Medya
10 Tem 2023 17:44 Son Güncelleme: 10 Tem 2023 17:56

52 eski Cumhuriyet çalışanından gazete yönetimine istifa çağrısı

Cumhuriyet Gazetesi eski çalışanları, yayımladıkları açıklamada, “Sadece eski gazetemize, daha çok mesleğimize olan vefa borcumuz nedeniyle, Cumhuriyet’in yayın yaşamına devam edebilmesi için, mevcut Vakıf yönetiminin istifasının etkili ve geçerli yöntem olduğuna inanıyoruz” dedi.

Cumhuriyet gazetesi ve medya mülkiyetine sahip olan vakıf yönetiminde bir süredir meydana gelen usulsüzlük iddiaları, gazetenin bir grup eski çalışanını harekete geçirdi. T24'te yer alan habere göre; Bir hafta gibi kısa bir sürede, ulaşabildikleri eski mesai arkadaşlarının onayını alarak bir çağrı yayınlayan çalışanlar, yönetime istifa çağrısı yaptı.

“Biz aşağıda imzaları bulunan, son 40 yıl içinde Cumhuriyet Gazetesi’nde görev almış münhasıran muhabir, editör, yazar, teknik, idari personel ve yönetici kimliğimizle, Vakfın ve gazetenin halen içine düştüğü acıklı durumu kaygıyla izliyoruz” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“1924 yılından bu yana yayınlanan, sevabıyla günahıyla, Türkiye basın dünyasında ekol haline gelmiş bir gazetenin ve medya mülkiyetine sahip olan Vakfın adı, son dönemde, kişisel iktidar ve ihtiraslar peşinde koşanlar yüzünden, Cumhuriyet Gazetesi’ni yerle bir eden çeşitli usulsüzlüklere, kısır çekişmelere konu oluyor.

Mevcut yönetim bugüne kadar ya susarak ya da inandırıcılığı olmayan açıklamalar yaparak yarattıkları sorunları ve krizi çözemeyeceğini gösterdi. Oysaki her itham ve iddia hakkında, şeffaf davranarak açıklama yapılması, okuyucuların aydınlatılması, sorumluların kimler olduğunun sergilenmesi gerekirdi. Bu yapılmadı, yapılmak istenmedi.

"Özgür gazetecilik yapılmasını sağlayacak yeni bir yönetim şarttır"

Sadece eski gazetemize, daha çok mesleğimize olan vefa borcumuz nedeniyle, Cumhuriyet’in yayın yaşamına devam edebilmesi için, mevcut Vakıf yönetiminin istifasının etkili ve geçerli yöntem olduğuna inanıyoruz.

Sicili tartışmasız, farklı kesimler tarafından saygı gören, ciddi, gerçekten bağımsız ve özgür gazetecilik yapılmasını sağlayabilecek yeni bir yönetim şarttır.

Cumhuriyet Gazetesi’nde yönetim değişikliğinin sadece bu amaçla desteklenmesi gerektiğine olan inancımızı gazetenin okuyucuları ile paylaşıyoruz.   

Ulaşamadığımız meslektaşlarımızın, yukarıdaki metni onaylıyorsa, eskicumhuriyetcalisanlari@gmail.com adresine bir mail atmaları yeterli olacak.”

İmzacılar
Serdar Akinan

Zafer Aknar

Yazgülü Aldoğan

Fatih Altaylı

Enis Bakışkan

Celal Başlangıç

Yavuz Baydar

Hakan Bayhan

Edibe Buğra

Adalet Can

Cumhur Canbazoğlu

Tunca Cinkaya

Şenay Çalışkan

Şinasi Danışoğlu 

Yalçın Doğan

Ragıp Duran

Ali Edeoğlu

Hasan Ercan

Gülbin Erduran

Uygar Eremektar

Tuğrul Eryılmaz

Sinan Gökçen

Tayfun Gönüllü

Turhan Günay

Metin Hakyeri

Reha Işıtman

Fikret İlkiz

Deniz İncediken

Alper İzbul

Nilay Karaelmas

Mehmet Karakaya

Bülent Karaköse

Nuri Malkaçoğlu

Bülent Mumay

Cengiz Mumay

Günseli Özaltay

Asena Özkan

 Tahir Özyurtsever

Mustafa Sağlamer

İrem Sağlamer

Güner Sungurtekin

Nilgün Uysal

Nazan Tacer

İbrahim Ruhi Tamer

Kadriye Tamgör

Metin Tükenmez

Yunus Türkay

Aliye Uçar

Taner Varlı

Ayşe Yıldırım

Erçin Yiğit

Dilek Zaptçıoğlu

Ne olmuştu?
Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında "kayıt dışı para aldıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet gazetesi ile Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, söz konusu iddia ile yapılan suç duyurusuna ilişkin farklı tonlarda açıklamalar yaptı. Mollaveisoğlu, "Kendim ve ekibim adına bizden önce yapıldığı iddia edilen, bizimle hiç ilgisi olmayan iddiaların tespitini ve gerçek ise gazetecilik etiği açısından asla kabul edilemez bu durumla ilgili gereğinin yapılmasını istedim" dedi.

Cumhuriyet gazetesinin açıklamasında ise söz konusu iddialar yalanlanarak, "içeriden bir saldırı" yapıldığı savunuldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; 9 Haziran'da suç duyurusuna ilişkin, "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi. Ancak 'dolandırıcılık' iddiasıyla yapılan suç duyuru ile ilgili dosya 'fikri ve sinai haklar' savcılığı tarafından tefrik edildi. Dosya ile ilgili süreç devam ediyor. 'Hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma' iddiasıyla yapılan suç duyurusu hakkındaki 'kovuşturmaya yer yok' kararına ise itiraz edildi. Henüz bir karar verilmedi bu başvuruyla ilgili de... 

Mollaveisoğlu ise gazete yönetiminin aksine para karşılığı manipülatif yayın yapıldığı iddiasını doğrularken, kaleme aldığı yazının Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmadığını ifade etmişti.