Politika
01 Nis 2024 10:00 Son Güncelleme: 01 Nis 2024 10:14

81 gün yoğun bakımda kaldı! Küllerinden doğup başkan oldu

Türkiye son yıllarda eşine az rastlanan bir seçime sahne oldu. CHP, 1979 yılından beri ilk defa seçimlerden birinci parti olarak zaferle ayrıldı. İstanbul’da 11 ilçe AKP’den CHP’ye geçti. O ilçelerden biri de Çekmeköy. Çekmeköy’de fark atarak ipi göğüsleyen Orhan Çerkez’in inanılmaz hikayesini okumaya hazır mısınız?

31 Mart yerel seçimlerinde Türkiye haritasının turuncudan kırmızıya dönüştüğüne tanıklık ettik. 2019 seçimlerinde İstanbul ve Ankara’yı alarak psikolojik üstünlüğü ele geçiren CHP, 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlık seçimlerinde bu illerde birinci olsa da Türkiye genelinde yine AKP’nin arkasında kalmıştı. Psikolojik üstünlüğü ele geçiren AKP vakit kaybetmeden 31 Mart yerel seçimlere start verirken, CHP aylarca süren kurultay tartışmalarıyla boğuşuyordu. Yerel seçime ancak Ocak ayında start verebilen CHP, kritik il ve ilçeleri ise Ocak ayının sonunda açıklayabildi. CHP’nin az oy aldığı ilçeler hemen açıklanırken, garanti ilçeler ve CHP’nin alma olasılığı olan ilçe adayları sona bırakıldı. Sona bırakılan ilçelerden biri de Çekmeköy’dü.

AYKUT ERDOĞDU’YU İSTEMEDİLER!

CHP’de adayların açıklanacağı son MYK öncesi, Çekmeköy için yapılan bir ankette Aykut Erdoğdu’nun açık ara birinci ilan edilmesi adeta CHP Çekmeköy’ü karıştırdı. İlçe Başkanı Melda Tanişman Tutan ve ilçe yönetimi ‘“Biz Aykut Erdoğdu’yla sahaya çıkmayız. Bize yıpranmamış bir isim lazım. Orhan Çerkez’i istiyoruz” resti çekti. Kurultay tartışmalarıyla zaten zor bir süreç geçiren CHP, Çekmeköy’de patlak veren bu çıkışın ardından Erdoğdu’yu Ümraniye’ye kaydırarak Çekmeköy’ü örgütün istediği Ardahanlı Orhan Çerkez’e emanet ediyordu.

81 GÜN OKSİJEN TÜPÜNE BAĞLI KALDI

14 Nisan’da meclis üyesi Uğurcan Demir’i pandemiye kurban veren Ataşehir Belediyesi, aynı gün Orhan Çerkez'in testinin pozitif çıkması üzerine ikinci şoku yaşadı. Ataşehir Belediyesi’nde uzun yıllar müdürlük ve başkan yardımcılığı görevinde bulunan Çerkez, 2020 yılında dünyayı etkisi altına alan çağın vebası kovid salgınında hastanelik oldu. Eşiyle birlikte 10 gün boyunca evde karantina altına alınan Çerkez, virüsün akciğerlere inmesi ile birlikte hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüne bağlı yaşayan Çerkez, virüsün ciğerlerinden tamamen temizlenmesi ile birlikte 81 günün sonunda hastaneden taburcu edildi. Sevenlerinin dualarıyla evine dönen Çerkez, uzunca bir süre evinde dinlendikten sonra belediyedeki görevine geri döndü…

ADAYLIĞINA İHTİMAL VERİLMEDİ

CHP’de kurultay sonunda Özgür Özel’in genel başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte Kılıçdaroğlu’na açık destek veren ilçe belediye başkanlarının yeniden aday yapılmayacağı konuşulmaya başlandı. Bu ilçelerden biri de Ataşehir’di. Battal İlgezdi’nin yardımcılığını yapan Orhan Çerkez, tüm bu söylentilere rağmen Çekmeköy’den aday adaylık başvurusunu yaptı. Can Gebetaş, Çetin Çapan gibi isimlerin de aday adaylık başvuruş yaptığı Çekmeköy’de, örgütün tavrı Orhan Çerkez’den yana oldu.

HÜSEYİN SİPAHİ’Yİ DE YENDİ!

Çekmeköy’de 2019 seçimlerinde Ahmet Poyraz yüzde 42 oy oranıyla CHP’ye 10 puan fark atarak seçimi kazanmıştı. O seçimde Demokrat Parti’den aday olan eski Taşdelen Belediye Başkanı Hüseyin Avni Sipahi de yüzde 22 oy alarak dikkatleri üzerine çekti. 2024 seçimlerinde AKP yeniden Ahmet Poyraz’ın adaylığını açıkladı. Asıl sürpriz ise meclis listeleri açıklanırken yaşandı. Hüseyin Avni Sipahi’nin oğlu Uğur Tolgahan Sipahi listenin ilk sırasında yer alıyordu. Bir önceki seçimde yüzde 22 oy alan Sipahi’yle ittifak yapan Ahmet Poyraz’ın seçimleri güle oynaya alacağı konuşuluyordu. Kimsenin ihtimal dahi vermediği Orhan Çerkez ise sessiz sedasız sokak sokak gezdi. Dokunmadığı Çekmeköy’lü kalmadı. O, AKP medyası ve CHP muhalifleri tarafından çok eleştirildiği seccade dağıtması ile gündeme geldi. Kimsenin ihtimal vermediği Çerkez, dün gece Çekmeköy’de oyların yüzde 49’unu alarak hem Ahmet Poyraz hem de Hüseyin Avni Saipahi’ye büyük bir mağlubiyet yaşattı. Çekmeköy’de Orhan Çerkez 82 bin 948 oy alırken, Poyaz ise 66 bin 589 oy da kaldı.