Gündem
11 Mar 2013 11:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:04

28 ŞUBAT İDDİANAMESİ TAMAMLANDI; BİR NUMARADA O İSİM VAR!

28 Şubat darbesi soruşturmasında iddianamenin çerçevesi belli oldu. Bir numaralı sanık eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı

Taraf Gazetesi’nden Arzu Yıldız’ın iddiasına göre; Ankara TMK’nın 10. Maddesi’yle Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından 2011’in kasım ayında başlatılan 28 Şubat Soruşturması’nın askerlerle ilgili bölümü tamamlandı.

Savcılık önümüzdeki günlerde Başsavcı vekilliğine sunulacak olan iddianamenin çerçevesini belirledi. Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve halen kaçak durumda olan iki eski YÖK Yönetim Kurulu üyesinin haricinde sivil bulunmayan, emekli ve muvazzaf askerlerden oluşan iddianamede sanık sayısı 100 olarak belirlendi.

1. Ordu Komutanı da sanık

İddianamenin bir numaralı sanığı İsmail Hakkı Karadayı oldu. Henüz UYAP’a yüklenmeyen iddianamede, yükleme sonrasında değişiklik olmaması halinde, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Kenan Deniz, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Çetin Saner başta olmak üzere, ilk sıralarda üst düzey generaller sanık olarak yer alıyor. Sanıklar arasında 3 martta ifadesi alınan 1. Ordu Komutanı Yalçın Ataman da bulunuyor. İddianamede her sanığın ifadesinin özetine yer verilirken, o dönemde katıldığı faaliyetler, bunlara ilişkin belgeler ve olayların özeti de aktarılıyor.

210 kişi “müşteki” oldu

İddianamede, 28 Şubat sürecinde irtica nedeniyle ordudan atılan 210 civarında ve çoğunluğu AS-DER üyesi subaylar, mağdur-müşteki olarak yer alıyor. İddianamenin bir numaralı mağduru ise dönemin iktidar ortağı DYP eski Genel Başkanı Tansu Çiller oldu. Çiller’in ardından mağdur olarak ilk on sırada Meral Akşener, Hasan Celal Güzel, Şeref Malkoç, Şevket Kazan, türbanlı olduğu gerekçesiyle vekilliği düşürülüp vatandaşlıktan çıkarılan Merve Kavakçı, eski Refah Partisi vekilleri, Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, eski Emniyet İstihbarat Müdürü Bülent Orakoğlu ve iki profesörün de aralarında bulunduğu 400’e yakın mağdur yer alıyor. 28 Şubat’ta mağdur olduğu gerekçesiyle başvuruda bulunan eski kamu çalışanlarının isimleri de iddianamede sıralanıyor. İddianamede Batı Çalışma Grubu tarafından fişlenen önemli isimlere de atıfta bulunulurken, bunlardan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun mağdur olarak yer alıp almayacağı ise henüz netleşmedi.

Çiller aleyhine kampanya

100’ün üzerindeki sanığa ise iddianamede tek suçlama yapılıyor. İddianamede, suç tarihinde yürürlükte olan 765 sayılı eski TCK’nın 147. maddesinde yer alan “Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyeti’ni cebren iskat veya vazife görmekten cebren menedenlerle bunları teşvik eyleyenlere ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası hükmolunur” suçlaması yöneltiliyor. 28 Şubat sürecinde Batı Çalışma Grubu (BÇG) tarafından yürütülen faaliyetlere ilişkin ilk kez ortaya çıkacak belgelere de yer verildi. Söz konusu belgeler, birçok siyasetçiyle ilgili fişleme tutanakları, analizler, siyasi porteler, yazışmalar, emir ve talimatları içeriyor. Belgeler arasında eski Başbakan Tansu Çiller aleyhine yapılan faaliyetler, karalama kampanyaları, 28 Şubat öncesinde yapılan toplantı tutanaklarının içerikleri, basın ile irtibat, brifing kararları, BÇG antetli takdir belgeleri, belgeleri alan isimlerin listesi yer alıyor.

Sivillere soruşturma yakında başlayacak

SAVCILARIN son iki aydır haftanın 7 günü tam mesai çalıştığı soruşturmanın iddianamesinin ise bin sayfanın üzerinde olacağı belirtiliyor. İddianamede, soruşturmanın tüm evreleri bizzat savcılık tarafından yapıldığı için polis tarafından hazırlanan bir fezleke de olmayacak. 28 Şubat sürecinde askerlerle ilgili kısmın tamamlanmasının ardından savcılık ekonomi, yargı, basın ve YÖK gibi sivillerle ilgili alanlarda soruşturmayı hızlandıracak.

Taraf