Gündem
14 Şub 2016 10:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:21

34 öykü yazarı İstanbul'da buluşuyor: Asıl hikâye şimdi başlıyor…

Zeytinburnu Belediyesi, özgün bir festivalle kültür sanat alanında bir ilke imza atıyor

Türkiye’nin ve dünyanın önemli öykücüleri, 16-20 Şubat tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali’nde buluşuyor. Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali dolayısıyla düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın “Heyecanımızı paylaştığınız için müteşekkiriz. Yerel yönetimlerin kültürel çalışmalarının sıklıkla konuşulduğu bir zamanda Zeytinburnu Belediyesi olarak örnek bir çalışmaya daha imza atıyoruz. Onursal Başkanlığını usta öykücü Rasim Özdenören’in yapacağı Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali ile kaynağını yüz yıllık hikaye geleneğinden alan öyküyü gündeme getiriyoruz” dedi. Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali’nin danışmanlığını öykü yazarı Cemal Şakar, festival koordinatörlüğünü ise öykü yazarı Aykut Ertuğrul yapıyor.



Türkiye’nin uluslararası düzeydeki ilk öykü festivali

Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de ilk defa uluslararası boyutta gerçekleştirilecek festivalin, yeni sanatçıların yetişmesine katkı sağlaması kadar, öyküye emek veren sanatçılarımızın da bir araya gelerek öykü düşünüp, öykü konuşmalarına vesile olmasını istiyoruz. Öykü, kökeni hikâyelere, mitlere, kıssalara kadar uzansa da hem Türkiye'de hem dünyada henüz genç sayılabilir. Dolayısıyla bu modern form hakkında söylenecek olanlar, öykücülerin ve öykü üzerine düşünenlerin henüz söyleyecek sözleri çoktur. Festivalin sloganına atıfla söyleyecek olursak, 'Asıl hikaye şimdi başlıyor’. Festivalin öyküye büyük katkısı olacağını düşünüyorum."



Öykü Yarışmasına rekor sayıda katılım oldu

Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali’nin her yıl niteliğinin artırarak gelenekselleşeceğini ifade eden Aydın, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından festivale katılan sanatçılara ve festival koordinasyon kuruluna çalışmaları için teşekkür etti. Aydın festival programı hakkında şunları söyledi; “16-20 Şubat tarihleri arasında; öykü okumaları, oturumlar, metin dramatizasyonları, bilgi evleri üyeleri için planlanan “hayal kurma atölyeleri” gibi pek çok etkinlikle beş gün boyunca öykünün başkenti Zeytinburnu olacak. Festivalde; İngiltere, İran, Bosna Hersek, Ürdün, Bulgaristan, Filistin, Azerbaycan, Makedonya’dan gelecek konuk yazarlarla Türkiyeli okur ve yazarlar buluşma fırsatı bulacak. Festival ayrıca Zeytinburnu Bilgi Evleri’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Genç Yazarlar Öykü Yarışması Ödül Töreni’nin de ev sahipliğini yapacak. Öykü Yarışmasına bu yıl rekor sayıda katılım oldu. 3 binin üzerinde öykünün gönderildiği yarışmanın ödül töreni 20 Şubat Cumartesi akşamı yapılıyor. Bunların yanı sıra açılış gecesinde ünlü Moğol Grup Sedaa ve kapanış gecesinde de Grup Mesel konserleri gerçekleştirilecek. Moğol gırtlak müziğinin dünyada tanınan temsilcisi Sedaa Türkiye’deki ilk konserinde müzikseverlerle buluşacak. Repertuarını Anadolu ve çevresindeki halk müzikleri olarak belirleyen Grup Mesel de festivale yakışır müzikal bir ziyafetle öykü severlerin karşısında olacak.

Festivalin Onursal Başkanı usta öykücü Rasim Özdenören

Onursal Başkanlığını usta yazar Rasim Özdenören’in yaptığı festivale Türkiye’den değerli öykü yazarları katılacak. Hüseyin Su, Cemal Şakar, Ömer Lekesiz, M. Fatih Andı, Köksal Alver, Abdullah Harmancı, Handan Acar Yıldız, Güray Süngü, Naime Erkovan, İsmail Özen, Remzi Şimşek, Mukadder Gemici, İsmail Isparta, Akif Hasan Kaya, Burcu Bayer, Ali Görkem Userin, Yunus Emre Özsaray, Arda Arel, Aykut Ertuğrul, Bünyamin Demirci, Doğukan İşler, Ertuğrul Emin Akgün, Ali Işık, Esra Demirci, Tuna Lütfi Yukay ve Betül Nurata gibi yazarlar öykü severlerle buluşacak. Festivalin yabancı konukları arasında ise; Afag Mesud, Alek Popov, Ben Okri, Filip Mursel Begović, Hisham Bustani, Mustafa Mestûr, Nenad Joldeski ve Ziad Khaddash yer alıyor.

Festivale yurt içinden ve yurt dışından 34 öykücü katılıyor

Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali Danışmanı öykücü Cemal Şakar da festivalin her yaştan öyküseverin ilgisini çekecek öykü oturumları, okumaları, tiyatroları ve atölyeleri içerdiğini belirtti. Festivale yurt içinden ve yurt dışından 34 öykücünün katılacağını aktaran Şakar, "Festivalin omurgasını, katılımcıların yapacağı öykü okuması performansları, Türkiye'de ve dünyada günümüz öykücülüğünü, öykünün ve öykücülüğümüzün geleceğini konuşup tartışacağımız oturumlar üzerine kurduk. Festivalimizin Onursal Başkanı değerli yazar Rasim Özdenören'in "Sedir Yaprağı" ve merhum öykücü Ramazan Dikmen'in "Afife Abla'nın İncileri" öyküleri metin dramatizasyonu tekniğiyle festivalde sahnelenecek. "Okulda Öykü Var" programı kapsamında da yurt içinden ve yurtdışından gelen öykücüler Zeytinburnu'ndaki 16 lisede öğrencilerle buluşacak” dedi.