Gündem
19 Şub 2023 09:30 Son Güncelleme: 19 Şub 2023 09:43

10 ili yıkan depremin sorumlusu HAARP mı? AFP ABD'li uzmanlara HAARP iddialarını sordu

Türkiye'de gerçekleşen ve on binlerce vatandaşımızın ölümüne neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından sosyal medyada yine HAARP iddiaları gündeme gelmişti. Dünyanın önemli haber ajanslarından biri olan Fransız AFP, ABD'li uzmanlara "Depremi HAARP mi tetikledi?" diye sordu. Bilim insanları bu konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de gerçekleşen ve on binlerce vatandaşımızın ölümüne neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından sosyal medyada yine HAARP iddiaları gündeme gelmişti. Dünyanın önemli haber ajanslarından biri olan Fransız AFP, ABD'li uzmanlara "Depremi HAARP mi tetikledi?" diye sordu. Bilim insanları bu konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

KOMPLO TEORİLERİNDE 1 NUMARA

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından özellikle sosyal medya üzerinden ABD tarafından geliştirilen HAARP projesi yeniden gündeme oturdu. 10 ilde on binlerce bina yerle bir olurken 40 binin üzerinde vatandaşımız da hayatını kaybetti. Büyük felaket sonrasında ise sosyal medyada birçok komplo teorisi ortaya atıldı. "Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı" anlamına gelen HAARP projesi ise komplo teorilerinin bir numaralı şüphelisi oldu. 

BİR TEK VERİ BİLE YOK

Sosyal medyada yayılan iddialar sonrası Fransız Haber Ajansı AFP bilim insanlarına HAARP Projesi ile ilgili ortaya atılan iddiaları sordu. Hürriyet'te yar alan habere göre AFP’ye açıklama yapan Harvard Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’nda uygulamalı fizik profesörü David Keith, ortaya atılan iddialarla ilgili “Bu çok çılgınca” derken HAARP veya başka bir şeyin depremler üzerinde etkiye sahip olduğuna dair bir tek veri bile olmadığını dile getirdi.

Reading Üniversitesi’nde uzay ortamı fiziği profesörü Michael Lockwood da HAARP’ın bir silah olarak kullanıldığına dair iddiaların çıkış noktasının yıllar önce projenin radyo dalgalarıyla denizaltılarla iletişim kurulması noktasında araştırma yapması olabileceğini belirtti.

SADECE DEPREM ÜRETMİYORMUŞ!

Cornell Üniversitesi’nde yer ve atmosfer bilimleri profesörü olan David Hysell, HAARP’ın diğer herhangi bir elektrik veya radyo istasyonundan daha tehlikeli olmadığını vurgulasa da ortaya atılan iddialar projenin sadece depremleri tetiklemesiyle sınırlı değil. Birçok kişi bu teknolojinin fırtınalar ve sıcak hava dalgası oluşturmak için kullanıldığını da öne sürüyor. Hatta öyle ki COVID salgını sırasında bile HAARP’ın 5G ile virüs içeren radyasyon dalgaları yaydığı iddia edilmişti.

HAARP PROJESİ NEDİR?

HAARP, Türkçe “Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Program”ı anlamına gelir. ABD'nin Alaska eyaletinde sürdürülen bilimsel bir projedir. 

Radyo elektronik vericisi kısa adıyla “HAARP” araştırma istasyonu, 1997 yılında devreye girdi. Sırp bilimadamı Nikola Tesla'nın teorilerinin hayata geçirildiği istasyon 3.5 megavat gücünde ve 10 MgHz boyundaki dalgaları iyonesfere gönderiyor. Belirli bir alan üzerinde güneşten bin misli daha kuvvetli enerji gönderebilme özelliği taşıyor. Uzmanlara göre, bu yapay ışınların yeryüzünden 600 km. yüksekte yansıtılarak dünyanın herhangi bir bölgesine yönlendirilmesi durumunda HAARP, bölgede mikrodalga fırın etkisi yaratıyor.

Projenin kurulu olduğu Alaska'da iddialara göre 180 adet dev anten bulunmaktadır. Bu antenler ile üretilen manyetik dalgalar, yetkililerin yaptığı açıklamalara göre; “gelebilecek füzeleri havadayken imha etme, toprağın altında incelemeler yapma, denizaltı gemileriyle haberleşmeyi kolaylaştırma ve atmosferin durumuna müdahale etme” gibi işlevler yapmaktadır.

YARATICISI NİKOLA TESLA

HAARP projesi, ilk olarak Sırp asıllı ABD'li bilim adamı Nikola Tesla tarafından başlangıç düzeyinde oluşturulmuştur. Tesla, atmosfere düşük düzeyde manyetik dalgalar gönderilerek güçlü bir enerji oluşturulduğunu keşfetmiştir.

HAARP'ın kurulu olduğu bölgeye herhangi bir uçağın yaklaşması yasaktır. Elektromanyetik dalgalar üzerine çalışmalar yapılan bölge uçaklar için yüksek derecede tehlikeli. Herhangi bir uçağın yaklaşması durumunda kurulu olan antenler faaliyetlerini otomatik olarak durdurmaktadır.