Politika
11 Mayıs 2023 14:24 Son Güncelleme: 11 Mayıs 2023 14:47

Ali İhsan Yavuz'dan dikkat çeken açıklamalar! Erdoğan ve AK Parti'nin oy oranını açıkladı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel'in hazırlayıp sunduğu Ankara'da Neler Oluyor programında gündeme dair soruları yanıtladı. Yavuz, Seçimin ilk turda biteceğini söyleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'nin oy oranını açıkladı.

tv100 ekranlarında yayımlanan ve tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel'in sunduğu 'Ankara'da Neler Oluyor' programının bu haftaki konuğu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz oldu.

Ali İhsan Yavuz, Deniz Gürel'in sorularını yanıtladı. Yavuz'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YSK'YA PARALEL YAPI KURDU İDDİASI

Yavuz, konuya ilişkin; "Seçim sonuçlarını İçişleri Bakanlığı'nın sistem içerisinde takip etme talebi bana anormal gelmiyor. Bu talebin reddedilmesi de anormal değil. Normal bir istek gibi geliyor. Paralel bir yapı kuruluyor demek doğru değil.

Sen seçim güvenliği bozuluyor dersen ben de sana; "Kendi başarısızlığını böyle mi kapatıyorsun?" derim."

SEÇİM GÜVENLİĞİ

"Başkası yerine oy kullanılacak" sözleri gündeme geliyor. Bir tek oyun bile ziyan olmamasını istiyoruz. "

Yurt dışından gelen oylarda seçim güvenliğini nasıl sağladıklarını aktaran Yavuz, "Bu konu da ok net ve açık. Her parti ve kurum görevini yapıyorsa açık bulunmaz. 3 tane kargo uçağıyla oylar taşındı. Parti temsilcileri de var zaten uçakta. Havaalanına indiği zaman uçak, parti görevlileri karşılıyor. Her partiden görevliler bulunuor. O oylar da her partinin sahip olduğu anahtarlarla açılıyor. Her partide var bu kilit ve anaharlar. Çoğunluk muhalefette farkettiyseniz. Her parti temsilcisinin bulunduğu görevlilerle yükleme ilemleri yapılıyor. Yine kilitlerle beraber. Sayım sırasında her partiden de gözlemci ve temsilci oluyor. Hiçkimse endişe etmesin. Yurt dışı seçmen geçen seçimde yüzde 50 katılım sağlamıştı. Ondan önce daha da düşüktü. Biz bu sene yüzde 53'ü yakaladık daha şimdiden. Daha da gümrüklerde oy verme işlemleri devam ediyor. İnşallah Türkiye'de de katılımı aynı oranlarda sağlarız."

"PARTİLER GÖREVİNİ HAKKIYLA YAPSIN"

Yer yer bazı hatalı kararlar verilebiliyor; bireysel hatalı kararlar da verilebiliyor ama mevzuat açısından seçim güvenliği noktasında Türkiye çok iyi şartlara sahiptir. Ben sisteme güvenelim, sistem işlesin kurallar neyse o çalışsın diyorum. Partiler görevini hakkıyla yapsın.

GAMER TARTIŞMALARI

Benim söylediğim her şey genelgeye ve kanunlara dayandırmam mümkün. Islak imzalı sandık sonuç tutanağını her parti alır. Bir de o okuldaki ilgili panoya asılır. Başka hiç kimseye verilmez. İçişleri Bakanlığı, kolluk gücüyle seçimin güvenliğinden sorumlu.

YURT DIŞI OYLARI NASIL GELİYOR?

Yurt dışında kullanılan oylar, üç tane kargo uçağı her biri dünyanın farklı merkezlerine gitti. Tarifeli uçakla gelen de var onları da söylüyorum ama oyların yüzde 90’ndan fazlası bu üç kargo uçağıyla taşındı. Bu uçakların içerisinde partilerin temsilcileri de var. Beş partinin gözlemcisi var. Bir ekip oyları açlara yüklüyor ve o araçlar ATO’ya geliyor. ATO’da bir depoya alınıyor. Orada da yine daha önceden hazırlanmış kapıları var, o kapılarda her parti alıp getirdiği kilidi takıyor. Ta ki 14 Mayıs saat 17.00’ye kadar o kilitler açılmıyor. Türkiye’deki sandıklarla birlikte eş zamanlı olarak açılıyor ve sayım esnasında her partiden temsilciler var. Bu kadar net. Yani arada hiçbir boşluğun olmadığı bir kurgu içerisinde işliyor sistem. O yüzden hiç kimse endişe etmesin. Gümrüklerde oy kullanma işlemi ayın 14’üne kadar devam ediyor. Gümrüklerden gelecek olanlara da bakacağız. Ortalama yüzde 55 gibi bir katılım var gibi duruyor. Türkiye'de de oy kullanma oranın yüzde 90 olacağını düşünüyorum.

CUMHUR İTTİFAKI'NIN OY ORANI 

Birkere bu dönemdeki anketler topyekün bir manipülasyona neredeyse tabii tutulmuş gibi görünüyor. Kimse alınmasın bu kadar olamaz yani aynı lirket bir tepede bir noktada sonuçları açıkılıyor ya da anketler arasında yüzde 10 - 15 fark görünüyor bunun inandırıcı olabileceğini düşünüyor musunuz? Yani anketler bu işi yapanlar çok iyi bilir artı eksi 2 puan oynayabilir hatta o kadarı da fazlada hatta ben yine öyle anketler görüyorum ki 20 puan fark gördüm gerçekten yine oranları vermeyeyim isterseniz kuralları ihlal etmeyeyim bu kadar fark olamaz. Bizim kendi anketlerimiz var, saha gözlemlerimiz var benim kanaatim şu bunu kayıtlara geçirelim. Sayın Cumhurbaşkanımız bir önceki seçimde ortalama %52 civarında bir oy almıştı ben bir önceki oydan daha yüksek bir oyla sayın Cumhurbaşkanımızın 1. turda seçileceğini öngörüyorum, net. 

Ben AK Parti'nin seçim işleri başkanı olarak sahanın nabzını bilmeden yapılan araştırmaları göz ardı ederek bir tahmin yürütmem açıkçası böyle bir öngörüm var. Partilerin aldığı oy oranına gelince yine AK Parti'nin aldığı oy oranının bir önceki oy oranından daha düşük olmayacağını öngörüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın alacağı oy oranı bir öncekinden fazla bir önce %52 idi, %52'den fazla olacağını öngörüyorum. Yine bir önceki oy oranı %42 gibiydi AK Parti'nin ondan aşağı olamayacağını öngörüyorum açıkçası. 

En net tablonun Cumhurbaşkanlığı oylaması olduğunu düşünüyorum, tablo çok net ve hergün de üzerine koyuyor. Neden üzerine koyuyor, ben bundan az olmayacağını iddia ediyorum ve rekor bir oy gelebilir diye düşünüyorum çünkü son dönemlerde özellikle Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının ne anlama geldiğini milletimizin çok iyi anladığı kanaatindeyim açıkçası bunu görüyorum.