Gündem
02 Eki 2011 08:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:51

20 YIL SONRA YENİDEN KÜRSÜDE!

1991 yılında Meclis kürsüsünde Kürtçe yemin eden Leyla Zana 20 yıl sonra aynı kürsüye çıktı. VİDEO

1991 yılında Meclis kürsüsünde Kürtçe yemin eden Leyla Zana 20 yıl sonra aynı kürsüye çıktı. Bu kez Meclis Başkanının farketmediği bir yanlışlık yaptı. Yeminini "Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim." demek yerine "Türkiye milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim." şeklinde bitirdi.

Meclis çıkışında gazetecilerin,"Türk yerine Türkiye milleti dediniz?" sorularıyla karşılaşan Leyla Zana, "Farkında değilim.Öyle mi dedim" şeklinde yanıt verdi

12 Haziran seçimlerinde BDP’nin desteklediği Blok listesinden seçilen Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana yemin etti.

Zana daha önce TBMM önünde gazetecilere yaptığı açıklamada diyalog çağrısı yaparak şöyle konuştu:

"Barışa olan umudumdur beni buraya getiren. Gönül isterdi ki bugün Mehmet Sincar’lar, Orhan Doğan’lar, Hatip Dicle ve Kemal Aktaş’lar da aramızda olsaydı. Gönül isterdi ki bu ülkenin seçilenleri demir kapılar ardında olmasaydı, etnik kimliği ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun, ideolojik, politik duruşu ne olursa olsun toplumsal karara saygı ve bir ulusun iradesinin açığa çıkması için seçilen insanların gelip sorunların çözülebileceği bir zeminde toplumsal sorunları çözme iradesine kendi iradesini katmış olsaydı. Beklentim odur ki bir an önce bu ülke toplumun her kesiminin beklediği huzur, barış, demokrasi ve özgürlüklere kavuşmasıdır."

-"HEPİMİZİN UMUDU, ÇABASI SİLAHLARIN SUSMASI"-

Zana, bir gazetecinin "Nasıl duygular içindesiniz, neler hissediyorsunuz?" sorusu üzerine "Arkadaşlar bu zemin duygularımızı ifade edeceğimiz bir zemin değil, daha çok mantığımızı çalıştırabileceğimiz ve ortak çözümleri arayacağımız bir zemindir" dedi. Zana, "Yaptığınız diyalog çağrısı aynı zamanda silahların susturulması yönünde bir çağrı mı?" sorusuna da "Aslında bu silahların çoktan susması gerekirdi. Hepimizin umudu, çabası o; bir an önce silahların susması, insanın konuşmasıdır" yanıtını verdi.


 
LEYLA ZANA BÖYLE YEMİN ETTİ!