Gündem
29 Eyl 2023 11:46 Son Güncelleme: 29 Eyl 2023 12:39

‘Akvaryum taşı’ tarihi eser çıktı

Belçikalı turist çift, ülkelerine dönüşte Antalya Havalimanı’nda çantalarında bulunan ve “Akvaryuma koymak için topladık” dedikleri taş parçaları nedeniyle gözaltına alındı.

Adli kontrolle serbest bırakılan Belçikalı çifte yurtdışı yasağı getirildi. Olay, Belçika medyasında mağduriyet gibi yansıtıldı ve Türkiye aleyhine bir kampanyaya dönüştü. Oysa ki Antalya Müzesi uzmanları taşların Roma Dönemi’nden kalma olduğunu tespit etti. O taşlar müzede korumaya alındı.

3 ADET TAŞLA OTELLERİNE DÖNDÜ

Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberine göre, tatil için Antalya’nın Manavgat ilçesine gelen Belçikalı Kim ve Warre Mergits çifti, bölgede farklı noktalarda bulduklarını iddia ettikleri 3 adet taşı alarak otellerine döndü. Taşları valizine koyan Warre Mergist, eşiyle birlikte 16 Eylül’de Antalya Havalimanı’na doğru yola çıktı. Warre Mergits, saat 19.55 sularında Antalya Havalimanı 2. dış hatlar terminali 14 numaralı x-ray cihazına valizini koydu.

KIYAFETLERE SARMIŞLAR

X-ray cihazı görevlisi polis, kıyafetlerin arasına sarılmış 3 parça yabancı cismi tespit etti. Detaylı incelemeden sonra Mergits çiftinden valizin açılması istendi. Valiz açıldığında görevliler önce poşete sonra kıyafetlere sarılan 3 adet mermer parçanın olduğunu gördü. Çift oradaki polislere “Biz bunları deniz kıyısında ve çevrede gezerken bulduk. Hatıra için aldık ve evimizdeki akvaryumumuza koyacağız” dedi. Mergits’ler tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alınırken, mermer parçaları Antalya Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla uzmanlarca incelenmesi için Antalya Müze Müdürlüğü’ne gönderildi.