Gündem
29 Mar 2023 21:22 Son Güncelleme: 29 Mar 2023 21:30

AGIT'ten seçim güvenliği açıklaması

14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimler için partilerde hazırlıklar sürerken önemli tartışmalardan biri de sandık güvenliği. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konseyi (AGİT), deprem nedeniyle seçimlerin zor koşullarda gerçekleşeceğinin altını çizerek deprem bölgesinde çalışmalarını yoğunlaştıracağını duyurdu. AGIT heyeti, seçim sonucuyla ilgili bir endişe taşımadıklarını açıkladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konseyi (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu’nun 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimler için görevlendirdiği Seçim Gözlem Heyeti’nin başkanı Büyükelçi Jan Petersen; bugün Ankara’da düzenlenen basın toplantısında, depreme vurgu yaparak "Türkiye’nin bu seçimlere ne kadar zorlu bir şekilde hazırlandığının bilincinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK) ziyaret ettiklerini belirten Petersen, “Seçimin sonucuyla ilgili herhangi bir endişe duymadan burada bulunuyoruz. Biz sadece seçim süreciyle ilgileniyoruz. Burada ne bir denetim yapmak için ne müdahale etmek için ne de herhangi bir şekilde destek ya da yardım etmek için bulunuyoruz” dedi.

Danimarka’dan Büyükelçi Jan Petersen’in başkanlık ettiği heyet, 14 uzmanı kapsayan bir ana gruptan oluşuyor. Uluslararası uzmanlar ve 28 uzun dönem gözlemci, 7 Nisan 2023 tarihinden itibaren görevlerine başlayacaklar. Ayrıca AGİT, seçimden birkaç gün önce 350 kişiden oluşan kısa süreli gözlemci talebinde bulunacak.

SEÇİM HAZIRLIKLARININ TAMAMINI DA KONTROL EDECEKLER

Her zaman tarafsızlığımızı muhafaza ediyoruz. Bu gözlemlerimizi yaparken seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına bakıyoruz. İdeal olarak yapılan hazırlıklar da gözlemlere dahil oluyor. Seçmen kütüklerinin hazırlanması ve oy veren listelerinin hazırlığı ile ilgili çalışmalara bakıyoruz. Propaganda, seçim kampanyası faaliyetlerine bakıyoruz, bunların finansmanına bakıyoruz. Medyadaki çalışmaları gözlemliyoruz. Hukuk boyutunu ve daha sonra çıkacak şikâyet ve itirazlar ile ilgili süreçlerde neler yapıldığını değerlendiriyoruz.

“TÜM TÜRKİYE’Yİ KAPSAYACAK EKİPLERİMİZLE GÖZLEMLERİMİZİ YAPIYOR OLACAĞIZ”

Petersen, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun deprem bölgesine yönelik ayrıntılı çalışmaların yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusunu, “14 ekibimiz Türkiye’nin tamamını kapsayacak şekilde konuşlandırılacaklar. Evet, durumdan endişelendiğimiz için orası da dahil olmak üzere tüm Türkiye’yi kapsayacak ekiplerimizle gözlemlerimizi yapıyor olacağız” ifadeleriyle yanıtladı.