Gündem
01 Mayıs 2012 22:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:36

"1 MAYIS 1977 KATLİAMI DEVLET İŞİ DEĞİL SOLUN İÇ ÇATIŞMASIDIR"

Taraf yazarı Halil Berktay Habertürk TV ekranlarında bomba bir iddiayı ortaya attı.

Her 1 Mayıs'ta gündeme gelen 77 Taksim kutlamasında yaşanan katliam Habertürk ekranlarında ilginç bir polemiğe konu oldu. Ömer Laçiner ve Taraf yazarı Halil Berktay'ın katıldığı programa Berktay'ın iddiası damga vurdu.

Berktay, 1 Mayıs tarihine damgasını vuran katliamın bir devlet tezgahı değil solun kendi iç çatışması olduğunu iddia etti. O dönem olun kendi içinde sert bir çatışma yaşadığını kaydeden Berktay, "ortada bir devlet tertibi olduğuna inanmıyorum" dedi.

"Valla 1 Mayıs 1977 solun kendi işidir.... başka hiç bir şey değildir. Derin devletin sola karşı etraflı bir komplosunun ürünü değildir. Öyle bir katliam tertibinden söz edilemez. Olağanüstü ideolojik düşmanlaşma ve kamplaşma ortamı solun kendi içinde uyguladığı şiddet üzerinden giderek böyle bir kitlesel kaos facia sonucunu vermiştir.

Berktay, sunucu Belkıs Kılıçkaya'nın "yani olayın devlet tertibi değil solun iç taşıması olduğunu mu söylüyorsunuz?" sorusuna "evet" diye yanıt verirken "her örgütün fraksiyonun içinde muhbirler ajanlar vardır mutlaka. O ajanlar sol içi çatışmayı körükleyen şeyler de yapmıştır ama sonuçta o çatışma ortamı olmasa onlar da başarılı olamaz ki" diye devam etti.

Berktay 77 1 Mayıs'ına kendisinin de katıldığını ve gözlemlerinin bu yönde olduğunu söylerken Ömer Laçiner ne diyeceğini şaşırdı. Berktay'ın iddiası karşısında "çok ama çok şaşırdım" derken kendi tanıklığını paylaştı. Laçiner, olayın son derece örgütlü ve kapsamlı olduğuna vurgu yaparken bir devlet tertibi sonucu gerçekleştiğinin ise kesin olduğunu söyledi. Berktay'ın iddiasına tepki gösteren Laçiner "bu olayın bir devlet tertibi olduğu nasıl inkar edilebilir?" diye sordu:

HALİL BERKTAY'A İNANAMIYORUM

"Evet DİSK Maocular'ı alana sokmadı. Sokmayacağını da duyurmuştu zaten. Öbürleri de girmek istedi. Ama ben kulağımla otomatik silahların sesini duydum. Sular İdaresi tarafında. Sonradan fotoğrafları çıktı. Sheraton Oteli üzerinden de ataşe eden bir adam vardı. Bu kesinlikle bir provakasyondu. Halil Berktay'a inanamıyorum, söylediklerini anlamıyorum."