Gündem
01 Eyl 2023 19:35 Son Güncelleme: 01 Eyl 2023 22:57

300 bin TL'ye Meksika turu alan ailenin hayatı kabusa döndü! Bu firmadan tatil alırken dikkat

İzmir'de yaşayan 34 yaşındaki Kemal Muştu ve ailesinin bir tatil firmasına 300 bin TL ödeyerek aldığı Meksika tatilinde başlarına gelmeyen kalmadı.

TatilBudur isimli seyahat acentasından 300 bin TL ödeyerek meksika tatili satın alan İzmir'de yaşayan 34 yaşındaki kemal muştu ve ailesi Meksika'ya uçtuklarında polis kontrol noktasında otel kaydının sahte olduğu gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındı ve burada ters kelepçeyle mahzene atıldı. Ailenin başına gelenler bunlarla sınırlı değildi.

İzmir'de yaşayan Kemal Muştu geçtiğimiz mart ayında Meksika'nın Cancun şehrine gidebilmek için tatilbudur isimli firmaya yaklaşık 10 bin Euro (300 bin Türk Lirası) ücret ödeyerek tatil satın aldı. Tüm uçuş masrafları ve otel rezervasyonu dahil masrafları firmanın gerçekleştireceği paket tur satın alarak Meksika'ya uçan Muştu, eşi ve 3 yaşındaki ikiz kız çocukları polis kontrol noktasında evrakları incelenirken, evrakları sahte olduğu gerekçesiyle Meksika polisi tarafından gözaltına alındı. Burada mahzen gibi bir alana kapatılan aile, 48 saat süren gözaltı süresinin ardından uçağa bindirilip Türkiye'ye gönderilerek sınır dışı edildi.

300 bin Türk Lirası ödeyerek satın aldıkları Meksika tatilinde hayatının şokunu yaşayan, polis kontrol noktasında çıkan sorun üzerine TatilBudur yetkililerinin sorunu çözeceklerini söylediklerini ancak kendisine kimsenin yardımcı olmadığını iler süren Muştu yaşadıklarını Turizm Haber Merkezi'ne şu şekilde anlattı:

''Meksika'ya iniş yaptığımızda oradaki gümrük memuru evraklarımızı kontrol ederken, evraklarda usulsüzlük olduğunu söyleyip bizi yeri iki kat aşağısında bulunan zindan gibi bir yere aldılar. Ben ısrar edip tatil firmasından bir yetkiliye ulaştım ve onlar halledeceklerini söylediler ama bize hiç bir yetkili ulaşmadı. Ben konsolosluğa ulaşmak istediğimi söylediğimde bana Burası ne Meksika ne de başka bir yer, sınır bölgesindesiniz. Konsolosluğa haber veremeyiz dediler. Ters kelepçe yaparak beni yeniden zindana indirdiler. Eşim ve 3 yaşındaki ikiz çocuklarım bir yerde, ben de başka bir yerde kaldık. Orada kaldığımız 48 saat boyunca bize sadece birer litre su verdiler; çocuklarıma bile yemek vermediler. Daha sonra da hiç bir açıklama yapmadan tatil satın aldığımız firmanın evraklarının sahte olduğunu söyleyerek bizi uçağa bindirip geri gönderdiler. Geri geldiğimizde firmanın bu konuda hiç bir sorumluluk kabul etmediğini söylemesi üzerine de avukatım aracılığıyla dava açtık.''

Mağdur ailenin firma tarafından aranmadığını ve mağduriyetin ardının aranmadığını söyleyen ailenin avukatı İzmir Barosu avukatlarından Alperen Cihan Çetinkaya, durumdan dolayı tatil firmasının sorumlu olduğunu belirterek Turizm Haber Merkezi'ne şu açıklamalarda bulundu:

''Aile bu eylem gerçekleştiğinde firma tarafından aranmamış; yani bu insanlar Türkiye'den Meksika'ya geliyorlar, ülkeye girmeden orada bir mahzene kapatılıyorlar ve 48 saat boyunca bu insanların nerede oldukları merak edilip sorgulanmamış bile. Meksika yetkilileri daha sonra müvekkilimi ters kelepçeli bir şekilde uçağa bindirmiş, hatta kelepçelerini bile uçakta açmış. Pasaport ve telefonları iade ederek ülkemize geri göndermişler. Onlar ülkeye geri döndükten sonra firmasla iletişime geçtik. Böyle bir durum yaşandığını söylediğimizde bize, sözleşmenin bir paket tur sözleşmesi olduğunu, bununla ilgili herhangi bir işlem yapamayacaklarını, paket tur sözleşmesi içinde de böyle bir madde olduğunu söylediler. Paket tur sözleşmesinde böyle bir madde yer aldığı doğru ancak göz ardı edilen bir nokta var. Meksika polisi aileyi içeri almama gerekçesinin yer aldığı bir evrak vermiş. Bu evrakta ise rezervasyon yapılan otel kaydının sahte olduğu ve ailenin bu nedenle içeri alınmadığının belirtildiği yer almakta. Otel kaydını yapan tatil firması olduğu için de aslında sorumluluk tamamen onlarda.

