Gündem
09 Haz 2014 09:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:16

AİHM'nin Caroline kararı Sezen Aksu'ya emsal oldu

Sezen Aksu'yu bikinili görüntüleyen fotoğrafçıya ceza veren hâkim AİHM'nin Prenses Caroline'i çeken paparazziler için verdiği kararı örnek gösterdi.

Sezen Aksu'nun özel olarak kiraladığı tekneden denize girerken bikinili fotoğraflarının çekilmesi ile ilgili davada gazeteci Uğur S.'yi 3 bin lira adli para cezasına mahkum eden İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin hakimi Onur Özsaraç, kararın gerekçesinde AİHM'nin Monaco Prensesi Caroline hakkındaki kararını hatırlattı. Sanatçının şikâyeti üzerine haberi yapan muhabir Uğur S. hakkında "basın yoluyla özel hayatın gizliliğini ihlal" suçundan dava açılmıştı. Sezen Aksu ifadesinde denize girerken plaj kıyafeti ile görüntülenmek istemediği için özel tekne kiraladığını, ancak bir balıkçı teknesiyle bulunduğu yere yaklaşan basın mensupları tarafından izinsiz olarak görüntülendiğini anlatmıştı. Uğur S. ise fotoğrafın kamuya açık alanda çekildiğini belirterek suçlamayı kabul etmedi.

'ZULÜM HİSSİ YAŞATIYOR'

İfade özgürlüğü alanının başkalarının itibarlarını ve haklarını korumaya özel önem verilmesi gereken bir alan olduğunun belirtildiği kararda, "Magazin basınında yer alan fotoğraflar genellikle ilgilisinin zulüm hissi yaşamasına neden olan, sürekli devam etmekte olan bir taciz ortamında çekilmiş olabilir" denildi. Kararda ayrıca AİHM'nin izinsiz fotoğraf çeken, paparazzi olarak bilinen kişiler hakkında aldığı bazı kararlar da örnek gösterildi. AİHM'nin 24 Haziran 2004 tarihli "Von Hannover/Almanya" kararında; Monaco Prensesi Caroline'in açık alanlarda çekilen fotoğraflarının yayımlanmasında, özel yaşamın gizliliğinin ihlal edildiğine karar verildiği hatırlatıldı. Sezen Aksu'nun fotoğraflarının da izinsiz çekilip yayımlandığının vurgulandığı kararda şöyle denildi: "Basının şöhret sahibi kişilerin bu tür fotoğraflarını yayımlarken bu kişilerin rızalarını da göz önünde bulundurması gerekir. Müştekinin özel yaşamının korunması ve saygı gösterilmesi hususlarında meşru beklentiye sahip olduğu ve bu haklardan yararlandırılması gerektiği, özel hayata ilişkin görüntülerin basın ve yayın yoluyla yayımlanmasında kamu yararı olmadığı görülmektedir. Sanığın özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu işlediği anlaşılmıştır."