Televizyon
12 Mar 2015 10:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:07

Abdulkadir Selvi ile İsmail Saymaz'ın kavgası Tarafsız Bölge'yi sarstı!

Radikal'den İsmail Saymaz ile Yeni Şafak'tan Abdülkadir Selvi'nin 'Ak Parti'nin valileri' tartışması Tarafsız Bölge'yi sarstı.

CNNTürk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programına İsmail Saymaz ile Abdülkadir Selvi arasındaki tartışmalar damga vurdu.

Ak Parti'yi tek partili rejim döneminin dahi gerisinde olduğunu söyleyen gazeteci İsmail Saymaz, valilerin yaptıklarını masaya yatırınca stüdyoda gergin anlar yaşandı. Atanan valilerin görevlerini yerine getirmediklerini ve iktidar partisi için açık şekildepolitika yaptıklarını savunan İsmail Saymaz, 'Adalet ve Kalkınma Partisi'ne açık bir mensubiyet var. Yani iktidar partisi adına politika yapma gayreti var. Yasalar buna engel olsa bile yerelde bunu yapma gayreti var' sözleriyle canlı yayında gergin anlar yaşanmasına neden oldu.
İşte programda konuşulanlar:

'AŞIK VEYSEL'İN ANKARAYA SOKMAYAN VALİ KAFASI İZMİR'DE YAŞIYOR'

İsmail Saymaz: Mesela İzmir'de bir Vali var. Abdülkadir Bey dedi ki, tek parti döneminde valiler il başkanıydı. Doğrudur. Anti demokratikti. İyiki geride kaldı. Ancak biz bugünü yaşayalım diye o günleri geride bırakmadık ki... İzmir'de bir Vali çıkıyor, diyor ki, 'Bir siyasi partinin önünde başka bir siyasi parti açıklaması yapmasın.', 'Bir siyasi parti bir derneğin önünde basın açıklaması yapamaz'... O derneğin de neresi olduğu belli değil. Muhtemelen TÜRGEV şubesidir. Hangi yasada var? Basın açıklaması için izin gerekmez ve ben her yerde yaparım. Anayasa buna izin veriyor. Anayasayı nasıl daraltabiliyorsunuz? AKP gelsin, ÖDP'yi protesto etsin. Hangi yasal engel var? Engel yok. Ama ne var Vali var.
Abdülkadir Selvi: Tek parti döneminin Vali İl Başkanları ile ne ilgisi var?
İsmail Saymaz: Ne ilgisi var biliyor musunuz? Aşık Veysel'i Ankara'ya sokmayan Tandoğan kafası bugün İzmir'de yaşatılıyor. Sayenizde.
Abdülkadir Selvi: Benim sayemde değil. Ben bu uygulamalara her zaman karşı çıkarım. Oligarşiye her zaman karşı çıkarım.

'TEK PARTİ DÖNEMİNİN BİLE GERİSİNDESİNİZ'

İsmail Saymaz:
Gelin birlikte karşı çıkalım o zaman... Zaten şurada hemfikir olacağız sizinle. Bir onun yardımcısı var. Vali yardımcısı. Ne yaptı? Birleşik Haziran Hareketi diye bir hareket çıktı. Laik hareket için boykot çağrısı yaptı. Tamamen yasal. Siz karşı çıkabilirsiniz. Ben karşı çıkabilirim. Yasal. Vali Bey diyor ki, boykota ilişkin aldığı gizli yazıda; bunlar diyor Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ve Ak Parti politikalarının karşıtı olarak politika yapmaktadırlar. Yahu Vali'ye mi kaldı bunu tayin etmek? Sayın Cumhurbaşkanı'nı da protesto eder. Sayın Başbakan'ı da eder. Ak Parti politikalarını da eder. Valiye düşen bu protestoları en güvenli şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır. Ama eğer bir vali yardımcısı kalkar, Ak Parti adına bir başka grubun, derneğin ne ise anayasadan aldığı güvence ile yaptığı demokratik eyleme karşı koyarsa tek parti döneminin bile gerisindesiniz demektir. Ya da onu çağrıştırıyosunuz demektir.
Abdülkadir Selvi: Sen tek parti rejimini bilmiyorsun. Tek parti rejiminde serbest fırka kuruldu. Serbest fırkayı kuranlar ne oldu?
İsmail Saymaz: Hiçbirşey olmadı. Kapattılar partiyi.  Tek parti döneminde şu olmadı; bir partinin 15 tane yöneticisinin özel hayatı birden takip edilmedi.
Abdülkadir Selvi: Bırak canım onları. Sen orada bir Vali yardımcısının yaptığı usulsuzlüğü Türkiye'ye teşmil ediyorsun.Yanlıştır. Tamam, yanlıştır.

VALİLERİ NEDEN BU KADAR SAVUNUYORSUNUZ?

İsmail Saymaz:
Devamı da var. Adanan Valisi bir vatandaşa küfretme hakkını kendisinde görüyor. Abdülkadir Bey, valileri niye savunuyorsunuz?
Abdülkadir Selvi: Ben valileri savunmuyorum.Ama sen bir vali yardımcısı örneğinden...
İsmail Saymaz: Vali, vali... İzmir Valisi ile yardımcısı...
Abdülkadir Selvi: Vali olsun canım. Genel müdür olsun. Müsteşar olsun.
İsmail Saymaz: E dediniz. O zaman niye tek partinin valilerini anıyorsunuz? Neden tek partinin valilerini anıyorsunuz?
Abdülkadir Selvi: Kim yanlış yaptıysa yanlıştır. Sen tek partili dönemi biliyor musun? Tek parti döneminde şapka yüzünden insanlar asıldı be! Sen neden tek parti dönemini bu kadar savunma yanlısısın?

'BİR BAŞKA PARTİNİN ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YASAKLAMAK NE DEMEK?'

İsmail Saymaz: Ben siz de aynısını yapmayın diye söylüyorum.
Abdülkadir Selvi: Kim yaptıysa yaptı. Yanlıştır kardeşim. Karşı çıkalım. Bu kadar.
İsmail Saymaz: Çok güzel. Şunu söylüyorum, İzmir'de örneğin açığa çıkan, daha sonra Adana'da daha, sonra Ayfon'da ve başka yerlerde açığa çıkan bir biçimde valilerden diğer bürokratlara çıkıncaya kadar Adalet ve Kalkınma Partisi'ne açık bir mensubiyet var. Yani iktidar partisi adına politika yapma gayreti var. Yasalar buna engel olsa bile yerelde bunu yapma gayreti var. Artık sizin Adalet ve Kalkınma Partili olmanızı geçtik, herşeyi geçtik; bir başka partinin önünde basın açıklamasını yasaklamak ne demek.