Gündem
12 Ağu 2012 17:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:01

30 YIL ÖNCE ÖLEN YAZARA BAKANLIK MEKTUP GÖNDERDİ!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü öyle bir hata yaptı ki inanılır gibi değil.

30 yıl önce ölen ünlü ressamımız Nurullah Berk'e mektup göndererek, bakanlık tarafından basımı yapılan 'Hat ve Tezhip' kitabına verdiği katkılarından dolayı teşekkür etti.
Ünlü Türk ressamımız Nurullah Berk öleli tam 30 yıl oldu. Radikal'in haberine göre Türkiye 'de geometrik-figüratif yapımcılığın (konstruktivizim) ilk temsilcilerinden biridir Berk. Ak Parti Kadıköy Belediye Başkan adayı mimar Sinan Genim'in de kayınpederidir. Genim, Berk'in kızı Renan ile evlidir. Geçen günlerde kapılarını çalan postacının getirdiği mektup Sinan - Renan çiftini duygulanmasına, Renan Hanım'ın göz yaşlarına boğulmasına neden oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü 'Hat ve Tezhip Sanatı' isimli çıkardığı kitabı çiftin adreslerine gönderdi. Kitapla beraber de bir mektup. Mektup 30 yıl önce yaşamını yitiren ünlü ressam Nurullah Berk adına gelmişti...

Katkılarına teşekkür

Kütüphaneler ve Müzeler Genel Müdür yardımcısı Ümit Yaşar Gözüm imzasıyla 03 Ağustos 2012 tarihli gelen mektupta şöyle deniliyor: "Sayın Nurullah Berk, Kültür ve Turizm Bakanlığı yayın piyasasında sınırlı sayıda yayınla nitelikli bir yere sahip olmak ve ülkemizde yayıncılığın bir sektör olarak örgütlenmesinin hukuki alt yapısını hazırlayarak sektörleşmenin önündeki engelleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılandırılan yeni yayın politikası ile yayıncılık faaliyetlerini sürdürmektedir. Türk kültür sanat ve edebiyatının yaşatılması, geliştirilmesi ve kitlelere açılmasına öncülük edecek eserler oluşturulmasını ilke edinen yayın politikamız ile aynı zamanda kültürel birikimimizin ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtılması çabalarına katkı sağlanması heeflenmektedir. Bu anlayış ve katkılarınızla hazırlanarak kültür hayatımıza kazandırılan 'Hat ve Tezhip Sanatı' adlı eserden, kitap üzerindeki katkınızdan ve ilgili mevzuat doğrultusunda 1 adet gönderilmiştir. İlgilerinize teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim. İmza: Ümit Yaşar Gözüm Bakan Adına Genel Müdür Yardımcısı."

'Ağlayarak okudum'

Nurullah Berk'in kızı Renan Genim olayı şöyle anlatıyor: "Güvenlik aradı. Nurullah Berk adına bir posta geldi diye. İlk şoku orada yaşadım. Getirin herhalde bir yanlışlık var, ama ne olduğunu da merak ettim. Gelen kargonun üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı imzasını görünce şaşkınlığım daha da arttı. Babamın adına gönderilmişti. Duygulanarak açtım. İçinde bir kitap. Bir de mektup yazılmıştı. Mektup babam adına yazılmış. Ağlayarak okudum. Kültür Bakanlığı bu hatayı nasıl yapabilir? Günlerdir kendime gelemiyorum."

Kayınpederi adına gelen mektuba çok da şaşırmadığını söyleyen Mimar Sinan Genim ise şöyle konuştu: "Bunu hazırlayan memur hadi bilmiyor, imzalayan bürokrat da mı bilmiyor? Rahmetli bu adreste hiç oturmadı. Adresi nereden buldun? Bu adresi bulabilmek için gösterdiğin çabada hiç mi rahmetliyi araştırmadın. Damadı olarak beni öğrendin, tamam nasılsa o adrese gider diye bana gönderdin. Şaşırmıyorum. Mimar Sinan adına bir teşekkür mektubu da bana gelebilir mesela. Hiç mi bastığınız kitabı okumuyorsunuz? Günlerdir eşimin psikolojisi bozuldu. Bakanlığın aileden özür dilemesini bekliyorum."

Mektupta Bakan Ertuğrul Günay adına imzası bulunan Genel Müdür Yardımcısı Ümit Yaşar Gözüm'ü aradık. İlk tepkisi şuydu: "Ne demeye getiriyorsunuz anlayamadım?" Berk'in 30 yıl önce öldüğünü hatırlattığımzda ise Gözüm şöyle konuştu: "Bunu bilmediğimi düşünmüyorsunuz herhalde. Biz telifi kişi adına gönderiyoruz ama varislerine veriyoruz. Bir hata yapmış olabiliriz. Bundan bir sonuç çıkarmanıza gerek yok. İzinden dönünce bu hatayı kim yapmış tespit yapar, hesabını da sorarız. Gerekirse özür de dilenir."