Gündem
28 Ara 2012 21:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:34

5 YIL ÖNCEKİ HABERE SORUŞTURMA!

Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Hamdiye Çiftçi'ye beş yıl önce yaptığı haberleri gerekçe göstererek dava açtı.

Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, Gazeteci Hamdiye Çiftçi'ye beş yıl önce, polisin 14 yaşındaki Cüneyt Ertuş'a uyguladığı şiddete dair haberlerle "terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini kimliklerini açıkladığı gerekçesiyle dava açtı.

İddianamede Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Canavcı, Çiftçi'nin, dört doktor raporuyla kolu kırılmadığı tespit edilen Ertuş'un kolunun kırıldığını yazarak yalan haber yaptığını ve bu haberlerin ulusal basında yayınlanmasıyla terör örgütü propagandası yaptığını iddia ediyor. İddianlara istinaden gösterdiği deliller arasında, basında çıkan haberler, Çiftçi'nin bilgisayarında bulunan haber ve dosyalar ve bir PKK'liye ait fotoğraf yer alıyor.

Çiftçi mahkemedeki savunmasında kamerasında teknik bir arıza meydana geldiği için Ertuş'a ilişkin görüntüleri kendisinin çekmediğini ve olay yerinde birçok muhabirin olduğunu ifade etti.

bianet'e konuşan Çiftçi'nin avukatı Fahri Timur, Hamdiye Çiftçi'nin haberi yaptıktan sonra bölgede görev yapan kolluk kuvvetlerinin "özel ilgisine" haiz olduğunu, Çiftçi'nin hedef haline geldiğini ifade etti.

"Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Hakkari Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nden, müvekkilime hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul edip etmediğini sorulmasını istedi. Oysa usul gereği dava sonunda sorulan bu soru, Çiftçi'ye daha ifadesini bile almadan yöneltildi.

"Oysa görüntüde zaten teşhiri kolluk kuvveti yapıyor. Muhabirlere çocuğu göstererek 'çek çek' diyerek görüntü alınmasını istiyor. Oysa çocuğun yaşı küçük ve kolluk tarafından teşhir edilmesi hiç soruşturulmadı.

"İddianamede, suça delil olarak müvekilimin yaptığı haberler, haber amaçlı girdiği internet siteleri terör örgütü propagandası olarak yer alıyor. Ayrıca bilgisayarında PKK'li bir akrabasının fotoğrafı da suç delili olarak sayılıyor."

Timur, bu davayla haber alma ve verme hakkının göz ardı edildiğini ifade etti.

Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

Elif Akgül/Bianet