Gündem
02 Mayıs 2012 21:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:36

2012 TRT BELGESEL ÖDÜLLERİ BAŞLIYOR! HANGİ ESERLER FİNALE KALDI?

Bu yıl 4. kez gerçekleştirilecek “Belgesel Günleri” 3 Mayıs Perşembe günü başlıyor.

Amatör ve profesyonel belgesel filmcileri, TRT tecrübesi ile desteklemek ve dünyanın pek çok yerinde seyircilerinin yüksek beğenisini kazanan filmleri, Türkiyeli seyircisiyle buluşturmak amacını taşıyan yarışma, bu yıl 4. kez hayata farklı açılardan baktırmayı hedefleyerek, “3-7 Mayıs Belgesel Günleri” ile izleyicisini perdeye davet ediyor.  

Uluslararası ve Ulusal olmak üzere iki ana kategoriden oluşan yarışmada; Ulusal kategori kendi içinde Amatör ve Profesyonel olmak üzere iki alt kategoriye ayrılıyor. 2012 yılında, 41 ülkeden 340 belgesel filmin katıldığı etkinlikte, ön eleme kurulu çalışmalarını Şubat ayının sonunda tamamladı. Ön eleme kurulunun değerlendirmesi ile Ulusal Amatör Kategoride 140 eser arasından 14, Ulusal Profesyonel Kategoride 49 eser arasından 6, Uluslararası Kategoride ise 151 eser arasından 15 eser, finalde yarışmaya hak kazandı. Türkiye’de ve dünyada, kendi alanında saygınlık kazanmış pek çok ismin bir araya geldiği Seçici Kurul tarafından yapılacak izlemelerle sonuçlandırılacak yarışmada, 2012 TRT Belgesel Ödülleri sahiplerine ulaşacak. 

Bu yıl, 3 Mayıs Perşembe akşamı, TRT Belgesel Günleri 2011’de IDFA’da Jüri Özel Ödülü ve Seyirci Özel Ödülü alan Filistin İsrail yapımı “5 Kırık Kamera” filmi ve filmin Filistinli yönetmeni Emad BURNAT’ın katılımıyla gerçekleştirilecek Açılış Filmi Gösterimi, TRT İstanbul Radyosu binasında yapılacak. 

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da, finale kalan filmler Harbiye’deki tarihi TRT İstanbul Radyo Binası’nda ve Notre Dame de Sion Fransız Lisesi salonlarında gösterime sunularak, film yönetmenleri seyircileri ile söyleşide bulunacak. Halka açık ve ücretsiz film gösterimlerinin yanı sıra, 3-4 Mayıs’ta geçtiğimiz yıllarda ödül alan belgesellerin İstanbul Modern’de gösterimleri yapılacak. 7 Mayıs pazartesi günü ise, Onur Ödülü sahibi Aziz ALBEK’in “Çini” filmi ile Açılış Filmi “5 Kırık Kamera” Pera Müzesi’nde düzenlenecek özel gösterimleri ile festivali daha çok mekânda izleyiciyle buluşturacak.    

“Belgesel sinema yakın tarihi yeniden mi üretiyor? Ya da bir tarih üreticisi olarak belgesel sinema nedir?” sorusuna cevaplar bulacağımız panel, 6 Mayıs Pazar günü, TRT İstanbul Radyosu/Harbiye’de, saat 14.00 de başlayacak. Belgesel Sinemacılar Birliği ve TRT İşbirliği ile düzenlenen panelde, konuşmacı ve dinleyiciler, belgesel sinemanın perdeden izleyicinin zihnine yansımalarını yeniden değerlendirecek. 

7 Mayıs Pazartesi akşamı, Seçici Kurul üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda ödül alan filmlerin açıklanacağı Ödül Töreni ve Gala Gecesi, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek. Yerli ve yabancı konukların davetli olduğu gecede, bu yılın Onur Ödülü sahibi olan Aziz ALBEK’e de ödülü takdim edilerek, gece, Burhan ÖÇAL’ın sahne performansıyla renklenecek.

 2012 TRT BELGESEL ÖDÜLLERİ JURİLERİ

Amatör Kategoride;

Akademisyen, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Dekan Yardimcisi, Film Tasarımı Bölümü Başkanı Prof.Dr. Şefik Güngör

Yazar, Yapımcı, Yönetmen Fatih Enes Ömeroğlu

Yapımcı, yönetmen Cengiz Özkarabekir

Yapım yönetmeni Nalan Sakızlı

Gazeteci, yazar, İ.B.B. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen

Yapımcı, yönetmen Mustafa Ünlü 

Profesyonel Kategoride;

Yönetmen Hakan Algül

Akademisyen - Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Peyami

Çelikcan

Yazar, gazeteci, eleştirmen Doğan Hızlan

Sinema Yazarı, FIPRESCI İcra Kurulu Üyesi Esin Küçüktepepınar

Sinema Yazarı, FIPRESCI Başkan Yardımcısı Alin Taşçiyan

Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı, yapımcı, yönetmen Hasan Özgen

Uluslararası Kategoride;

Türkiye’den, Avrupa Konseyi Sinema Fonu Eurimages Türkiye Temsilcisi Mehmet Demirhan

Bulgaristan’dan, Yönetmen Atanas Hristoskov

Güney Kore’den, KBS Medya Bölümü Başkani Dae Hyun Cho

Tunus’tan, Yönetmen Abdelmajid Jallouli

Danimarka’dan, EDN (European Documentary Network ) Web Editörü, Film Danışmanı,

Kültürel Gazetecilik ve İnsani Bilgisayar Teknolojileri Uzmanı Ove Rishoj Jensen

Özbekistan’dan, Yönetmen Nazım Tulyakhodjaev

Arnavutluk’tan, Yönetmen, Senarist Pluton Vasi

Polonya’dan, Yönetmen Piotr Zlotorowicz

2012 TRT BELGESEL ÖDÜLLERİNDE DAĞITILACAK ÖDÜLLER

Ulusal Yarışma

Amatör Kategori

En İyi Film Ödülü, 15.000 (Onbeşbin) TL

Milli Piyango Özel Ödülü, 10.000 (Onbin) TL

Özel Ödül, 5.000 (Beşbin) TL

Profesyonel Kategori

En İyi Film Ödülü, 30.000 (Otuzbin) TL

Milli Piyango Özel Ödülü, 20.000 (Yirmibin) TL

Özel Ödül, 10.000 (Onbin) TL

Uluslararası Yarışma

En İyi Film Ödülü, 10.000 (Onbin) Avro

Milli Piyango Özel Ödülü, 7.500 (Yedibinbeşyüz) Avro

Özel Ödül, 5.000 (Beşbin) Avro