Dünya
09 Mar 2023 09:20 Son Güncelleme: 09 Mar 2023 09:21

ABD’den çarpıcı Türkiye ve seçim analizi! İki farklı senaryo dikkat çekti…

Geçen hafta patlak veren aday krizi sonrası muhalefet CHP lideri Kılıçdaroğlu ismi üzerinde anlaştı. Türkiye seçim için geri sayıma geçti. Dünya basını Ankara'daki gelişmeleri anbean okurlarına aktarırken Foreing Policy'den çarpıcı bir seçim analizi geldi. Well Fargo ise iki farklı seçim senaryosu yayınladı.

Günler süren krizin ardından muhalefet CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ismi üzerinde anlaşması ile aday belli oldu.

Dünya Ankara'daki gelişmeleri anbean takip ederken ABD merkezli Foreign Policy'den dikkat çeken bir seçim analizi geldi.

Erdoğan için 'yetenekli bir hatip' değerlendirmesinde bulunan dergi internet edisyonunda yayınlanan haberde şu ifadeye yer verdi;

'Siyasi analistler, Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçmenleri ikna etmek için mücadele edeceğini söylüyor.'

'Türkiye'nin muhalefet adayı Erdoğan'a meydan okumak için çetin bir mücadele ile karşı karşıya' başlığı ile karşısına çıkan FP, Ankara merkezli Tepav düşünce kuruluşunda analist olan Selim Koru'nun şu sözlerine yer verdi;

'Bazı insanlar bir kalabalığın önüne çıktıklarında doğaldır, sadece bağlantı kurarlar. Kılıçdaroğlu bir kalabalığın önüne çıktığında herkes beş dakika içinde telefonlarına bakıyor.'

Kılıçdaroğlu'nun son zamanlarda kamuoyunda daha iyi performans gösterdiğine dikkat çeken Koru, 'muhalefet çevrelerinde artık çok fazla enerji var' dedi.

'Kılıçdaroğlu'nun popülaritesi sınırlı, orası kesin' diyen Koç Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Ali Çarkoğlu ise Kılıçdaroğlu'nun bir iletişimci ve konuşmacı olarak eksikliklerine dikkat çekti.

'ORTAK MESAJ OLUŞTURMAK SON DERECE ZOR OLACAK'

Koalisyonun popüler belediye başkanlarını İmamoğlu ve Yavaş'ı da denkleme dahil etmesi ile kazanma ihtimalini artırdığını belirten Çarkoğlu çok farklı ideolojilere sahip yedi cumhurbaşkanı yardımcısı adayıyla ortak bir mesaj oluşturmanın ise 'son derece zor' olacağını söyledi.

'SEÇMENE AÇIK BİR AJANDA GÖSTERMELİ'

FP'ye konuşan İstanbul Sabancı Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Berk Esen, Kılıçdaroğlu'nun sadece Erdoğan karşıtı bir aday olmaktansa seçmenlere 'açık bir ajanda' göstermesi gerektiğini belirtti.

Esen, seçmenlerin yüzde 10-15'inin kararsız olması nedeniyle Kılıçdaroğlu'nun kazanması için hâlâ bir "yol" gördüğünü söyledi.

'Erdoğan, yükselen fiyatlara ve düşen para birimine duyulan öfkeye rağmen, özellikle muhafazakar ve dindar Türkler arasında popülerliğini koruyor' değerlendirmesinde bulunan dergi, Erdoğan'ın asgari ücret ve kamu sektörü maaşlarına yaptığı zam ile oy oranını yükselttiğine vurgu yapıldı.

'KÜRTLERİN OYLARI BELİRLEYİCİ OLACAK'

'Mayıs ayında yapılacak seçimlerde Kürtlerin oyları belirleyici olacak' diyen FP, HDP'nin iki tarafta da yer almadığını ve bu nedenle önemli bir aktör konumunda olduğunu belirtti.

WELLS FARGO'DAN 2 FARKLI SEÇİM SENARYOSU

Wells Fargo genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olası senaryoların yer aldığı bir rapor yayımladı.

Yüzde 55-60 ihtimal verilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazandığı senaryoda doların 2023 sonunda 19.5 TL, 2024 ortasında ise 20 TL'ye çıkması bekleniyor.

Seçimi muhalefetin kazanması durumunda ise TCMB'nin daha sıkı bir para politikası uygulayacağı ve bu durumda doların 2023 sonunda 15 TL, 2024 ortasında ise 14 TL'ye gerileyeceği öngörüldü.