli fermanları çaldı. Güvenlik kamerası olmayan tekkede soygun sabah fark edildi.

Kuvayı Milliye’ye katılmak isteyenlerin merkezi olmuştu

Özbekler Tekkesi, 1755’te Maraş Valisi Abdullah Paşa tarafından kuruldu. 19. Asırda Sultan Abdülmecid ve Abdülhamid tarafından restore ettirildi, büyütüldü ve tam teşekküllü bir dergâh hâline getirildi. Tekke, Orta Asya’dan İstanbul’a gelenlerin konakladıkları bir yer olmasının yanı sıra, İstanbul’da pek bilinmeyen ve Orta Asya’ya mahsus "Ahmed Yesevî" sistemini de temsil etti. Tekkenin altıncı şeyhi, dönemin önemli ebrucularından Mehmet Sadık Efendi oldu. Daha sonra ise "hezârfen" yani "bin fen sahibi" diye bilinen oğlu İbrahim Edhem Efendi şeyh olarak tekkenin başına geçti. Tekkede 49 yıl şeyhlik yapan İbrahim Edhem Efendi, burayı bir ilim ve sanat merkezi haline getirdi. Tekkelerin 1925’te kapatılmasından önceki son şeyhi olan Atâ Efendi ile Özbekler Tekkesi, Millî Mücadele tarihinde önemli bir yer edindi.

Kuvayı Milliye’ye katılmak isteyen çok sayıda milliyetçi, Anadolu’ya Özbekler Tekkesi’ni merkez olarak kullanan gizli direniş teşkilâtı tarafından gönderildi. Özbekler Tekkesi’ni kullanarak Anadolu’ya gidenler arasında İsmet İnönü, Mehmed Âkif Ersoy, Celâleddin Ârif Bey, Ali Fuad Cebesoy’un babası İsmail Fazıl Paşa ve Halide Edip Adıvar ile eşi Adnan Adıvar da bulunuyor.

Ahmet Ertegün’ün aile mezarlığı da bu tekkede

Özbekler Tekkesi’ndeki aile mezarlığında dünya müzik endüstrisinin en önemli isimlerinden Ahmet Ertegün ile ağabeyi Nasuhi Ertegün’ün, Atatürk ile İnönü döneminin Washington Büyükelçisi olan babaları Münir Ertegün’ün ve büyükbabaları evkaf nazırlarından Mehmet Cemil Bey’in de kabirleri bulunuyor.

Habertürk