Gündem
29 Nis 2014 10:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:07

Abdi İpekçi Ödülü'ne hangi gazeteci layık görüldü?

Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü'ne layık görülen gazeteciler belli oldu.

Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü, Ali İsmail Korkmaz hakkında yaptığı haberler için Radikal muhabiri İsmail Saymaz'a verildi.

Saymaz, Ali İsmail Korkmaz'ın komaya girmeden önce karakola verdiği ifadeyi ve Korkmaz'ın polis ve vatandaşların da bulunduğu bir grup tarafından dövüldüğü görüntüleri haberleştirmişti.
Ödülün Radikal gazetesinde 23 Ağustos 2013 tarihinde yayımlanan '68 Saniyede Linç' başlıklı haberi ile İsmail Saymaz'a verilmesini kararlaştıran kurul, ödül gerekçesini şöyle açıkladı:

"Ödül, 2013 yılında Türkiye'ye damgasını vuran Gezi Olayları sırasında, Eskişehir'de aralarında polis ve vatandaşların da bulunduğu bir grup tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın dayak görüntülerini ortaya çıkararak haberleştiren Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz'a verilmiştir. Jüri, Saymaz'ın hazırladığı haber ve sonrasında sürdürdüğü fikri takiple konuyu Türk kamuoyunun gündeminde tutmasını ve böylelikle Türkiye'de insan hakları ve hukukun üstünlüğü arayışlarına yaptığı katkıyı ödüllendirmiştir."

Seçiciler Kurulu fotoğraf dalında ödülün, 28 Mayıs 2013 tarihinde çektiği 'Kırmızılı Kadın' fotoğrafıyla Reuters Haber Ajansı'ndan Osman Örsal'a verilmesini oy çokluğuyla kararlaştırdı.





Sedat Ergin'in başkanlığında, Doğan Heper, Sami Kohen, Zeynep Göğüş, Hilmi Hacaloğlu ve Namık Durukan'dan oluşan Seçiciler Kurulu, mazereti dolayısıyla toplantıya katılamayan Ara Güler ve Sibel İpekçi'nin yazılı olarak gönderdiği değerlendirmelerini de dikkate alarak kararını açıkladı.

İSMAİL SAYMAZ KİMDİR?

Rize'de, 11 Temmuz 1980'de doğdu. İlkokul ve liseyi Rize'de bitirdi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun oldu. Gazeteciliğe lise yıllarında Rize'de başladı. Rizenin Sesi, Zümrüt Rize, Fırtına ve Rize Ekspres gazete ve dergilerinde haber ve yazıları yayımlandı.

Konya'da, yerel yayın yapan Üniversite TV'de kameraman muhabir olarak çalıştı. Ardından İstanbul'a geldi. İstanbul Kuyumcular Odası tarafından yayımlanan Gold News dergisinde, haftalık Eminönü ve Ekonomik Durum gazetesinde görev yaptı.

Mayıs 2002'den beri Radikal gazetesinde muhabir olarak çalışıyor. İnsan hakları ihlalleri, düşünce ve ifade hürriyeti üzerine haberlere imza atıyor. Saymaz, başta Erzincan, Ergenekon ve Devrimci Karargâh davalarında olmak üzere, haberleri nedeniyle yirmiye yakın davada yüz yılı aşkın hapis cezası istemiyle yargılandı.

Koç Üniversitesi'nde ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nda haber yazımı üzerine ders vermekte olan Saymaz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Çağdaş Gazeteciler Derneği üyesidir.