Gündem
15 Şub 2011 18:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:02

23 GAZETECİ BİR GÜNDE 19 AYRI DAVADAN YARGILANDI

Türkiye kamuoyunun çok yakından bildiği ve takip ettiği kritik davaları takip eden 23 gazeteciye dava açıldı

Türkiye kamuoyunun çok yakından bildiği ve takip ettiği kritik dava ve soruşturmaların haberlerini yaptıkları için yargılanan Zaman gazetesi muhabir ve yöneticilerinin yer aldığı 23 gazeteci, Bakırköy Adliyesi'nde 19 ayrı davada yargılandı.

Gazeteciler, kamuoyunda 'kirli tezgah' olarak bilinen ve Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı iddia edilen İrtica ile Mücadele Eylem Planı, Balyoz ve İlhan Cihaner soruşturmalarına ilişkin davalarla ilgili yazdıkları haberlerden dolayı hakim karşısına çıktı. "Gizliliği ihlal", "Adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlamalarıyla açılan 19 ayrı davada 23 gazeteci yargılamasına devam edildi.

Yargılandığı iki ayrı davanın duruşması sonrası adliye çıkışında açıklama yapan Zaman Gazetesi Genel Yayın Editörü Ali Akkuş, gazetecilere açılan ceza davalarının hukuk devletine yakışmadığını ve görevini yapan gazetecileri baskı altına aldığını söyledi. Akkuş, gazetecilerin hapis cezasıyla yargılanmasını önleyecek yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini istedi. Zaman gazetesinin 23 gazeteci "Gizliliği ihlal", "Adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs" gibi suçlardan yargılandığı dava Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam etti.

Gazetenin İstanbul haber merkezi muhabirleri mahkemeye gelerek ifade verirken Ankara muhabirleri Ankara'da talimatla ifade verdi. Duruşmalar nedeniyle muhabirlerinin büyük kısmının adliyeye geldiğini anlatan Zaman Gazetesi Haber Müdürü Fatih Uğur, muhabirlerin duruşmalara gitmekten işlerini yapamaz hale geldiklerini aktardı. Balyoz, Ergenekon, İrtica ile Mücadele Planı davası gibi kamuoyunu yakından ilgilendiren kritik soruşturma ve davaların halka duyurulmasının gazetecilik mesleğinin bir gereği olduğunu hatırlatan Uğur, "Arkadaşlarımız millete tuzak kurduğu iddia edilen kişiler ve olaylarla ilgili mahkeme ve savcılıkta davaya ya da soruşturmaya konu bilgi ve belgeler, iddianameler ya da soruşturma sürecine ilişkin haberler yapıyor. Ancak bunların kamuoyuna duyurulması nedeniyle haklarında açılan davalar nedeniyle gazetecilik mesleğini icra edemez hale geliyor. TCK 285-288. Maddeleri de içine alacak şekilde basın özgürlüğünü genişletecek düzenlemeler gündeme gelmişti. Bunların bir an önce hayata geçirilmesi, ileri demokrasinin gereğidir." dedi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Editörü Ali Akkuş, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hayri Beşer, eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ali Odabaşı, Haber Koordinatörü Erkan Acar, İstihbarat Şefi İsa Sezen, TBMM Büro Şefi Ömer Şahin, Muhabirler, Büşra Erdal, Fatih Vural, Dilek Hayırlı, İsa Yazar, Uğur Sağındık, Kadir Kökten, Salih Sarıkaya, Abdullah Yavuz Altun Mustafa Turan, Cihan Yenilmez ve Mustafa Gürlek'in de aralarında yer aldığı 23 gazeteci hakim karşısına çıktı. Bazı gazetecilerin haberleriyle ilgili ikişer dava açıldı. Zaman gazetesinin Ergenekon, Balyoz, Kafes, İrtica ile Mücadele Planı ile ilgili gazeteci yöneticileri ve muhabirlerine açılmış dava sayısı 500'ün üzerinde.