Davayı başlattıklarını ve karşı tarafın da buna ilişkin cevapları verdiğini belirten ailenin avukatı İzmir Barosu avukatlarından Alperen Cihan Çetinkaya karşı tarafın iddiasının, paket tur sözleşmesi olduğu için tüm ödemeleri gerçekleştirdikleri ve ücret iadesinin yapılamayacağı ve sorumluluk üstlenmeyeceği şeklinde olduğunu söyledi. Sorumluluğun aslında tam da firmada olduğuna dikkat çeken Çetinkaya polis kontrol noktasının öteside firmanın bir rehberinin beklediğini, 48 saat boyunca haber alınamayan, 3 yaşındaki iki kız çocuğu olan bir ailenin nerede diye hiç sorulmadığını belirtti.

DÜZELTME, TEKZİP VE CEVAP TALEBİ

Sayın Sorumlu Müdür,

Konu: 01.09.2023 yayın tarihli “300 bin TL'ye Meksika turu alan ailenin hayatı kabusa döndü! Bu firmadan tatil alırken dikkat ” başlıklı haber

www.medyaradar.com adlı internet haber sitenizde 01.09.2023 tarihinde “300 bin TL'ye Meksika turu alan ailenin hayatı kabusa döndü! Bu firmadan tatil alırken dikkat” başlığı ile yayımlanan haberde müvekkilim olan Tatilbudur A.Ş. hakkında gerçeğe aykırı ve itibar zedeleyici ifadeler kullanılmıştır.

Habere konu olayda müvekkilim, bir seyahat acentesine yakışır şekilde, uçuş ve konaklama içeren paket turun tüm yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmiştir. Ancak tüketici, ne olduğunu bilemediğimiz başka sebeplerden dolayı Meksika'ya alınmamış ve paket turun devamını sağlayamamıştır.

Bilindiği üzere, her ülkenin turist kabul politikaları farklı olup, sınır yetkililerinin yolcuları ülkeye kabul etme veya kabul etmeme yetkileri bulunmaktadır. İddianın aksine, müvekkilimiz tarafından tüketiciye verilen resmi bir evrak bulunmamaktadır. Müvekkil firma dahil hiçbir seyahat acentesi, yolcuların Meksika'ya ve başka bir ülkeye giriş yapmalarını garantileyemez. Müvekkil firma tarafından yolcu ve ailesi adına tüm uçak biletleri, otel konaklama biletleri, vize işlemleri vesair paket tur içeriğine dahil olan hizmetler eksiksiz olarak yerine getirildiği halde ve hatta yolcu Kemal MUŞTU tura başlayıp Meksika’ya iniş yaptıktan sonra ilgili ülkenin kolluk kuvvetlerince ülkeye alınmayarak ülkemize geri gönderilmiştir.

Ayrıca, müvekkil acenteden alınan tatil bedelinin 10 bin Euro (300 bin Türk Lirası) olduğu iddia edilmiştir. Ancak gerçekte müvekkilimize yapılan ödeme 24.02.2023 tarihinde 194.960,01 TL cinsinden gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu olayda müvekkil acenteye yüklenen kusurların hiçbiri gerçek olmadığı gibi, konu yargıya taşınmış olup henüz ilk duruşması gerçekleşmemiştir. Somut olayda, yargı sürecinde olan bir hukuki uyuşmazlığa ilişkin olarak, haksız olunmasına rağmen, karalama kampanyası yürütülerek haklı çıkmaya çalışılmakta, müvekkil firmanın ticari itibarı zedelenmekte ve marka itibarına kast edilmektedir. Aynı zamanda yargı makamları da yanıltılmaya çalışılmaktadır.

Yapılan haberlerin doğruluğu teyit edilmeden tarafınızca asılsız haberlerin paylaşılması başta Basın Kanunu olmak üzere mevzuata açıkça aykırıdır ve basın özgürlüğünün sınırlarını açıkça aşmakta ve suç teşkil etmektedir.

Bu bağlamda, Basın Kanunu Madde 14 uyarınca, müvekkilimizin ticari itibarını ve tüketici nezdindeki güvenini zedelendiğini düşündüğümüz bu gerçeğe aykırı ifadelerin düzeltilmesini talep ediyoruz. Düzeltme ve cevap metninin, ilgili haberin yayımlandığı sayfa ve sütunlarda, URL bağlantısı sağlanarak, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlanmasını talep eder, aksi halde yasal yollara müraacatta bulunacağımızı ihtar ederiz.

Saygılarımızla

Tatilbudur Seyahat Acenteliği ve Turizm A.Ş.

Vekili Av. Övgü Görgülü